Am avut o discuție, recent, cu un domn de la care cumpărasem, în urmă cu zece ani, o mașină la mâna a doua. „Mai scrieți și ceva frumos despre noi?!”, mă abordează direct omul. Am socotit că fusese deranjat de conținutul unui reportaj pe care-l scrisesem cu ceva timp în urmă, în care relatam atmosfera jalnică din târgul auto de la Șerbănești. În mod evident, m-am purtat decent (cum altfel?), dar nu m-am putut abține să nu-i răspund interogației, amintindu-i de ce „țeapă” mi-a tras cu mașina vândută acum un deceniu.

O achiziție neinspirată care mi-a scos mulți bani din buzunar (cât nu făcea, dar asta e!, am plătit lăcomia samsarului care, evident, și-a pus un adaus „gras” de tot), având ghinionul să cumpăr autoturismul taman în anul de vârf al pieței auto second hand, cel de dinaintea crizei financiar-bancare. Din păcate, criza și tot amarul care m-a urmărit mi-au prelungit împumutul bancar cu încă cinci ani, fiind nevoit să refinanțez creditul inițial (și acum plătesc banii pe care i-am plătit pe mașină).

Rău este că, în tot acest timp, „tigaia” cumpărată la ocazie mi-a mâncat câteva mii de euro, fiind nevoit – lună de lună – să repar sau să înlocuiesc ceva la ea. În fine, acum, mașina stă pe dreapta, și nu pentru că nu ar mai funcționa (ar fi culmea, la câți bani am băgat în ea), ci pentru că mi-am cumpărat una nouă. Partea bună pentru românii care-și doresc o mașină în fața blocului, este că, din toamna asta, românii vor fi feriți de o experiență ca a mea, grație unei aplicații pe care o va pune la dispoziție Registrul Auto Român.

O adevărată ghilotină pentru țeparii auto. Așa, va ști tot omul exact pe ce va da banii, jucăria de la RAR dezvăluind tot ce ar putea ascunde (în mod voit) samsarul auto. Un soft de-a dreptul util care, dacă ar fi apărut la timpul potrivit, nu doar că m-ar fi scutit de o cheltuială (pagubă) așa de mare, dar în mod sigur ar fi salvat mii, zeci de mii de vieți pierdute pe drumurile noastre în accidentele în care au fost implicate „tigăile” pe patru roți. În plus, aerul ar fi fost mai curat, statul, poate, mai bogat (prin impozitarea tuturor acestor tranzacții la „negru”) și tot românul, ceva mai…prosper.