Sediul Tribunalului si Curtii de Apel Bacau, subiect al unui scandal de amploare in 2004 si al unei anchete declansate de Ministerul Justitiei care s-a lasat si cu demiterea conducerii Tribunalului de la acea vreme, se dovedeste a fi neincapator. O constructie imensa, la care s-a lucrat vreo cinci ani si care a costat circa 92 miliarde lei vechi, cu holuri extrem de mari ce nu pot fi folosite si cu prea putine birouri si sali de judecata, in care se ingramadesc acum doua instante.

Si asta pentru ca initial cladirea a fost gândita pentru o singura instanta. „Sediul Curtii de Apel Bacau a fost dat în folosinta în septembrie 2005 si chiar daca, în ceea ce priveste conditiile de lucru asigurate judecatorilor si grefierilor, poate fi considerat satisfacator, lipsa spatiului devine evidenta în ceea ce priveste arhiva, atât cea curenta, cât si depozitul si salile de deliberare care au fost transformate în biblioteca si sala de studiu a dosarelor de catre procurorii de sedinta”, arata conducerea Curtii de Apel in raportul de activitate pe anul trecut. La acest moment, odata cu ocuparea posturilor vacante, exista birouri in care îsi desfasoara activitatea câte patru judecatori sau cinci grefieri, numar mult prea mare raportat la dimensiunea incaperilor.

„Totodata, tinând cont de modificarile aduse de noul cod de procedura civila, dosarele stau o perioada mai mare la grefieri ceea ce duce la aglomerarea birourilor. Pentru rezolvarea acestei situatii s-au achizitionat fisete amplasate pe hol în conditii de securitate. Sediul actual (in care îsi desfasoara activitatea si doua sectii ale Tribunalului Bacau) nu acopera necesitatile atât sub aspectul desfasurarii activitatii cu publicul, cât si sub aspectul conditiilor optime de lucru, solutia fiind fie a mutarii Tribunalului Bacau, fie a Curtii de Apel Bacau într-un sediu nou”, se mai arata in raport.

PUBLICITATE

„Sediul acesta, desi e relativ nou, este de-a dreptul nefunctional pentru ca a fost conceput cu holurile acestea imense unde nu poate fi construit nimic. Am avut discutii la minister, in momentul in care s-a aprobat memorandumul pentru construirea unui sediu nou pentru Judecatoria Bacau, proiect facut prin Ministerul Dezvoltarii, am mers cu un material si am insistat ca acest sediu sa fie facut macar pentru doua instante, nu doar pentru judecatorie pentru ca tot nu rezolvam problema. Ideea ar fi sa facem un Palat de Justitie, pentru Judecatorie si Tribunal (inclusiv Sectia II din Stefan cel Mare), si aici sa ramâna numai Curtea de Apel. Astfel reducem si din cheltuieli, pentru ca, având mai multe sedii, si costurile sunt mai mari. Deocamdata nu ni s-a aprobat scriptic, dar eu nu renunt la aceasta idee, pentru ca altfel vom avea in permanenta aceasta problema.” 
Maria Violeta Chiriac, presedinta Curtii de Apel Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ