14 iunie 2024
ActualitateGeneralul Vasile Jenică Apostol sărbătorit la 75 de ani de viață

Generalul Vasile Jenică Apostol sărbătorit la 75 de ani de viață

Generalul (rtr) cu patru stele Vasile Jenică Apostol, președintele de onoare al Filialei Bacău a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, a fost sărbătorit, sâmbătă, 7 octombrie, la împlinirea a 75 de ani de viață. Evenimentul a avut loc în Adunarea Generală Extraordinară a Filialei Bacău Cultul Eroilor, la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău.

Au fost prezenți subprefectul Narcis Jitaru, consilierul județean Ilie Bîrzu, primarul comunei Bârsănești (localitatea de origine a generalului Vasile Jenică Apostol) – Gelu Botezatu și președinții asociațiilor locale ale Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne, Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD), Asociației Naționale a Ofițerilor în Rezervă din România – Asociației Tradiții Militare Românești. De asemenea, au fost prezenți președinții organizațiilor locale ale Comunității Evreilor din România, a Uniunii Armenilor din România și a Asociației Europene a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală.
În sală au mai fost cunoscuți oameni de cultură, precum dirijorul Ovidiu Bălan, profesori, oameni de afaceri, militari activi, în rezervă și în retragere și membri ai Asociației Cultul Eroilor din județul Bacău și din Roman.

Personalitatea și activitatea generalului Vasile Jenică Apostol au fost evocate de Gheorghe Geo Popa – directorul Centrului de Cultură, de Dănuț Voicu – președintele Filialei Județene Cultul Eroilor, de istoricul militar Sorin Grumuș, de subprefectul Narcis Jitaru, de profesorul istoric Bogdan Romandaș, de col. (r) Costel Ciupercă, de Raul Simion – președintele Sucursalei Bacău a AMVVD și de generalul de flotilă aeriană dr. Vasile Florea.



Generalul Vasile Jenică Apostol a îndeplinit funcții importante, printre care de Comandant al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, de Comandant de Divizie și de Corp de Armată, de Inspector General al Armatei.

Este doctor în științe militare și a publicat numeroase studii în volume distincte și în reviste de specialitate. Este autor și coautor al lucrărilor „Forțele Terestre de la acoperire la apărare în sudul României” (2000); „Eroi și martiri ai Infanteriei Române” (2002); „Slavă eroilor băcăuani” (2002); „Cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul” (2003); „Miniștri de Război” (2003) și „File de Istorie” (2012), o vastă monografie a comunei Bârsănești intitulată: „Bârsănești – Cronica unei așezări străvechi” (2016) etc.

IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, i-a trimis sărbătoritului o „Distincție de Vrednicie”, iar Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” i-a conferit Emblema sa de onoare – cea mai înaltă distincție a acestei organizații.



spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img