20 aprilie 2024
Top StoryCorigenti la transparenta: Alesii bacauanilor nu respecta Legea

Corigenti la transparenta: Alesii bacauanilor nu respecta Legea

Consilierii locali si judeteni sunt obligati ca, in fiecare an de mandat, pâna pe data de 15 iunie, sa-si declare averile si interesele. Asta prevede Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.

Saptamâna trecuta, cu câteva zile inainte de termenul final, am verificat pe site-ul primariei declaratiile membrilor CL Bacau. Dintre cei care nu-si declarasera averile la data de 10 iunie, doar Neculai Nechita, PNL, s-a conformat intre timp.

Acum, putem spune ca nu au respectat legea Dragos Stefan, Gh. Huluta si Cristi Manolache, toti trei de la PER, Laurentiu Popa, PDL, Corneliu Jitaru, PP-DD, precum si liberalii Ilie Birzu si Isabela Adam. Sunt si in Consiliul Judetean (CJ) Bacau câtiva alesi care nu apar cu cele doua declaratii – de avere si de interese – desi completarea formularelor nu ia mai mult de 15 minute. Din 36 de membri, cât are CJ Bacau, 14 (38,8 %), nu au pus la dispozitia cetatenilor aceste informatii.



Liberalii bat recordul…

Cei mai multi corigenti la transparenta sunt la PNL (patru), dupa care urmeaza PSD si PDL, la egalitate, cu câte trei fiecare. Poate pâna la toamna trec si acest test.

Daca luam in considerare faptul ca USL functioneaza in judetul Bacau, atunci formatiunea se situeaza pe primul loc in clasamentul negativ al nerespectarii Legii 176, cu 8 consilieri (36,3%): Gh. Bejan (PSD), Gabriel Bostan (PC), Ioana Dinu (PSD), Gabriel Gritcu (PNL), Carmen Mârtz (PNL), Neculai Olaru (PNL), Petre Olteanu (PNL), Mihai Pristavu (PSD).

In raport cu numarul reprezentantilor in CJ, se poate considera ca PDL sta cel mai prost: trei din sapte membri (42,8%) nu au respectat legea. E vorba de Laurentiu Ganea, Eugen Ochenatu si Nicu Sapca. Au fost corecti Silviu Bondor, Constantin Draganuta, Petru Enasoae si Petrica Mihaila. Nici grupul PP-DD nu e fruntas, din cinci alesi trei (40%) neavând declarate averile si interesele: Ioan Dascalu, Razvan Sendrea si Marian Stanica.

“Nu am stiut ca termenul e 15 iunie, recunoaste Ioan Dascalu. Oricum, mari diferente nu exista.” Vasile Cautis si-a depus declaratia in termen, mai exact pe 4 iunie 2014, iar Vasile Manolache, cel care l-a inlocuit pe Paustin Balan, pe 23 ianuarie, deoarece atunci a inceput mandatul.

Si ecologistii de la judet, Gabriel Casaneanu si Vasile Isvoran, spre deosebire de colegii din CL Bacau, au respectat termenul prevazut de lege.

“Am uitat, trebuie sa recunosc. Sunt in concediu si am uitat. Voi gasi o modalitate pentru a le trimite chiar astazi la Consiliul Judetean.”
Eugen Ochenatu, consilier judetean PDL

“Am pierdut formularele si le-am cautat de-am innebunit. Când e vorba de hârtii, eu fac atacuri de panica. Le-am gasit si le-am dus astazi. Nu am nimic de ascuns.”
Carmen Mârtz, consilier judetean PNL

“Sunt facute, am sa le aduc saptamâna viitoare, la sedinta CJ. Nu pot sa fac 70 km de la Comanesti la Bacau pentru asta. E scumpa benzina!”
Ioan Dascalu, consilier judetean PP-DD

Legea prevede si sanctiuni

Declaratiile de avere si de interese nu sunt publicate doar pe pe site-ul CJ sau CL. Acestea trebuie trimise ANI, care, de asemenea, le face publice pe site-ul sau. Conform Legii 176/2010, Art. 29, nedepunerea declaratiilor de avere si a declaratiilor de interese in termenele prevazute de lege “constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri