20 aprilie 2024
Top StoryChei pentru porțile universităților occidentale

Chei pentru porțile universităților occidentale

“Cine vrea, cine își dorește cu adevărat, să aplice. Merită!”
Andrei Fînaru, Facultatea de Informatică, University of Cambridge

Andrei FinaruUn alt grup masiv de absolvenți ai Colegiului Național “Ferdinand I” Bacău a bătut cu succes la porțile unor prestigioase universități europene. Printre ei, Andrei Fînaru- University of Cambridge, Anca Vasilca- University of Essex, Viali Munteanu – University of Greenwich, Dragos Marian Bontea – Newcastle University, Alexandru Capăt – University of East England, Cristian Silviu Comănescu – University of Exeter SNSPA, Ioana Miruna Dragomir – SNSPA, Andrei Farc – University of Birmingham, Sorina Milea – Colby College Waterville … In cele ce urmează, redăm pe scurt experienta trăită de Andrei Fînaru, până a ajuns student la University of Cambridge, în Marea Britanie, a cincea într-un top 100 al celor mai bune universități din lume.

Andrei Fînaru, fost elev eminent, în clasa a XII-a D, profil real, specializarea Matematică – Informatică. Mândria Colegiului Național “Ferdinand I”, unde învață din clasa a V-a. Olimpic național, premiant în zeci de concursuri, e printre cei mai buni din generația sa. Acum este student la University of Cambridge, în Marea Britanie. “Încă de la gimnaziu am început să obțin rezultate foarte bune nu numai la școală, ci și la olimpiade și concursuri. Toate au contat foarte mult în selectarea mea la Universitatea din Cambridge”, a spusel. Si-a depus dosarul de candidatură la universitatea din Marea Britanie încă de anul trecut. Deși a așteptat răspuns și de la alte instituții de învățământ din Europa și chiar Statele Unite ale Americii, la care a aplicat, Andrei a recunoscut că va opta pentru University of Cambridge, pentru că simte că acolo se va dezvolta profesional și va putea face performanță în domeniul informaticii. Chiar dacă vede admiterea sa într-o universitate străină ca pe o provocare, e pregătit pentru tot ce va urma. “Mi-am dorit dintotdeauna să studiez în străinătate. In general, Cambridge e renumită pentru partea realistă, inclusiv pentru Informatică, spre ce mă îndrept eu. Pasiunea pentru această disciplină mi-am descoperit-o în liceu și asta îmi doresc să fac mai departe”, a mai declarat Andrei Fînaru. I-au îndrumat pașii prof. Vasile Stoica (matematică), prof. Cristina Sichim (informatică), prof. Nicoleta Grozav (franceză), prof. Nicoleta Nistor (engleză), prof. Dragoș Florescu (fizică) și prof. Violeta Ursinschi (limba română), cărora ține să le mulțumească sincer.



“Pentru înscrierea la universitățile din Marea Britanie, elevii au la dispoziție un sistem centralizat de aplicații, numit UCAS. Dosarul de candidatură trebuie să conțină un eseu de prezentare, rezultatele din activitățile școlare și extrașcolare și, obligatoriu, certificatul de absolvire Cambridge”. Aplicanții trebuie să susțină un examen sau testări, fie on line, fie chiar la universitatea la care au trimis dosarul. Taxa de școlarizare în majoritatea universităților britanice este de 3.300 de lire sterline pe an. “Sunt obișnuit cu plecările în străinătate, dar și cu examenele de acolo, știu cum să-mi gospodăresc timpul. E prea devreme să spun dacă mă și întorc. Poate că timp de 3-4 ani, cât voi sta acolo, sigur mă voi schimba. Le sugerez tuturor să aplice la universitățile din străinătate, dacă vor, știu că pot și că le place. Pentru că … merită!”, a conchis el. La University of Cambridge, procesul de admitere este foarte selectiv. Sunt în jur de 5 studenți pe un loc, iar condiția principală este ca solicitantul să obțină cel puțin 9.50 media generală la examenul de bacalaureat.

Andrei Fînaru a avut, ca elev, un palmares de exceptie: media 10 din clasa a V-a până in clasa a XII-a; premiul I la Olimpiada Județeană de Matematică în clasele V-IX; participări la olimpiadele naționale de Matematică în clasele VI-IX, la care a câștigat o medalie de aur, una de argint și două de bronz; două medalii de argint la Olimpiada Națională de Informatică, în clasele a X-a și a XI-a; premiul ENS-INRIA, acordat în cadrul Olimpiadei Naționale de Informatică de către Scoala Normală Superioară din Cachan (ENS Cachan) și Institutul Național de Cercetare in Informatică și Automatică din Franța (INRIA), în clasa a X-a, ce a constat într-o excursie la Paris și Rennes; premiul I la proba de baraj național a Concursului de Matematică Aplicată Cangurul, în clasele V-VI și VIII-XI, constând în tabere (excursii) în țară (V,VI) și străinătate (VIII-XI); premiul I la proba de baraj național a Concursului Cangurul Lingvist, secțiunea engleză, în clasa a X-a (excursie in străinătate); premii și mențiuni la diverse concursuri interjudețene, naționale, de Matematică, Informatică, Limbă engleză, Fizică.

” Andrei a mai obținut premiul I la faza națională a Concursului «Cangurul» (matematică, engleză) de cinci ori, fiind recompensat cu tabere internaționale. Faptul că a fost admis la o universitate de prestigiu cum este University of Cambridge este o confirmare a talentului și inteligenței sale sclipitoare.” (Profesor de limba engleză Nicoleta Nistor, CN “Ferdinand I” Bacău)

« Facultatea se situează peste nivelul așteptărilor mele »
Claudia Ioana Ivan – The University of Manchester – Computer Science with Industrial Experience

Claudia Ivan2“Toată viața am fost atrasă de tehnologie. Această pasiune se datorează tatălui meu, care m-a învățat, încă de la o vârstă foarte fragedă, cum să utilizez un laptop. Chiar dacă la început totul a fost o joacă, în liceu mi-am dezvoltat această pasiune și am realizat importanța calculatoarelor si impactul acestora asupra vieții în general. Prin urmare, mi-a fost clar că viitorul meu aparține domeniului informaticii. Am ales o facultate cu renume din Marea Britanie, deoarece aici îmi sunt puse la dispoziție ultimele tehnologii dar și cadre didactice care își depășesc cu mult funcția de profesor.

Am luat această decizie la începutul clasei a XII-a, împreună cu părinții mei, care m-au susținut și au realizat, la rândul lor, că acest traseu în viață mă va ajuta să îmi ating potențialul.

Demersurile pentru a studia la The University of Manchester au urmat și au fost o parte plăcută și plină de emoții a anului școlar. Pentru a obține o ofertă de studiu din partea facultății, am fost pusă în situația de a realiza un eseu care să descrie atât activitatea mea de până atunci, cât și cunoștințele pe care le aveam în domeniu.

In același timp, m-am pregătit pentru examenul de Bacalaureat, pentru care o notă de trecere nu ar fi fost suficientă. Sunt mândră să pot afirma că în urma examenului am obținut media 9,63, cu 9,80 la informatică, note cu care m-am clasat în topul noilor studenți din cadrul Manchester School of Computer Science și am primit o bursă pentru rezultate deosebite.

Tin pe această cale să le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături în ultimul an, care au crezut în mine și m-au ajutat să îmi indeplinesc visul de a fi cu un pas inainte… Momentan am început cursurile primului an, de care sunt foarte încântată și care se situează peste nivelul așteptărilor mele. Totodată, viața în Marea Britanie este o experiență nouă și frumoasă, de care mă bucur zi de zi ».

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri