Liceenii de la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu” din Bacau au inaugurat joi dupa-amiaza, 19 mai, propriul lor Club de Film. Prima proiectie – „Toto si surorile lui” – a avut loc in Sala de Sport a unitatii de invatamant, eveniment relocat aici dupa ce, initial, fusese anuntat pentru… Laboratorul de fizica, un spatiu care s-a dovedit insa mult prea mic pentru numarul mare de elevi – liceeni, dar si elevi de gimnaziu – care si-au dorit vizionarea filmului.

Clubul de film al Colegiului National „Gheorghe Vranceanu” este parte din proiectul national „One World Romania la scoala”, implementat de Asociatia One World Romania (O.W.R), in parteneriat cu Romanian American Foundation si sprijinul CEZ Group, program ce propune o noua abordare educationala, cu ajutorul filmului documentar, prin initierea de evenimente pentru cadrele didactice si elevii liceu.
Cum au ajuns „vrancenii” sa faca parte din proiect, ne-a povestit eleva colegiului, Maria Marchis (clasa a XI-a), presedinta Consiliului Scolar al Elevilor.

„Am vrut sa facem ceva nou, ceva care sa ne reprezinte ca generatie si ca elevi ai acestui colegiu – ne-a marturisit Maria -, asa ca ne-am pus pe rascolit idei printre liceeni. Atunci am dat de colega noastra Diana Smeu, pasionata de domeniul film. Ea ne-a facut legatura cu echipa O.W.R care s-a dovedit foarte deschisa in a aduce acest tip de proiect – Clubul de film – in unitatea noastra. Ne mandrim ca, in prezent, astfel de cluburi sunt doar in Bucuresti”.

PUBLICITATE

Aspiratiile elevilor de la Vranceanu sunt mult mai mari. Ei isi doresc, ne-au spus, sa creasca acest proiect, nerezumandu-se doar la vizionarea de filme documentare, ci aceasta sa fie urmata de dezbateri pe marginea subiectului la care sa fie invitati „oameni de film”, pasionati, specialisti.

Prima proiectie vizionata de liceeni a fost, joi, 19 mai, „Toto si surorile lui”, productie premiata cu Premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar, precum si cu Prix France Culture Cinema, la Festivalul de Film de la Cannes, 2016. Filmul prezinta povestea supravieturii lui Totonel, un baietel de 10 ani din Ferentari si a surorilor lui, Ana si Andreea, mama celor trei fiind in puscarie, pentru trafic de droguri. Vizionarea a fost urmata de dezbateri pe marginea subiectului, legate de drepturile omului si a altor drepturi, indatoriri si libertati, discutii la care au fost prezenti si doi reprezentanti ai Asociatiei One World Romania, Petra Dobruska si Ioana Brailescu.

Clubul de Filn al Colegiului National „Gheorghe Vranceanu” va oferi proiectii de tip film documentar, urmate de discutii, o data pe luna.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ