21 iunie 2024
ActualitateDoliu în Asociația Foștilor Deținuți Politici din Bacău

Doliu în Asociația Foștilor Deținuți Politici din Bacău

Numărul foștilor deținuți politici a rămas și mai mic. Mihai Păvăluță, președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale a Foștilor Deținuți Politici (ANFDP), a trecut, pe 18 aprilie, în împărăția celestă. Avea 81 de ani și o viață trăită pe un front al unei lupte înverșunate împotriva unei orânduiri sociale și politice înrobitoare.

Despre Mihai Păvăluță ne-a vorbit Gheorghe Ivănescu, aflat acum la venerabila vârstă de 90 de ani, vicepreședinte al organizațiilor din Bacău și Onești ale ANFDP, el însuși un fost luptător anticomunist, arestat din ianuarie 1950 și care a executat șapte ani de închisoare.„În anul 1990 – a precizat Gheorghe Ivănescu – am înființat filiala Bacău a Asociației Naționale a Foștilor deținuți Politici din România, iar Mihai Păvăluță a fost ales președinte. Fiu de preot din împrejurimile Bacăului, Mihai Păvăluță a cunoscut de foarte tânăr regimul crunt al detenției în închisorile comuniste. S-a întâmplat în două etape, cea dintâi după anul 1958, până la grațierea generală de la începutul anilor ’60 ai secolului trecut, cea de a doua chiar în timpul regimului Ceaușescu. A fost o personalitate a mișcării noastre, iar pentru abnegația sa IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, i-a înmânat, chiar în ziua în care era înhumat Regele Mihai, «Distincția de Vrednicie»”.

Mihai Păvăluță a făcut parte dintr-o organizație considerată pe vremea regimului comunist ca „subversivă”, alături, între alții, de Ion Corniță, cunoscutul om politic și parlamentar băcăuan, cel care a refondat filiala Partidului Național Țărănesc în zona noastră. După ce a fost eliberat din închisoare a lucrat la serviciul administrativ al unei întreprinderi din Bacău.spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img