23 februarie 2024
ActualitateCultul Eroilor Bacău a primit cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Romanului...

Cultul Eroilor Bacău a primit cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Filiala Bacău „Colonel Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” a primit, vineri, 22 iulie, în ziua în care a împlinit 30 de ani de la reînființare, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului pentru mireni, Ordinul „Melchisedec Ștefănescu” – clasa a III-a. Ordinul a fost înmânat, la finalul unei sfinte liturghii arhierești, președintelui filialei, Dănuț Voicu, de Înaltpreasfințitul Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului, din comuna Mărgineni, cu prilejul Hramului Paraclisului „Sf. Mironosiță și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena”.

La eveniment au fost prezenți, alături de preoții aflați sub protia IPS Ioachim și a protopopului de Bacău, părintele Eugen-Ciprian Ciuche, și primarul interimar al comunei Mărgineni, Constantin Pocovnicu – președinte de onoare al Filialei, precum și prim-vicepreședintele Cristinel Aioanei și secretarul adjunct Petru Done ai Filialei Cultul Eroilor Bacău.

Tot cu acest prilej, președintele Filialei a primit și „Medalia Episcopului Melchisedec”, însoțită de insigna Ordinului „Melchisedec Ștefănescu” – clasa a III-a, precum și o „Distincție de vrednicie” din partea IPS Ioachim. Aceeași „Distincție de vrednicie” a fost înmânată și prim-vicepreședintelui Filialei.În semn de apreciere și de mulțumire, Dănuț Voicu a exprimat bucuria primirii acestei înalte recunoașteri din partea IPS Ioachim și a oferit ierarhului, din partea Filialei Cultul Eroilor, o plachetă aniversară cu prilejul împlinirii celor 30 de ani de activitate și jertfă întru cinstirea Eroilor Neamului.

Evenimentul de vineri, 22 iulie, face parte din Programul duhovnicesc din perioada 21-24 iulie prin care Protoieria Bacău evocă parteneriatul pe care îl derulează deja cu Filiala județeană Cultul Eroilor pentru cinstirea memoriei Eroilor Neamului. În acest program a avut loc și aniversarea celor 30 de ani de la reînființarea Filialei Cultul Eroilor Bacău.

Programul duhovnicesc a debutat joi, 21 iulie, la Parohia Nănești (Parincea) cu oficierea Sfintei Liturghii și cu resfințirea Monumentului Eroilor din curtea bisericii satului, a continuat cu acordarea Ordinului „Melchisedec Ștefănescu” și se va încheia duminică, 24 iulie, în Parohia Mărgineni, unde este programat, alături de celelalte parohii din comună, un marș dedicat Eroilor, marș care va porni de la Biserica din Mărgineni și se va încheia la monumentul dedicat Zborului Marii Uniri din 1918.

Evenimentul de la Mănăstirea din Valea Budului a fost inițiat de părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche. În Anul Omagial 2022 al importanței rugăciunii în viața bisericii și a creștinului, Protoieria Bacău derulează în parteneriat cu Filiala „Col. Corneliu Chirieș” proiectul „Eroi au fost, Eroi sunt încă”, pentru identificarea eroilor și a monumentelor dedicate lor și pentru promovarea în rândul tinerei generații a importanței cinstirii eroilor și a înaintașilor.

IPS Ioachim a binecuvântat proiectul, iar președintele Filialei Cultul Eroilor a mulțumit și a apreciat implicarea din ce în ce mai consistentă a numeroase parohii în organizarea de ceremonii religios-culturale dedicate cinstirii eroilor.

Coroane de flori la mormintele primilor președinți ai Filialei Cultul Eroilor

După evenimentul de la Valea Budului, conducerea Filialei județene Cultul Eroilor și alți membri ai acesteia a ajuns în Cimitirul Central din Bacău, unde au depus câte o coroană de flori și au păstrat momente de reculegere la mormintele primilor președinți ai acestei Filiale, colonelul Corneliu Chirieș și colonelul Paul Valerian Timofte.

Sâmbătă, 23 iulie, de la ora 10,00, la Centrul de Cultură „G. Apostu”, din Bacău, are loc un simpozion dedicat Aniversării a  30 de ani de la reînființarea Filialei Cultul Eroilor Bacău.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri