Cât vor mai suferi băcăuanii din cauza avariilor de pe aducțiunea de la Valea Uzului? Aceasta este o întrebare la care nimeni nu poate răspunde cu certitudine. Nici autoritățile, nici profesioniștii de la Compania de Apă, nimeni.

Mai mult, nici măcar vinovați identificabili nu există în acest moment, deși penultima avarie majoră, din vară, s-a lăsat cu demiterea directorului Companiei, Răzvan Găină. Marea problemă a Bacăului nu este doar conducta învechită dintre Stejaru (comuna Scorțeni) și oraș, care provoacă toate neplăcerile, dar și lipsa unei rezerve de apă, care să asigure un program de furnizare rezonabil.

Atunci când se sparge țeava, doar locuitorii din cartierele Șerbănești și Gherăiești sunt ceva mai norocoși, pentru că fronturile de captare din apropiere asigură un oarecare debit în zonele menționate.

Țevi cu defecte de fabricație

Specialiștii de la Compania de Apă spun însă că aducțiunea de la Valea Uzului încă nu și-a depășit durata de viață și că problema ar fi alta, iar vinovăția cuiva, dacă există, se pierde în negura anilor trecuți.

„Întreaga aducțiune are 60 de kilometri lungime și a fost realizată inițial din tuburi din beton precomprimat, cu diametrul de 800 mm. Tuburile din beton pot avea o durată de viață de până la 40 de ani, dacă sunt fabricate corespunzător. Realizarea aducțiunii a început înainte de 1989 și a continuat după aceea.

Înainte de 1989, orice tub necorespunzător era refuzat de la montaj. Însă din ceea ce constatăm în momentul de față, se pare că la lucrările de după 1989, când erau și niște vremuri cam tulburi, s-au îngropat și tuburi cu defecte, dintre care unele acum cedează, uneori din cauza presiunii mari a apei, care ajunge și la 10 atmosfere”, a explicat directorul interimar al CRAB, Petruș Rădulescu.

În anii din urmă s-a reușit modernizarea unui tronson de 40 de kilometri, între Valea Uzului și Stejaru, unde betonul a fost înlocuit cu fontă cu grafit nodular, un material foarte bun. Au rămas însă 20 de kilometri de tuburi din beton, pentru care nu a mai existat finanțare.

În schimb, există o serie de proiecte pentru care se încearcă accesarea unei finanțări europene. Când se va întâmpla aceasta, nimeni nu știe exact. Toată afacerea ar costa 15 milioane de euro.

„În afară de finanțare, mai avem și o problemă cu proprietățile private. Dacă înainte de 1989 traseul nu ținea cont de proprietățile localnicilor, fiindcă acestea nu erau reglementate, acum lucrurile sunt mult mai complicate”, a spus directorul Rădulescu.

Un vis: rezerva de apă a orașului

Dacă bani pentru o conductă nouă între Stejaru și Bacău nu există deocamdată și nici măcar un proiect, să visăm așadar la o rezervă de apă a orașului.

La Barați există rezervoarele necesare, iar apa ar trebui să vină din fronturile de captare de lângă oraș, însă este necesară o conductă care să unească toate acestea. Astfel că, dacă mai apare o avarie, rezervoarele ar fi umplute cu apă din fronturile locale, care ar asigura cam 60% din necesarul orașului timp de câteva zile. Adică, un confort ceva mai bun decât cel pe care l-am suportat în ultimele zile.

Conform directorului Rădulescu, Compania de Apă a făcut demersuri la Primărie încă din 2007 pentru realizarea acestei conducte. Au existat și proiecte, lucrările au și început acum mai bine de șase ani, dar s-au împotmolit.

Primul tronson la care s-a lucrat a fost în zona străzii Abatorului, dar din cauza lucrărilor de modernizare la Podului Mărgineni, proiectul ar fi trebuit modificat, ceea ce nu s-a mai întâmplat, așa că lucrările s-au sistat.

Alte două tronsoane pentru care au existat proiecte sunt în zona străzii Frunzei și în zona străzii Digul Bârnat. Pentru toate acestea, trebuie acum refăcute proiectele. „Noi am preluat de la primărie această problemă, am luat legătura și cu vechiul proiectant, să refacem documentația și să începem lucrările”, a spus directorul Rădulescu. Se estimează că s-ar putea lucra efectiv începând din primăvara anului viitor. „Nota pentru aceste lucrări trebuie achitată de către Compania de Apă, din bugetul propriu”, a precizat primarul Cosmin Necula, referitor la costurile realizării rezervei de apă.

O avarie care a depășit-o de trei ori pe cea din vară

Avaria apărută sâmbătă a fost remediată de lucrătorii Companiei de Apă duminică seara, în jurul orei 20. „A fost o avarie care a depășit-o de trei ori ca amploare pe cea din luna august, dar am reușit să o remediem în circa 24 de ore, în ciuda condițiilor foarte dificile, mai ales a temperaturilor de până la -12 grade. Dacă nu vor apărea alte probleme, începând de marți dimineața tot orașul va avea apă”, a apreciat directorul interimar al Companiei de Apă, Petruș Rădulescu.

Stocuri de apă

Luni dimineața, s-a reunit și Consiliul Local în cadrul unei ședințe extraordinare pentru a aproba alocarea a 80.000 de lei destinați cumpărării de apă potabilă pentru populația orașului. Apa este îmbuteliată și se va distribui atunci când rețeaua publică nu va funcționa. Rația este de patru litri de persoană pe zi.

„Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în depășirea situației de criză din weekendul trecut. Este vorba despre profesioniștii de la Compania de Apă, care au lucrat din greu pentru remedierea avariei, Bisericii Ortodoxe, pentru că a pus la dispoziție spații de distribuție a apei potabile, Bisericii Catolice, pentru că a contribuit cu ceaiul pentru populație, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și unităților militare pentru că au pus la dispoziție mijloace tehnice necesare la distribuirea apei, precum și angajaților Primăriei care în aceste zile au împărțit apă și ceai băcăuanilor”, a mai spus primarul Cosmin Necula.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

18 COMENTARII

 1. Pai de ce nu sunt bani ? Ce salariu are primarul , directorul crab si toti functionarii din primarie ?
  Astia au salarii de milioane si tot timpul se plang ca nu au bani pentru a rezolva problema apei din bacau .

   • Si ce ? Nu e suma mare . Sumele mari sunt cele furate sub diferite forme din banul public si sumele care circula paralel cu suprafata lucrurilor . De ce-l faci prost ?

    • Acu’ juma’ de secol, Bacaul avea o apa foarte buna de baut! De-un sfert de secol, cine i-a impiedicat pe toti hotii de primari sa creeze surse alternative, sa faca niste bazine pentru a stoca apa din sursele de langa oras?
     Jos cu hotii!

 2. Va plangeti tot timpul ca nu aveti bani pentru a rezolva aceasta problema . De ce domnule primar ai salariu de milioane ?
  De ce domnule director CRAB ai salariu de milioane ? Ce faci ca sa meriti acest salariu ? Iti spun eu : nu faci nimic . Astepti sa treaca luna si sa iti primesti leafa . platim 7 ron metru cub de apa . ce faceti cu acesti bani ? Ati inlocuit acel tronson cu probleme de ani de zile ? Noi platim ca prosti 7 ron pe metru cub , ca sa aveti voi salarii mari .
  Rusine sa va fie nesimtitilor , ca va bateti joc de noi . Ne dati apa cu portia , ne dati apa murdara . Pana cand ?

  • Stii de ce platesti 7 lei pe mc de apa? Nu stii dar te bagi in seama. Platesti pretul ala la apa pentru ca sa se plateasca creditul luat pentru achitarea contributiei noastre la construirea aductiunii de la Valea Uzului si a statiilor de tratare si epurare. Majoritatea banilor au venit din fonduri europene, dar a avut si Bacaul de platit o contributie.

   • Jack daca vrei sa faci un imprumut la banca te verifica si-n c_r daca ai bani sa dai inapoi.Cum au reusit cei de la CRAB sa ia credit? S-au stiau dinainte ca tot fraierii bacaului vor plati???In concluzie nu trebuie sa fii mare specialist….iei bani cati vrei fiindca stii ca fraierii platesc.Pentru ca “fraierii” nu cunosc detaliile contractului de imprumut…ei platesc.

    • vrei s-o faci pe desteptul dar nu-ti iese. Nu CRAB a luat creditul, ci RAGC. Si nu l-a luat de la o banca romaneasca, l-a luat de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) care a si pus conditia cresterii preturilor pentru ca sa aiba garantia ca creditul va fi rambursat. Ia si citeste ziarele de acum 10 ani, ca s-a discutat problema pe larg.

     • “dar a avut si Bacaul de platit o contributie…”
      Ce vrea sa spuna Jack cu fraza de mai sus ???
      Nu sunt destept sunt un fraier care platesc …..ce mi se baga in facturi de la RAGC.Din ce spui tu “desteptule” NU trebuie sa fii mare specialist in accesare de fonduri,ceri bani cati vrei de la BERD ,aia iti zic poftim…faci pretul la apa cat zicem noi…si la revedere.SIMPLU.
      Salariul de 100 milioane al directorului pe ce criterii de performanta a fost stabilit??Lumineaza-ma.A crescut calitatea serviciilor ? Tu bei apa de la robinet??

 3. La cat costa m cub de apa ar tb sa fie bani si pt investitii, problema este ca din incasari platim mai intai slarii mari, prime, sporuri si abia dupa aia daca mai raman bani de investitii bine, daca nu raman carpim ce avem si asta e, vesnica scuza” mostenirea” e de vina, auzi nu se stie cine acacceptat sa puna in pamant tevi neconforme!!!! Jalnici, de tot rasul dar problema e ca tot pe banii nostrii!!!!

 4. De ce nu face Compania de Apa cu sprijinul Primariei un imprumut de 15-20 mil €, pt proiectele astea, nu cred ca nu se poate…in Spania se repara anual autostrazile lor pe banii UE, la noi nu se poate gasi o sursa de finantsre pt suma de mai sus? Bine ca Stavarache a schimbat iarba cu iarba prin oras in loc sa-l preocupe cu adevarat de nevoile orasuli. Nu-l vad bine pe Necula peste 4 ani daca nu lasa facebookul si nu rezolva problema cu apa…

 5. Alocarea din bugetul local a 80.000 lei pentru achizitionarea de apa potabila pentru locuitorii municipiului Bacau ar putea fi repetata de multe ori daca nu se intervine decisiv pentru inlocuirea conductelor vechi si realizarea unei rezerve de apa. Este interesant cine face proiectarea de specialitate, daca proiectantul respecta cerintele din Legea 10/1995 privind calitatea in constructii daca executantul respecta proiectul iar dirigintele de santier omul beneficiarului isi face corespunzator treaba.

 6. Angajatii primariei/ CRAB au sarcina de serviciu sa monitorizeze presa.
  Vad ca sunt multi, grijulii cu primarul si cu ceilalti directori si dau si impresia ca sunt in tema cu creditarea si conditiile de creditare.
  Eu as fi de acord ca primarul sa aiba 5000 de euro salariu.
  Cu conditia ca 50% sa fie pusi deoparte si la sfarsit de mandat sa se faca o analiza cu toate promisiunile din campanie vs realizari. Fara justificari ca a plouat sau nins, ca s- a schimbat guvernul etc. Nu a realizat un punct 10% merg la buget si tot asa. Daca e nevoie sa aduca bani de acasa!
  Atunci poate se ma potolesc cu promisiunile (de la inceput ei stiu ca sunt minciuni) si poate s-ar pune pe treaba.

 7. SI EU ZIC CA TREBUIE CA PRIMARIA BACAU SA FACA UN IMPRUMUT DE CAT ESTE NECESAR PENTRU A INLOCUI ACEASTA CONDUCTA, GARANTIA SUNTEM NOI LOCUITORII PENTRU CA NOI LOCUITORII ACESTUI ORAS PLATIM LUNAR ACEST SERVICIU. DAR TREBUIE SA PLATIM CU BANI GREI CONCERTE, SPECTACOLE, ETC ALE UNOR CANTERETI CU MII DE EURO. AICI ESTE O PROBLEMA DL.PRIMAR SI CONSILIERI, IAR DL RADULESCU TREBUIE SA FITI MAI HOTARAT IN PROBLEMA ASTA GRAVA A ORASULUI BACAU. SCOATETI BANI DE UNDE STITI PENTRU CA NOI LOCATARI DIN BACAU SUNTEM HOTARATI SA FACEM GREVA IN FATA PRIMARIEI DACA SE MAI INTAMPLA O DATA.

 8. @Albert Vad ca unde nu-ti convine nu scrii nimic. Ce parere ai de declararia primarului din ziarul de azi?
  “„Pierderile pe rețelele de apă ale CRAB sunt, în medie pe oraș, de circa 60%. În cartierul Șerbănești, pierderile ajung și la 90%, iar toate acestea le plătim din buzunarele noastre”
  HAI SA TE VAD.

  PS Intreb ca prostul….nu ca desteptul(care esti).

LĂSAȚI UN MESAJ