Poate ca seria de cutremure care a pus pe jar locuitorii judetului Galati n-are legatura cu exploatarea gazelor de sist. Poate o fi o anomalie naturala, poate o fi de la extraterestri, poate s-o fi prabusit tavanul in Infern si din cauza asta se cutremura pamântul la Galati.

Dar daca s-au apucat unii sa sape dupa gaze de sist si cutremurele sunt doar efectul secundar al acestei activitati, avem o problema majora. Pentru ca, pâna acum, s-au dat tot felul de asigirari ca nu exosta efecte colaterale, ca nu va fi afectata zona, ca nu vor fi cutremure, poluari si asa mai departe. Atât firmele care vor sa exploateze gazele de sist cât si autoritatile s-au intrecut sa linisteasca populatia.

Si, daca se intâmpla, insa, ca toate aceste asigurari sa nu valoreze nimic? Daca se va intâmpla si la noi ca si in SUA ca fântânile sa fie poluate cu benzen, ca oamenii sa se imbolnaveasca, sa se cutremure intr-una pamântul iar terenul agricol sa nu mai fie bun de nimic, cu cine sa se lupte localnicii?

Nici in America autoritatile nu i-au ajutat pe cei afectati de exploatarea gazelor de sist. Cât despre România, tara in care autoritatile stau sluj in fata companiilor care foreaza, ce sa mai spunem?

Oamenii vor ramâne singuri sa se lupte cu niste companii multinationale, cu armate de avocati, ajutate de autoritati obediente.

Nu vor avea nici o sansa…