29 martie 2024
EconomieRafo cauta finantare pentru repornirea instalatiilor

Rafo cauta finantare pentru repornirea instalatiilor

Actionarul majoritar al societatii Rafo Onesti le-a facut cunoscut actionarilor minoritari, printr-o scrisoare adresata pietei de capital, ca are nevoie de noi surse de finanţare pentru a relansa activitatea rafinariei.

„Tinând seama de contextul economic general, conducerea societatii considera ca pâna în prezent s-au luat toate masurile necesare pentru asigurarea continuitatii, dar suportul oferit de actionarul majoritar nu mai este de ajuns, având în vedere efortul investitional pentru iesirea din procedura de reorganizare si inceperea moder¬nizarii, de aceea se cauta noi surse de finantare“, se arata in mesajul semnat de administratia societatii.

Precizarea nu este surprinzatoare nici pentru actionarii minoritari, nici pentru cei interesati de situatia rafinariei, chiar daca este lansat cu numai o saptamâna inaintea Adunarii Generale a Actionarilor in care se va propune fie dizolvarea societatii, fie diminuarea capitalului social pentru a se evita dizolvarea, intrucât Legea societatilor comerciale cere aceasta atunci când valoarea activului net a scazut sub jumatate din valoarea capitalului social.



In fapt, actionarul majoritar, grupul de investitori reuniti in compania Petrochemical Holdiong, din Viena, al carui lider este omul de afaceri Iakov Goldovskiy, a inceput tatonarea terenului pentru cautarea de surse de finantare, iar la jumatatea lunii iulie a primit, la Rafo, vizita a doi magnatI ai petrolului din Rusia, interesatI de a investi in rafinaria din Onesti.

Zilele trecute, la Viena s-a discutat din nou o astfel de oportunitate. “Mai multe amanunte vom avea la apropiata AGA, la care cred ca va fi adoptata solutia cea mai buna”, ne-a declarat purtatorul de cuvânt al Rafo, Ion Marian.

Goldovskiy se astepta sa semneze, pâna la finele lunii august un contract, prin care rusii sa aprovizioneze Rafo cu cele necesare si sa asigure piata de desfacere pentru produsele finite, iar pe aceasta baza actionarul majoritar sa poata accesa un credit bancar suficient de mare pentru repornirea rafinariei si asigurarea continuarii procesului de modernizare a instalatiilor. „Consideram ca nu se impune dizolvarea societatii, continuând a se face demersuri pentru atragerea de surse în vederea continuarii si finalizarii modernizarii, in scopul reinceperii activitatii de productie“ – arata, in aceste conditii, directoratul societatii Rafo.

Instalatiile de la Rafo nu mai functioneaza din anul 2008, iar la sfârsitul anului 2013 pierderea reportata se ridica la nivelul de 1,92 de miliarde de lei. Petrochemical Holding detine 96,5% din actiunile Rafo.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri