Fara sa fi fost lipsita de „efecte speciale”, a treia zi de Festival International al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru” (FIRD), Bacau, 2016, a fost totusi, ne permitem sa constatam, cea mai lipsita de „spectaculos” de pâna acum. Inceputa foarte frumos si convingator prin spectacolul lectura „Clara si Robert. Hârtie cu portative” – piesa de Violeta Savu, finalista la Sectiunea Monodrama -, in interpretarea actritei Eliza Noemi Judeu, a treia zi FIRD s-a dovedit a fi sub asteptari in ceea ce priveste recitalurile dramatice participante la concurs.

Nu fara emotie ne-a lasat Mihai Dontu (Teatrul „Mihai Eminescu” din Botosani) cu interpretarea piesei „Balerinul turbat” (Denis Panfilov, regia Victoria Bucun si Mihai Dontu), un spectacol esuat insa, prin – aparent!- uitarea textului, fapt care ar si fi redus reprezentatia la mult sub cele 70 de minute anuntate. Chiar si asa actorul s-a salvat frumos si armonios, publicul primind bine, cu ingaduinta, povestea balerinului de 50 de ani ramas doar cu visul interpretarii Marelui Rol.

Sala Studio a devenit apoi, pentru cel de-al doilea recital in concurs al serii, „malul marii” pentru actrita Mihaela Serban (Godot Cafe – Teatru). Nu si pentru public insa, multi spectatori sanctionând jocul – de teatru si dans – al actritei, parasind, dupa zece minute, sala. Mihaela Serban a „ratat”, credem noi, din start – dictie defectuoasa, o mimica a fetei exagerata si usoara lipsa de gratie in dans – prin spectacolul „Sub geana marii” (dupa A. P. Cehov), sansa vreunui premiu. Au existat, totusi, spectatori care au declarat ca „nu stim ce, dar ceva ne-a facut sa asteptam finalul piesei”.

PUBLICITATE

Seara s-a incheiat, in Sala Mare a Teatrului Municipal Bacovia (organizator FIRD alaturi de Primaria Municipiului Bacau), cu recitalul in concurs al actritei Lamia Beligan (Teatrul Excelsior), o incercare – mult, mult sub asteptari, marturisim – omagiu Vivien Leigh. Spectacolul „Vivien Leigh – Ultima conferinta de presa” (dupa Marcy Lafferty, regia Liana Ceterchi) a fost neconvingator pornind de la durata (mult peste cele 60 de minute anuntate), scenografie, regie si interpretare (aprecieri de dupa spectacol: „plictisitor”, „de moda veche”, „mult prea multe clisee”). Mare parte a publicului – sala a fost plina – s-a ridicat insa si, mai mult sau mai putin convins, a aplaudat minute in sir.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ