Despre generatiile de copii din ziua de azi se spun multe, uneori, parca, mai multe in ton peiorativ decât pozitiv, se stiu insa, prea putine, poate. Cum putin se stie si despre doua eleve de la Colegiul National de Arta „George Apostu” din Bacau care, la propriu, prin pasiune, talent, dar si truda, au ales sa-si joace copilaria in fata pianului.

Clementina Moisa si Emma-Iona Gherganu sunt eleve la Colegiul National „George Apostu” din Bacau, Clementina in clasa a IV-a, iar Emma intr-a treia. Doua copile legate de o aceeasi dragoste: dragostea pentru pian. Dragoste pe care le-o creste frumos si doamna profesoara de pian de la colegiu, Laura Petruta Craciun. De altfel, ambele copile, desi la vârste atât de fragede, se bucura deja de succes, numai anul acesta reusind sa se numere printre câstigatorii de loc I al unui prestigios concurs de pian care se desfasoara in Franta inca din 1979. Este vorba despre Concours Musical de France, fondat in 1979 de pianista Ginette Gaubert, derulat sub Inaltul Patronaj al Ministerului Culturii din Franta si la care, in luna mai a acestui an, Clementina Moisa si Emma-Iona Gherganu au obtinut premiile I in finala, la categoriile la care au participat.

Concursul nu a fost unul usor, cele doua fete ajungând in finala, unde au obtinut locurile I, dupa ce, dintre sute de participanti din mai multe tari au trecut, tot ca premiante, de semifinale. „In etapa eliminatorie, unde concurentii trimit, pe categorii, câte o inregistrare cu o melodie interpretata de ei, se face un clasament in functie de prestatia lor, ne-a explicat Mihaela Moisa, mama Clementinei, iar cei cu Premiul I se califica in Marea Finala a concursului. Suntem tare mândri si fericiti de Clementina noastra care, dupa ce a trecut de etapa eliminatorie, a reusit sa obtina locul I si in finala!”

PUBLICITATE

La rândul ei, mama Emmei-Iona nu a ezitat sa ne marturiseasca cu mândrie despre reusita fetitei. „Emma a participat la doua categorii ale concursului, obtinând, dupa intrarea in finala, locul I la ambele. Piesele cântate de ea la cele doua categorii au fost, una din repertoriul lui C. Gurlit si anume «Vals», iar cealalta, din Album pentru Tineret a lui R. Schumann, «Le cavalier intrepride», obtinând, locurile I. Emma a fost si cea mai mica de vârsta din concurs”, a povestit Lacramioara Gherganu, mama Emmei. Clementina a obtinut, la finala concursului din Franta, desfasurata in zilele de 16-17 mai 2015, premiul I, la categoria Virtuosite 1, la care a participat cu melodia O inventiune la 2 voci (Une invention a 2 voix)  de J. S. Bach, iar Emma a obtinut premiile I la categoriile Preparatoire II si Elementaire II, iar in total, in finala au ajuns 450 de participanti din tari din intreaga lume.

Copilarie jucata pe ritmuri de muzica clasica

Desigur, performatele inregistrate deja de cele doua micute bacauance nu sunt decât incununari ale preocuparilor pe care ele le au inca din primii ani de viata. Incurajate in pasiunea lor de familii si ghidate de mentori dragi, precum „profa de pian” Laura Petruta Craciun de la Colegiul National de Arta „George Apostu” din Bacau, Clementina Moisa si Emma-Iona Gherganu, se poate spune, si-au transformat la propriu, copilaria, in clape de pian. In clape de pian de aur chiar, pentru ca odata atinse de degetele micutelor, la vreun concurs sau altul, ele se prefac in premii.

Bunaoara, Emma-Iona Gherganu, absoventa de clasa a II-a doar, se poate lauda cu multe reusite: locul I la Concursul „Primavara Artelor” Bacau, concursul catedrei de pian a Colegiului „George Apostu”, locul I la editiile din 2014 si 2015 la Concursul „Dimitrie Cuclin” Galati, locul al III-lea, in 2014, la Festivalul Hermannstadt din Sibiu, premii I, al III-lea si mentiuni la concursuri la care a participat la Iasi, Bucuresti, Buzau etc. „Pe lânga toate acestea, ne-a marturisit si Laura Petruta Craciun, profesor de pian la Colegiul National de Arta Bacau, Emma se remarca printr-o intensa activitate la muzica usoara, competitii si participari, inclusiv la Mamaia copiilor, anul trecut, sub coordonarea profesorului Claudia Vasilache.”

Clementina Moisa, de asemenea, si-a dedicat copilaria pasiunii ei pentru muzica, pian in special, astfelca, pâna in clasa a IV-a doar a acumulat o serie de frumoase succese in acest sens. S-a remarcat, astfel, intre anii 2013 – 2015 pe scene ale unor importante concursuri si festivaluri din Bacau, din tara si strainatate precum, in 2015, Concurs Musical de France – Concours International de Piano – Saint Maure de Fosse, Franta, 16-17 mai 2015 (locul I), Concursul National de Interpretare a Muzicii Românesti pentru pian „Brave Claviaturi”, editia a VIII-a, 5 aprilie 2015 (premiul I), in 2014 locurile I, al II-lea si mentiuni la Concursul National „Primavara artelor”, Bacau, Festivalul Concurs National de Interpretare Pianistica, „Iulia Hasdeu”, Editia a XVI-a, 18 mai 2014, Campina, sub egida Unesco, Concursul de interpretare – Colegiul National de Arta „George Apostu” Bacau- Catedra de pian principal sau Concursul National „Margareta Sterian”, Buzau, Editia a V-a, 28 Februarie – 2 Martie 2014. In 2013, a obtinut premiul I la Concursul de interpretare – Colegiul National de Arta „George Apostu” Bacau – Catedra de pian principal, editia a VI-a.

Participarile la concerte, simpozioane, olimpiade, festivaluri si manifestari specifice sunt, de asemenea, toate, dovezi ale pasiunii, talentului, seriozitatii si muncii celor doua fetite de la Colegiul National de Arta „George Apostu” din Bacau care, poate cu prea multa discretie, isi petrec copilaria intr-un mod aparte. Ele sunt Clementina Moisa si Emma-Iona Gherganu despre care, peste ani, suntem siguri, vom mai auzi…


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ