16 iulie 2024
ActualitateCu drujba în Italia

Cu drujba în Italia

Cândva renumită pentru tâmplărie și alte lucrări în lemn, zona comunei Balcani nu mai cunoaște strălucirea de altă dată.

Mai sunt și astăzi doi-trei meseriași, dar totul a pălit în fața tehnologiei de ultimă generație propusă de tâmplăria termopan.

Mergând pe marginea drumului principal care străbate comuna, la poarta unei case doi cetățeni stăteau de vorbă. Unul dintre ei avea „parcată” în fața casei o bicicletă, pe a cărui portbagaj din spate trona o drujbă.De altfel, în întreaga zonă se aude zumzăitul drujbelor, semn că sătenii se pregătesc de iarnă. Cristian Daviduță împlinește în primăvară 40 de ani și a lucrat 10 ani în Italia.

A strâns bani, și-a făcut casă, și-a luat mașină și s-a întors acasă lângă familie. Numai că banii puțini și lipsa locurilor de muncă bine plătite l-au făcut să ia din nou drumul străinătății.

Cu drujba prin sat

„Nu te poți descurca aici. Trebuie bani pentru școală la copii, pentru lemne că vine iarna și sunt foarte multe alte cheltuieli. De unde bani?”, s-a întrebat Daviduță. În urmă cu ceva vreme a găsit un job în Bacău în construcții, dar banii tot nu ajungeau.

În ultima perioadă a umblat cu drujba prin sat, la tăiat de lemne, dar nici asta nu era o rezolvare.

Pentru o căruță de lemne tăiate câștiga 30-35 de lei. Așa că a luat decizia să plece înapoi în Italia.

„E mult mai bine acolo. Chiar dacă sunt departe de familie, măcar pot să le asigur ce au nevoie”, a spus Cristian care ne-a mărturist că e mai ușor să meargă fără familie.

Acolo sunt o echipă de consăteni care stau împreună și astfel reduc cheltuielile cu chiria. Toți lucrează la tăiat de lemne cu drujba la o exploatare forestieră în zona Lazio-Latina.

Câștigă cam 60 de euro pe zi, ceea ce-i permite să trimită 300-400 de euro pe lună acasă. „Unde câștig aici banii ăștia?”, a mai comentat Cristian Daviduță încălecând pe bicicletă și refuzând să facă o poză.

Cu drujba la spate și cu o găleată de struguri pe ghidonul bicicletei, dus a fost. Acum, când noi citim aceste rânduri, Cristian e deja în Peninsulă, iar drujba lui face așchii și așchii prin pădurile din zona Latina.

Pe lângă așchii și surcele, Cristian produce bani. Și asta e cel mai important pentru el și familia lui, chiar dacă dorul de alții îi macină…îi macină…spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri