2 decembrie 2023
ActualitateLegea pensiilor a fost modificată

Legea pensiilor a fost modificată

La sfârșitul lunii trecute, Guvernul României a adoptat OUG 70/2023, prin care aduce noi modificări Legii 263/2010, care vin în favoarea atât a celor ce urmează să se pensioneze, cât și a salariaților.

Pe lângă prelungirea posibilității de cumpărare a vechimii în muncă până la 31 decembrie 2024, noul act normativ prevede și că adeverințele eliberate de angajatori sau de către deținătorii legali de arhivă de personal, precum și documentele necesare stabilirii și/sau recalculării drepturilor de pensie se certifică prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului unității sau a persoanei delegată în acest sens.

O altă reglementare nouă cuprinsă în OUG 70/2023 se referă la prelungirea valabilității avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite, al căror termen de valabilitate era 1 septembrie 2023. Astfel, locurile de muncă respective se consideră ca atare până la nominalizarea de către angajator a condițiilor de lucru.Cele nominalizate în condiții speciale se mențin astfel în continuare. Nu în ultimul rând, prin OUG 70/2023, au fost prelungite, până la data de 31 august 2024, contractele de muncă ale persoanelor angajate (în toamna anului 2021, pe durată determinată) la casele teritoriale de pensii, pentru evaluarea dosarelor de pensionare, aflate în plată, în vederea recalculării.

În continuare, aceste persoane, angajate pe posturi din categoria funcțiilor contractuale, vor prelua informațiile din arhiva electronică a carnetelor de muncă și le vor corela cu datele aferente celor procesate. În același timp, le vor interconecta cu baza de date deja existentă, după care vor sprijini și recalcularea efectivă a pensiilor aflate în plată.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri