20 aprilie 2024
Prima PaginăRazboiul cu mistretii

Razboiul cu mistretii

Cea mai mare problema a locuitorilor din Rachitoasa, Stanisesti sau Motoseni sunt mistretii. Turme de sute de râtani aciuati in padurile din preajma localitatilor ara efectiv toate culturile de porumb, floarea soarelui sau vita-de-vie. Oamenii se organizeaza in potere, ies in fiecare seara sa faca galagie ca sa alunge mistretii si sa-si apere agoniseala, dar animalele s-au obisnuit deja si nu se mai sperie. Zeci de hectare de culturi sunt distruse, satenii au ajuns la disperare si nimeni nu are nici o solutie.

Seara de vara târzie, linistita, pe câmp la margine de sat. Liniste rar tulburata de glasuri indepartate, de câte un hamait de câine. Ca din senin, liziera padurii din apropiere se scutura de parca cineva trage de lastari sa-i smulga. Fosnete ciudate, larma infundata si duduit de copite, de sar pietrele in colbul din carare. Furtuna ia viteza si se afunda in lanul de porumb ce desparte liziera de primele curti. Vegetatia se agita violent, o mâna nevazuta o scutura tare de tot, e ca o tornada ce a calcat pamântul apasat.

Cât ai clipi, strujenii sunt pusi la pamânt si hotii insfaca rapid stiuletii. Cincizeci de metri mai incolo, un localnic ce sta de paza vede atacul, isi umfla pieptul si urla din toti bojocii: “Mistretii, baaaa!”. Oamenii lasa balta treburile si, dinspre sat, sar ogoarele in goana mare, sa isi salveze culturile. Se face o harmalaie de nedescris: unii bat talangile, altii flutura faclii, agita coase si bâte, altii urla din toti rarunchii, unii au chiar si vuvuzele, in care sufla de li se urca sângele la cap. Ca doua ostiri medievale, stau de o parte turma de câteva zeci de mistreti puternici, cu greabane sure si blana zburlita, inarmati cu colti, iar de cealalta parte satenii, inarmati cu furie.



E un razboi care se duce zilnic, in comunele Rachitoasa, Motoseni, Stanisesti si altele din estul judetului.

Larma ca la Revelion

Situatia pare sa fi scapat de sub control. Zeci de turme de mistreti isi fac de cap prin culturile oamenilor. “Ies din padure câte 20-30, intra in porumb, distrug totul, iar dimineata vedem ca nu am mai ramas cu mai nimic. Nici nu mai avem curaj sa cultivam ceva. Iesim tot satul sa ii fugarim, facem galagie de parca-i la revelion, dar nici nu se mai sperie. De câteva ori au venit pâna in mijlocul satului. Urli la ei, se duc zece metri mai incolo si apoi se opresc si se uita la tine, fara teama.

Am auzit ca cineva a pus gard electric, iar altcineva vrea sa isi cumpere pusca. Altcineva are un tun cu carbid si trage ca la razboi, dar tot degeaba. Problema e grava”, spune Gheorghe Blanaru, din Rachitoasa.

“Anul trecut, au tot venit pe aici politicieni aflati in campanie electorala si de fiecare data când au intrebat oamenii ce probleme au, ei au spus ca mistretii sunt cea mai mare problema” – spune Teodor Popa, primar Stanisesti.

Reclamatii s-au strâns cu duiumul si de la satenii din Motoseni, unde râtanii fac, de asemenea, ravagii. O alta localnica, Neagu Dorina, spune ca e descurajata sa mai cultive ceva, ca nici rotatia culturilor nu o mai face, iar porumbul l-a inlocuit cu sorgul. Mai zice ca boabele ce ramân pe stiuleti dupa ce trec mistretii nu le mai manânca nici pasarile, nici caii, fiindca simt mirosul de salbaticiune.

Sute de reclamatii

Sute de petitii s-au strâns pâna acum de la cetateni si au ajuns la Silvic, dar chiar si la Guvern si Presedintie. De la Silvic au venit, au constatat pagubele, care pe alocuri ajung la 80-90% din culturi, si au spus ca se vor da despagubiri. Lumea nu mai crede insa in promisiuni.

“Degeaba a fost un an agricol bun, daca mistretii strica totul. Am investit in culturi enorm, platim impozite, vindem porumbul pe mai nimic, mai vin si mistretii, iar la urma vedem ca nu mai ramânem cu nimic. S-au strâns peste 600 de semnaturi de la oameni din toata comuna, care cer sa se rezolve problema. De la Silvic ni s-a spus ca in zona noastra ar fi 200 de mistreti, dar cred ca sunt mai multi. Prin ’87 a fost pesta si au murit multi. Vreo zece ani nu am mai avut probleme, dar apoi s-au inmultit iar” – spune secretarul comunei Rachitoasa, Adrian Galita.

Un alt localnic spune ca a vazut cum cineva a descarcat mistreti dintr-un tir. “E fond de vânatoare, au si paznici, nu se poate apropia nimeni. Sa isi ingradeasca fondul lor si sa ne lase in pace”, spune omul.

La arme!

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vânatoare Suceava (ITRSV) a transmis proprietarului fondului de vânatoare, AVPS Cerbul Bicfalau, sa ia masuri urgente pentru recoltarea exemplarelor de mistreti care produs pagube in culturile agricole de pe raza fondurilor cinegetice 56 Stanisesti si 57 Rachitoasa.

“ITRSV Suceava va solicita Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice suplimentarea cotei de recolta la mistreti pentru sezonul de vânatoare in curs pentru fondurile din Stanisesti si Rachitoasa. ITRSV a comunicat AVPS Cerbul sa asigure hrana complementara pentru vânat in scopul mentinerii acestuia la locurile de hranire si pentru abaterea de la culturile agricole” – a declarat Aurel Dumitriu, seful Serviciului Control Silvic si Cinegetic din cadrul ITRSV Suceava.

Obligatii sunt trasate si localnicilor, carora li se cere sa isi apere culturile. Cu alte cuvinte, mâna pe arme, prinde hotul, scoate-i ochii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri