15 iulie 2024
ReportajFetele disparute ale Bacaului intr-un reportaj Aljazeera

Fetele disparute ale Bacaului intr-un reportaj Aljazeera

– o echipa de ziaristi de la televiziunea Aljazeera a fost in Bacau, judet prezentat in material ca fiind unul dintre cele mai sarace din România si unde, din cauza lipsurilor de acasa, multe fete cad prada traficantilor de carne vie care le obliga sa se prostitueze in tara sau strainatate

Intr-un sat din Bacau, jurnalistii straini au intâlnit-o pe Stefania Nastrut, in vârsta de 18 ani, care le-a povestit ca are de gând sa-si termine studiile si abia apoi sa plece de acasa. Asta in ciuda conditiilor grele in care traieste, cu o gospodarie plina de noroi si unde o baterie de masina reprezinta singura sursa de electricitate pentru locuinta. „Nastrut este o raritate în aceasta regiune din România, printre cele mai sarace din Uniunea Europeana, prin simplul fapt ca este înca acolo”, spun ziaristii de la Aljazeera.Pâna sa ajunga la vârsta ei, cele mai multe fetele din satul natal, chiar inainte de a implini 13 ani, au renuntat la scoala si au cazut in plasa traficantilor de carne vie. Potrivit unui raport cu privire la “traficului de persoane”, dat publicitatii de Departamentul de Stat al SUA in 2014, o treime dintre victimele din România sunt minore. Totodata este citat si un raport recent al Eurostat potrivit caruia tara noastra ar fi in top 5 când vine vorba de statul din care provin victimele traficului de persoane din Uniunea Europeana.

Odata cu aderarea la UE, România a devenit una din pietele care conteaza pentru turismul sexual, lucru remarcat si pe strazile din Bucuresti si reclamele la saloanele de masaj erotic, mai scrie sursa citata.

Metoda „lover boy”

Jurnalistii straini vorbesc in materialul lor si despre activitatile de prevenire care se fac in satele din judetul Bacau pentru prevenirea traficului de persoane. Fetelor li se prezinta tehnicile de racolare ale proxenetilor, cea mai folosita metoda fiind „lover boy”. Practic, traficantul pretinde ca se indragosteste de viitoarea victima, vizate fiind fetele din famiile sarace. O duce la discoteca, la restaurant, ii ofera daruri scumpe.

Dupa ce o cucereste se preface ca trece printr-o perioada dificila si pentru a face rost de bani o convinge sa-si vânda trupul. Din acel moment, fetele sunt manipulate, unele nu mai au curajul sa se intoarca in familie si ajung victime sigure. Uneori sunt filmate, amenintate si santajate si ajung sa se prostitueze in apartamente, departe de ochii politistilor.

Bacaul, pe locul cinci in tara dupa numarul de victime

Informatiile prezentate de Aljazeera nu sunt noi. Si in presa locala, dar si in cea nationala s-a scris despre fenomenul traficului de persoane si in special despre victimele obligate sa practice prostitutia. Potrivit raportului de activitate al Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane (ANITP), in anul 2014 au fost inregistrate 499 de victime exploatate sexual, majoritatea din mediul rural, cu un nivel de educatie scazut. Judetele din centrul tarii, cele de la granita si Moldova au reprezentat principalele surse ale traficului de persoane, judetul Bacau având 37 de victime, insa nu toate au practicat prostitutia ci au fost si cazuri de exploatare prin munca ori cersetorie. Bacaul mai este depasit doar de Mures, Bihor, Dolj si Iasi.spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri