14 aprilie 2024
ActualitateCJ asigură banii pentru proiectele PNDL, tăiate de la finanțare de Guvernul...

CJ asigură banii pentru proiectele PNDL, tăiate de la finanțare de Guvernul Cîțu

Consilierii județeni s-au întâlnit joi, 22 iulie, într-o ședință ordinară, derulată pe repede înainte, date fiind puținele proiecte aflate pe ordinea de zi. Cu această ocazie, a fost rezolvată, pentru moment, problema banilor necesari continuării proiectelor PNDL, la nivelul întregului județ.

Întâlnirea a debutat cu depunerea jurământului de către Ilie Bârzu, pentru funcția de consilier județean. Acesta, aflat pe lista comună a PNL – USR – Plus, îl înlocuiește pe Florentin Iftimie, de la USR, demisionat. Ilie Bârzu ocupă funcția de director adjunct al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bacău.

„Mulțumesc băcăuanilor pentru încrederea acordată de a-i reprezenta, de-a lungul timpului, în calitate de consilier local, viceprimar și primar interimar al municipiului Bacău! Această experiență acumulată în administrație doresc să o folosesc în activitatea pe care o încep astăzi, de consilier județean, odată cu depunerea juramantului in fața Consiliului Județean Bacău. Am venit la muncă și doresc să lucrăm în echipă, în interesul comunității băcăuane. Oamenii își doresc să nu politizăm actul administrativ și de aceea fac apel la toți colegii să depășim această barieră politică, pentru a iniția și susține proiecte care să ducă la dezvoltarea judetului Bacău”, a fost mesajul transmis de Ilie Bârzu.Acesta a propus colegilor din Consiliul Județean Bacău inițierea unui proiect de hotărâre privind premierea elevilor cu media 10 la Examenul de bacalaureat și la Evaluarea Națională, precum și premierea elevilor care au obținut rezultate foarte bune la Olimpiadele Naționale sau Olimpiadele Internaționale.

Se astupă gaura de finanțare lăsată de guvernanți la investițiile PNDL din județ

Aleșii județeni au mai avut la mapă proiectul de rectificare a bugetului județului, pentru acest an. „Este necesar să modificăm bugetul, dintr-un singur motiv: au fost stopate plățile pe PNDL. Ca atare, mutăm o parte din banii județului, în așa fel încât nicio lucrare să nu fie întârziată. Avem cinci contracte de execuție, care nu trebuie să fie stopate”, a arătat Valentin Ivancea, președintele CJ Bacău. Reamintim că 119 proiecte PNDL, din 70 de UAT-uri, cu o valoare de sute de milioane de euro, sunt blocate de Guvernul Cîțu, prin sistarea finanțărilor. La fel și cele 5 proiecte derulate de CJ, în valoare de 60 de milioane de lei. Din fericire, proiectul a fost adoptat cu majoritate.

„M-ați detensionat”

Tot în ședința de joi, aleșii județeni au decis atribuirea directă a traseelor de transport public în județul Bacău, rămase neoperate. O situație cel puțin hilară a fost generată de consilierul PMP, Valerian Vreme, care a propus ca vicepreședintele CJ, Constantin Scripăț, să părăsească sala. Și asta deși, acesta, încă de dinainte începerii procedurii, și-a anunțat reținerea de la vot, pentru a se evita o stare de incompatibilitate, dată fiind firma de transport deținută de familia acestuia. Propunerea a stârnit, evident, amuzamentul participanților la ședință.

„Este o propunere inedită. M-ați detensionat. Omul a fost cinstit și a anunțat că se abține de la vot. Nu e nimic ilegal. Nici nu-l pot da afară, i-aș încălca niște drepturi. Ați avut documentele la mapă, nu e dezbatere, nici nu influiențează cu ceva votul. Eu cred că, decât să se voteze din Kenya, mai bine să stea să asiste doar, fizic”, a remarcat președintele Ivancea, referindu-se la recenta ipostază înregistrată în Consiliul Local Bacău, unde mai mulți consilieri au votat, prin Zoom, din concediu, unii din Africa.

Restul proiectelor a vizat, în general, Aeroportul din Bacău. Este vorba atât exproprierea unor terenuri private din apropierea acestui obiectiv, în vederea creșterii gradului de siguranță în zonă, cât și adoptarea unui program de măsuri de redresare a aeroportului, serios afectat de pandemia de COVID-19. Toate proiectele au fost adoptate.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri