În urma desfășurării procedurii de selecție a procurorilor, în vederea efectuării propunerii de numire în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care a avut loc în data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justiției, Tudorel Toader, ministrul justiției, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a lui Oliver-Felix Bănilă în vederea obținerii avizului consultativ.

Ulterior, propunerea va fi înaintată președintelui României, Klaus IOHANNIS, se arată într-un comunicat de presa.

Pentru şefia DIICOT au candidat Daniel Horodniceanu, în prezent procuror şef al Direcţiei şi Felix Bănilă, procuror al Parchetului Tribunalului Bacău. Bănilă (46 de ani) a mai candidat, în 2016, fără succes şi pentru un post în CSM.
În perioada 2010- 2017, el a condus Parchetul Tribunalului Bacău. Cariera în magistratură a început-o pe 15 decembrie 1996, ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti, unde a stat până în 2008. Din acest parchet a fost delegat, ulterior promovat, la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 1 august 2007 – 31 decembrie 2007, Bănilă a fost delegat procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău.

Potrivit articolului 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul şef al DIICOT este numit în funcţie de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. (…) Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului”, se arată în legea menţionată.

Alte articole