29 martie 2024
ContrasensElevii sunt de vina pentru calitatea invatamântului

Elevii sunt de vina pentru calitatea invatamântului

Ministrul educatiei a anuntat joi ca din 2015 nu vor mai fi primiti in licee absolventii de gimnaziu care au media de admitere sub 5.00. Anuntul, primit cu aplauze de audienta, pare logic. Sa terminam, asadar, odata cu liceenii slabi la invatatura si sa-i primim doar pe cei care vor sa invete!

Doar ca avem niste probleme. Intâi, hai sa vedem ce ar insemna acest lucru din punct de vedere statistic. Anul acesta, din cei 5.742 de admisi, doar 298 au avut medii sub 5.00. In schimb, au fost 1.100 care au luat sub 5.00 la testarea nationala. Deci nu rezolvam nimic. 300 de elevi la un judet inseamna foarte putin. Sase la suta. Si in licee tot intra elevi slabi, pentru ca nu cred ca aceia care au luat sub 5.00 la Testarea Nationala sunt toba de carte.

In al doilea rând, se transfera asupra elevilor toata vina din sistem. Faptul ca in invatamânt calitatea personalului este discutabila pe motiv de subfinantare, ca suplinitorii nu pot, totusi, suplini profesorii oricât s-ar stradui, faptul ca, mai ales in mediul rural elevii au in fiecare an alt profesor, toate acestea cântaresc mult. A-l face pe elev singurul responsabil pentru calitatea invatamântului mi se pare o strategie gresita.

In al treilea rând, ce facem cu absolventii de gimnaziu care nu vor fi primiti in licee pe motiv de medie mica? Legea spune ca in România, invatamântul este obligatoriu pâna in clasa a zecea. Iar alternative la licee nu exista deoarece scolile profesionale au fost desfiintate acum câtiva ani. Practic, elevii cu medii de admitere sub 5.00 vor fi scosi in afara legii, pentru ca vor fi obligati sa mearga la scoala, dar nu vor fi acceptati nicaieri.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri