18 mai 2024
EconomieRafo este scoasă la vânzare prin Planul de reorganizare

Rafo este scoasă la vânzare prin Planul de reorganizare

Casa de Insolvență Transilvania (CITR) – Filiala București, administrator judiciar al societății Rafo Onești, a depus la Tribunalul Bacău Planul de reorganizare a rafinăriei. În urma acestui act, CITR a convocat Adunarea creditorilor pentru începutul lunii decembrie, în care va fi analizată valoarea Planului de reorganizare – ne-a informat reprezentantul legal al salariaților societății din Onești, Ion Marian.

Planul de reorganizare are o durată de aplicare de 18 luni, cu posibilități de prelungire, și are ca scop declarat „maximizarea distribuirilor către creditori”, prin valorificarea activelor rafinăriei.

Rafo deține participațiuni în valoare de 195.581 de euro (897.834 de lei), terenuri și construcții (exclusiv platforma tehnologică) evaluate la câte 2,3 milioane de euro (aproape 10,5 milioane de lei), utilaje, mașini și echipamente de aproape 1,5 milioane de euro (aproape 7 milioane de lei) și extrabilanțiere de 5.223 de euro (aproape 24.000 de lei) – și acestea din urmă fără platforma tehnologică.Planul de reorganizare propune vânzarea rafinăriei prin „licitație publică competitivă cu strigare cu preț în urcare” pentru minim 59,5 milioane de euro (fără TVA), în prima etapă. În ultimele etape se poate ajunge, însă, la minim 44,6 milioane de euro.
Vânzarea activelor Rafo este considerată singura soluție pentru achitarea datoriilor rafinăriei, neachitate din 2016 de acționarii ei, a obligațiilor curente, dar și pentru ca un cumpărător să preia o întreprindere perfect conservată, care poate fi pusă în funcțiune și, evident, modernizată pentru a fi adusă la standardele cerute în prezent pe piață.

„De la deschiderea procedurii – a precizat Ion Marian – niciodată nu s-a creat prin ofertele de vânzare a unor bunuri un excedent financiar pentru achitarea unor cote părți din datoriile curente, din lipsa unor cumpărători. Șansa reală și nu speculativă în urma căreia salariații își pot recupera drepturile de natură salarială curente și nu numai rămâne vânzarea în totalitate a activelor. Procedura a început prin inițierea planului de reorganizare”.

Creanțele născute după data deschiderii procedurii de reorganizare vor fi plătite în perioada de reorganizare. Soldul datoriilor curente se estimeaza la aproximativ 9,6 milioane de lei și va fi achitat până la sfârșirul trimestrului al treilea din plan.

„Facem un apel către salariații disponibilizați și către cei reangajați să nu mai facă alte demersuri către diverse instanțe pentru a-și recupera drepturile salariale. În Planul de reorganizare se regăsesc și condițiile impuse noului investitor, între care acordarea drepturilor salariale neachitate la nivelul anului 2016. Rafo are șanse reale ca în prima parte a anului 2018 să aiba un nou investitor. În ultimul timp peste 10 firme din exteriorul României au vizitat rafinăria, iar prin reprezentanții lor și-au manifestat dorința de a o prelua”.
Ion Marian, reprezentantul legal al salariaților Rafo

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri