Primăria municipiului Onești solicită asociațiilor de proprietari, prin adrese oficiale, sprijin pentru identificarea mașinilor abandonate sau fără stăpân lăsate în locuri publice și în parcări.

Aceste mașini – se arată în adresele semnate de primarul Nicolae Gnatiuc – urmează a fi ridicate cu sprijinul Serviciul Public de Poliție Locală și a societății Domeniului Public Privat (DPP). Proprietarii cunoscuți vor fi somați în acest sens, iar dacă ei nu se conformează în termen de zece zile mașinile și eventualele bunuri din interior vor fi ridicate și valorificate conform legii.

Măsura este justificată prin necesitatea descongestionării parcărilor și protejarea spațiilor verzi din oraș, dar și a protejării imaginii orașului și are temei prin Legea privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri care aparțin domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ teritoriale (Legea 421/2002).

Refuzul proprietarilor de a ridica astfel de mașini poate fi sancționat cu amenzi între 1.000 și 2.000 de lei, iar proprietarii vor fi obligați să plătească și operațiunile de inventariere, expertizare, ridicare, transportare și depozitare a mașinilor. Taxele pentru eliberarea mașinilor sub cinci tone ridicate sunt cuprinse între 50 și 400 de lei.

Și mașinile expuse pentru vânzare pe domeniul public pot fi ridicate, iar expunerea poate fi amendată cu 500 până al 1.000 de lei pentru persoane fizice și cu 700 până la 1.500 de lei pentru persoanele juridice. Primăria a amenajat în Oborul săptămânal, de curând, un spațiu special pentru mașinile scoase la vânzare.PUBLICITATE