14 iunie 2024
Interviu“Ma voi bate pentru Primaria Bacau”

“Ma voi bate pentru Primaria Bacau”

Interviu cu Petrica Mihaila, prim-vicepresedinte al PNL Bacau si consilier judetean

– Sunteti prim-vicepresedinte al PNL Bacau si consilier judetean la al treilea mandat, un mandat care se apropie de final. Daca ar fi sa trageti linie, care dintre initiativele dumneavoastra vi se par importante acum? Ce inseamna trei mandate?

– Sigur ca trei mandate par a fi multe, dar fata de ceea ce mi-am propus e putin. Mi-am propus sa realizez foarte multe in calitate de consilier judetean, dar nu intotdeauna initiativele promovate de mine au gasit intelegere in rândul colegilor mei. Poate de aceea, pentru 2016, m-am gândit sa candidez pentru o functie executiva. Dintr-o functie executiva, categoric poti face mai mult pentru cetateni.-Vorbiti despre proiecte in care nu ati fost sprijinit. Dati niste exemple concrete.

– Unul dintre acestea a fost modernizarea Aeroportului Bacau. Am avut o discutie aprinsa in plenul Consiliului Judetean, in urma cu câtiva ani, si am tras un semnal de alarma vizavi de concesionarea Aeroportului. Am spus ca e riscanta, ca ar trebui sa dramuim fondurile judetului si sa ne apucam noi de modernizare pentru ca aeroportul este un obiectiv foarte important si poate deveni, in acelasi timp, si o sursa de venituri. A trebuit sa ma supun majoritatii. A fost concesionat, s-au facut diverse bilanturi, calcule, ca dintr-o data sa aflam ca a esuat concesionarea, ca trebuie sa ne apucam noi, abia acum, dupa 7-8-10 ani, sa-l modernizam. Din cauza asta, am pierdut timp si am ramas in urma Iasului. M-a durut ca initiativa mea nu a fost inteleasa de colegi. Si pot sa va mai dau un exemplu. Tot in urma cu câtiva ani s-a propus ca din curtea Spitalului Judetean de Urgenta, care oricum avea spatiu insuficient, sa cedam o parte din teren pentru construirea Spitalului Municipal.

– Sa inteleg ca ati fost impotriva construirii Spitalului Municipal?

– Nu, nu am fost, am spus-o si atunci! Am fost si sunt pentru un spital municipal, dar nu in curtea Spitalului Judetean. Curtea Spitalului Judetean nu permitea acest lucru. Insemna sa fie sacrificate spatii verzi, sa fie strangulat Spitalul Judetean si exact asta s-a intâmplat. Din pacate, nici colegii nu m-au inteles, am fost singurul care am votat impotriva. Azi, iata, in curtea Spitalului Judetean e un mastodont de fier si beton, care nici nu functioneaza, e un santier permanent acolo, iar aleile, altadata strajuite de copaci, au disparut. E praf, mizerie, ba mai mult, spre surprinderea mea, si dintre arborii ramasi dupa organizarea santierului au fost taiati multi. Directorul mi-a spus ca s-au taiat 14, dar eu am numarat mai multi. E o lipsa de profesionalism sau de intelegere asupra a ceea ce trebuie sa ofere un spital; conditii de insanatosire inseamna si curatenie, aer curat, confort.

– Spitalul si Aeroportul nu singurele obiective pentru care v-ati certat cu colegii din Consiliul Judetean. Ati fost cel mai belicos consilier de dreapta si, uneori, singurul.

– Adevarat, au fost si obiective din zona culturala pentru care m-am luptat. Ma doare ca nu am acordat destula atentie monumentelor istorice. E adevarat ca fondurile nu sunt niciodata suficiente, dar noi trebuie sa ne stabilim prioritatile. Sunt monumentele istorice o prioritate pentru Consiliul Judetean? Eu zic ca da! Totusi, am renuntat la drepturile de preemptiune pentru cumpararea unor obiective care erau monumente istorice. Cel mai recent e Casa Cancicov, pentru care s-a cerut un pret mare, dar care merita pastrata in circuitul cultural. De aceea am si avut acel proiect, promovat pe ultima suta de metri, pentru care, din pacate, nu am reusit sa obtin sprijinul colegilor.

– Nici noi nu am inteles de ce PNL Bacau nu a renuntat la contractul de inchiriere. Era foarte simplu sa reziliezi un contract si sa iesi din situatia de conflict de interese.

– Nu as vrea sa insistam foarte mult pe aceasta situatie a PNL. Sa spunem ca era un timp foarte scurt, unul dintre copresedinti era plecat in vacanta si era luata deja decizia ca PNL sa cumpere acest imobil. Parerea mea a fost ca nu vom reusi sa-l cumparam. Daca l-ar fi cumparat Consiliul Judetean sau Primaria si am fi reusit sa-l pastram in domeniul public puteam face un muzeu al victimelor comunismului sau o galerie a personalitatilor bacauane. Bani s-ar fi gasit daca se dorea. De exemplu, se putea organiza un festival de teatru mai decent, vorbesc despre Theaterstock, cu numai jumatate din suma, iar cu cealalta jumate sa fie achizitionata Casa Cancicov.

– V-a interesat foarte mult si zona rurala, mai ales cea din estul judetului, pentru care ati avut multe interventii zgomotoase.

– Da, e adevarat ca am fost mai dur uneori, dar asta pentru ca situatia era dura si lucrurile nu erau intelese. Zona de est era si inca este cea mai saraca. Am avut initiative si pentru drumurile judetene, si pentru podurile de pe drumurile judetene… Chiar de la inceput am facut demersuri pentru DJ 241 Podu Turcului – Glavanesti – Rachitoasa, care era intr-o stare jalnica si parea dat uitarii pentru totdeauna. Cu sprijinul colegilor, cu intelegerea pe care, pâna la urma, am gasit-o si la institutia CJ, drumul a fost reabilitat, apoi s-au facut si podete, ultimul chiar in Podu Turcului. E un podet din vina caruia s-au produs inundatii considerabile in 2006. S-a realizat cam târziu, in 2014, dar e bine ca s-a realizat.

– Imi amintesc ca v-ati luptat si pentru drumul din Tatarasti. Ce s-a mai intâmplat cu acesta?
Pentru acel drum au fost strânse semnaturi pe o petitie pe care am prezentat-o in plen, iar unora dintre colegi li s-a parut amuzant. Nu era deloc amuzant. Era in perioada in care la Zemes erau proteste in strada si se bloca circulatia, iar cei din Tatarasti erau pe punctul de a proceda la fel. Eu zic ca am evitat lucrul acesta discutând cu oamenii, mergând in mijlocul lor si facând o mica petitie pe care au semnat-o cei prezenti. I-am asigurat ca nu o fac numai pentru a-i linisti. Drumul a fost inceput – exista un studiu de fezabilitate – si partial a fost reabilitat.

– Ce inseamna “partial reabilitat”? Ce s-a facut?

– A fost asfaltat tronsonul Tatarasti – Gherdana si se va continua cu reabilitarea tronsonului Gherdana
– Corbasca – Pâncesti. Si pe zona de sanatate au fost probleme in zona de est. A trebuit sa fac demersuri si la Prefectura, si la alte institutii pentru finantarea Spitalului Podu Turcului. Chiar daca e privat, e spital de utilitate publica si avea dreptul sa primeasca bani de la Casa de Asigurari de Sanatate. Nu era vorba despre subventii, ci despre fonduri alocate pentru serviciile medicale efectuate. Inchipuiti-va ce ar fi insemnat ca pe vreme de iarna, când drumurile sunt inzapezite, sa nu functioneze Spitalul Podu Turcului. Am luptat si impotriva desfiintarii Judecatoriei Podu Turcului. Am facut memorii semnate de toti primarii din zona, care au ajuns chiar la prim-ministrul de atunci, Emil Boc. Apoi, intr-o intâlnire care a avut loc in Bacau, eu l-am interpelat si am pledat pentru aceasta cauza. Spre cinstea lui, Emil Boc a inteles problema si a rezolvat-o foarte repede. In doua saptamâni, Judecatoria Podu Turcului a fost scoasa de pe lista celor care urmau sa fie desfiintate si functioneaza si astazi.

3

– Ati afirmat ca ati putea face mai mult dintr-o functie executiva. Care ar fi aceasta functie? La ce anume va gânditi?

– Pentru ca suntem aproape de alegerile locale din 2016, m-am inscris intr-o competitie interna pentru desemnarea candidatului PNL la Primaria Bacau. Despre asta vorbesc.

– Din câte stiu, chiar a inceput in PNL o batalie pentru aceasta functie. Care e situatia?

– Batalie e mult spus. Exista o competitie care se desfasoara civilizat, ca intre colegi. Bacauanii ne cunosc prin proiectele in care ne-am implicat si ei sunt cei care vor decide, candidatul PNL urmând sa fie selectat in urma unor studii sociologice. Sper ca vom avea intelepciunea sa desemnam cei mai buni candidati pentru 2016, nu pe algoritm, nu tinând cont daca vin de la vechiul PDL sau vechiul PNL sau de relatiile personale, ci pe baza unor criterii serioase, obiective.

– Care ar fi acestea?

– Primul criteriu trebuie sa fie integritatea, pentru ca altfel ne vom trezi ca ramânem fara candidati inainte de alegeri sau ca, dupa alegeri, trebuie sa organizam anticipate din cauza dosarelor penale. Sigur, importante sunt si competentele. Foarte importanta e si motivatia. Candidatii trebuie sa aiba o motivatie a lor, un soi de altruism, acela de a dori sa intre in administratie ca sa faca ceva pentru comunitate, nu pentru ei. Peste toate acestea, in final, vor fi sondajele de opinie. Dar pâna la sondaje trebuie sa existe o selectie preliminara.

– Sunteti foarte hotarât sa va luptati pentru aceasta functie sau v-ati inscris asa, formal, alaturi de altii?

– Sunt foarte hotarât. Ma voi bate pentru functia asta. In toate competitiile am intrat hotarât si am luat lucrurile foarte in serios, chiar daca nu le-am câstigat pe toate. Niciodata nu am facut figuratie si nu m-am implicat in jocuri sau manevre colaterale. Si acum am intrat in competitie cu convingerea ca pot face ceva si ca, din 2016, administratia trebuie facuta altfel.

– Cum arata acest “altfel” in viziunea dumneavoastra?

– Cu transparentizarea totala a modului in care este cheltuit banul public si cu organizarea de dezbateri publice inainte de a-l cheltui. Când e vorba de proiectele importante ale orasului sunt necesare dezbateri publice. Ar trebui, de asemenea, sa ne axam pe stimularea investitorilor pentru a crea locuri de munca. Au disparut marile branduri ale Bacaului si nu am pus nimic in loc, in afara de supermarketuri. N-am nimic cu ele, fac un comert civilizat, dar e nevoie de mai mult. Lumea nu ne alege numai ca sa facem trotuare si sa asfaltam pe ici, pe colo. Exista obsesia aceasta, a asfaltului si a bordurilor! Trebuie sa privim administratia prin ochii locuitorilor. Cred ca puteam face ceva pâna acum pentru ca macar câteva branduri sa fi pastrate. E nevoie si de firme de productie, nu doar de comert. Trebuie sa ne gândim, impreuna cu profesionistii adevarati, cum putem sa stimulam acest sector.

– Exista, in Bacau, un incubator de afaceri…

– Da, exista un incubator, dar rezultatele sunt modeste pâna acum. As vrea ca viitorul executiv sa fie implicat in crearea de locuri de – munca si, incet-incet, sa aducem oamenii acasa. Oamenii plecati in pribegie ca sa-si poata hrani copiii. Exista o drama, trebuie sa recunoastem. Intelegem, nu intelegem, ne convine, nu ne convine, sunt drame prin care au trecut foarte multe familii. Sa vii cu o lista de proiecte si sa spui ca le-ai inceput nu e suficient. Banii contribuabililor trebuie cheltuiti foarte judicios si pe prioritati.

– Care sunt prioritatile? Ce conteaza, in afara locurilor de munca, pentru bunastarea cetatenilor?

– Spatiile verzi sunt foarte importante pentru calitatea vietii bacauanilor. Ma doare sufletul când vad ca se construiesc blocuri intre blocuri. Nu stiu cum au fost avizate asemenea proiecte! Ori e lipsa de profesionalism, ori e vorba despre altceva. Si asa aveam prea putine spatii verzi, si asa au fost diminuate! In 2007, am facut o conferinta de presa si am prezentat peste 70 de instantanee din tot municipiul prin care demonstram ca erau taiati copacii si distruse spatiile verzi. Lumea nu a inteles atunci, a crezut ca aveam ceva cu Primaria. Chiar nu aveam, incercam doar sa trag un semnal de alarma. Din pacate, nu am fost inteles si defrisarile au continuat. Sute de arbori au disparut din cartiere si din Parcul Cancicov. Sigur, uneori trebuie sa faci sacrificii pentru proiectele de infrastructura, dar nu poti sa tai tot. Nu mi se pare o abordare corecta. Daca tot am vorbit despre defrisarile din Parcul Cancicov, vreau sa amintesc si de stadion, de situatia in care se afla. Nu e posibil ca noi sa nu putem reabilita un stadion sau sa nu fim in stare sa-l pastram asa cum era. Stadionul, acum vreo 7-8 ani, era functional. Ca sa nu mai zic ca aveam echipa in Liga I! Exista un interes pentru miscarea sportiva, in mod special pentru fotbal, care nu trebuie ignorat. De ce sa nu ne batem pentru asta? Nu sa cumparam jucatori, ci sa-i crestem. Puteam, in ultimii ani, prin scoli, prin liceele de sport, sa pregatim grupe de copii care deveneau juniori, iar acum erau seniori. Un alt aspect care creeaza un disconfort major cetatenilor este prezenta câinilor pe strazi. Toti iubim animalele si tocmai pentru ca le iubim nu trebuie sa le lasam pe strazi. Exista solutii, iar unele dintre acestea ii vizeaza pe stapânii care nu-si sterilizeaza câinii sau ii abandoneaza. Legea prevede sanctiuni, dar acestea nu sunt aplicate. Daca ar fi aplicate ar aparea, in timp, si rezultatele. Nimeni nu se gândeste la lucrurile astea.

– Ce ne lipseste?

– Ne lipseste o abordare pe termen lung si consecventa in actiuni. Incepem proiecte si nu le mai terminam, fie din lipsa de competenta, fie din alte motive, procese, falimente etc. Sunt santiere perpetue in Bacau.

– Cum ar arata Bacau al carui primar ar fi Petrica Mihaila?

– Ar fi un Bacau mai verde, mai curat si mai primitor, cu mai multe locuri de munca, mai putini câini comunitari si cu oameni zâmbitori.spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri