24 iulie 2024
Zona zeroEu știu"Fără Islam, Imperiul Franc probabil că nu ar fi existat și, fără...

“Fără Islam, Imperiul Franc probabil că nu ar fi existat și, fără Mahomed, Carol cel Mare ar fi de neconceput”

Henri Pirenne, unul dintre cei mai mari istorici medievaliști ai secolului al XX-lea, prezintă în cartea sa, „Mahomed și Carol cel Mare”, o teză revoluționară privind nașterea Evului Mediu. Potrivit lui Pirenne, adevăratul început al Evului Mediu nu a fost căderea Imperiului Roman de Apus în secolul al V-lea, ci expansiunea islamică din secolul al VII-lea, care a rupt legăturile economice și culturale dintre Europa și Mediterană.

Conform lui Pirenne, invaziile barbare nu au distrus civilizația romană, ci doar au transformat-o, menținând în viață sistemul monetar, comerțul, arta, literatura și dreptul roman. Barbarii s-au convertit la creștinism și au acceptat autoritatea împăratului roman de Răsărit, care continua să domnească din Constantinopol. Astfel, Europa era încă parte integrantă a lumii romane și mediteraneene.Totul s-a schimbat odată cu apariția Islamului, care a cucerit în câteva decenii provinciile romane din Răsărit, Africa de Nord, Spania și o parte din Franța. Această expansiune, potrivit lui Pirenne, a avut efecte devastatoare asupra Europei, care s-a trezit izolată de restul lumii și ruptă de comerț. Europa a intrat într-o fază de sărăcire și decădere, în care au dispărut moneda, comerțul, arta, literatura și dreptul roman. Europa s-a transformat într-o societate agrară și feudală, bazată pe o ierarhie de seniori și vasali, care s-au aliat cu Biserica din Roma pentru a combate amenințarea islamică.

În acest context, s-a născut Imperiul Franc, care sub conducerea lui Carol cel Mare a atins apogeul, reunind o mare parte a Europei Occidentale și încercând să restaureze vechiul imperiu roman. Pentru Pirenne, Islamul a fost factorul determinant pentru formarea Europei medievale și a Imperiului Franc, și fără Mahomed, Carol cel Mare ar fi fost de neconceput.

Teza lui Pirenne a avut un impact mare asupra istoriografiei și a stârnit multe discuții și critici. Mulți istorici au recunoscut valoarea analizei sale și au încercat să o integreze cu noi dovezi și perspective, arătând complexitatea și diversitatea situațiilor istorice și geografice. Așadar, citatul lui Pirenne este un stimulent pentru a reflecta asupra istoriei europene și asupra relației dintre Islam și Creștinism.spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri