Peste 100 de bacauani de toate vârstele au protestat, in weekend, impotriva deciziei guvernantilor de a demara proiectul minier de la Rosia Montana. De data aceasta, insa, initiatorii protestului au obtinut din timp autorizatie pentru a putea demonstra, evitând astfel neplacerile cu autoritatile. Reamintim ca, exact cu o saptamâna in urma, un grup de partizani ai miscarii ecologiste, mobilizati prin retelele de socializare, au incercat sa-si arate nemultumirea fata de problematica aurului de la Rosia Montana, insa, au fost indepartati de fortele jandarmeriei.

La protestul de duminca trecuta, insa, in lipsa jandarmilor care sa le strice ploile, si mai ales bazându-se pe existenta unei autorizatii, protestatarii, fluturând un steag cu lupul geto-dacic, au prins curaj si au inceput sa fluiere, sa scandeze diverse sloganuri indreptate impotriva celor care sustin continuarea proiectului de la Rosia Montana.

“Aurul pleaca, cianura ramâne”, “Save Rosia Montana!”, “Indiferenta ucide”, “Ce parinte isi lasa mostenire copiilor in loc de aur un lac cu cianura?” “Tradarea de tara in aur se masoara”, “Muntii nostri nu sunt banii vostri” erau câteva dintre mesajele care au rasunat din piepturile demonstrantilor. Mai mult, organizatorii mitingului au amenajat o masa pe care erau frumos aranjate fotografiile tuturor parlamentarilor de Bacau in mânile carora se va afla spinoasa problema a aurului din Tara Motilor.

Protestatarii erau invitati sa sustina nominal o scrisoare care urma sa le fie adresata acestora si prin care le cer sa nu aprobe proiectul. Alaturi, un tânar cu parul prins in coada, insiruia pe asfalt foi de hârtie A4 care contineau fragmente din hulitul proiect Rosia Montana. Mai departe, intr-un colt al zonei de protest, câteva doamne trecute de prima tinerete si-au incropit un studiou de imprimare a tricourilor cu mesaje anti-exploatare.

Inarmate cu spray-uri cu vopsea si sabloane confectionate in graba din coperti din carton de la niste dosare, distinsele doamne pulverizau tacticoase substanta verde si rosie peste mesajele ce aveau sa ramâna vesnic pe tricourile albe ale protestatarilor. Dupa o ora de scandat, demonstrantii au pornit in mars pe trotuarele Bacaului, intrucât un echipaj de politie nu i-a lasat sa marsaluiasca direct pe carosabil. Multimea s-a oprit timp de cinci minute in fata primariei, scandând deja cunoscutele lozinci, iar dupa un ocol al Policlinicii Vechi, a ajuns in zona Casei de Cultura, marsul oprindu-se in Parcul Trandafirilor.