25 mai 2024
ActualitateMelancolii de bacovieni cu identitatea furată: Astăzi – Valeriu Drehuță

Melancolii de bacovieni cu identitatea furată: Astăzi – Valeriu Drehuță

Mă numesc Valeriu Drehuță și am fost elev al Liceului „George Bacovia” între anii 1974 și 1978. Dacă un liceu ar fi doar o clădire unde se adună profesori și elevi aș fi ales ceva mai aproape de casă. Am ales „George Bacovia” pentru că avea tradiție și prestigiu.

Tradiția și prestigiul într-o instituție de educație se câștigă greu, în timp, cu munca a generații de profesori și elevi. Simbolul prestigiului unei instituții de educație este dat, de cele mai multe ori, de una dintre personalitățile care ulterior absolvirii, a reușit să câștige, prin opera lor literară sau prin realizările lor științifice sau culturale, o notorietate de talie națională sau internațională.

Simbolul nostru a fost George Bacovia. Cu poezia sa venisem în contact în timpul școlii generale iar cunoscutele versuri referitoare la liceul „cu lungi coridoare”, cu „pedanți profesori și examene grele” le-am perceput ca pe o descriere inspirată a unui loc unde actul de învățământ se face cu exigența necesară performanței – în ciuda faptului că George Bacovia a perceput negativ această exigență. Așteptările mele au fost confirmate ca elev.Grație acestor standarde și exigențe educaționale moștenite prin tradiție, generații de elevi care au absolvit acest liceu au contribuit la dezvoltarea unor importante segmente profesionale în calitate de ingineri, doctori, profesori și alte meserii, cu relevanță pe plan național și mondial. Cu atât mai mult, aș dori ca liceul meu numit acum „Ferdinand I” să accepte în istoria sa și fastuoasa etapă bacoviană, ca fiind o pagină importantă din trecutul său, poate chiar cea mai importantă pagină din istoria învățământului băcăuan.

Pentru aceasta, George Bacovia nu trebuie pierdut ca simbol al acestui Liceu iar bustul său ar trebui să fie din nou acolo unde-i este locul.

Doresc tuturor instituțiilor de educație din Bacău mult succes. Dar aceste instituții vor trebui să-și câștige prestigiul și tradiția în timp și cu multă muncă, având toată libertatea de a-și alege simbolurile pe care să le onoreze prin performanță.

Scriu aceste rânduri cu speranța că se vor găsi absolvenți din generații de bacovieni care gândesc ca mine și vor dori să contribuie la inițiativa de a aduce din nou pe soclul existent un bust al marelui poet George Bacovia.

 

Banii pot fi donați până la data de 15.09.2023 în contul RO14 RNCB 0318 0282 3421 0001 deschis pe numele Pavel Pădure, cu următoarele mențiuni: NUME, DONAȚIE PENTRU BUST GEORGE BACOVIA.

Pe o laterală a soclului va fi montat un înscris cu un cod QR care va permite accesul la lista completă a donatorilor și la o arhivă foto; în eventualitatea strângerii unor fonduri mai mari decât cele necesare, sumele rămase vor fi donate Colegiului Național „Ferdinand I” pentru dotări în folosul elevilor. În funcție de succesul acestei campanii, inițiatorii se gândesc să organizeze în vara anului 2024 un mare Bal al Bacovienilor la care sunt invitați să participe reprezentanți din toate promoțiile care au absolvit Liceul Teoretic „George Bacovia”.

Informații suplimentare la tel: 0745.575.744 (Mihai); 0722.648.212 (Dan).

Pentru completarea arhivei foto vă rugăm să trimiteți materialele dumneavoastră la adresa: cm.negoita@gmail.com

„Bacovieni” din toate țările, uniți-vă!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri