Se presupune barbatul s-a imbolnavit dupa ce a mancat o conserva primita ca ajutor din partea UE

Un barbat, in vârsta de 67 de ani, din comuna Oncesti, a ajuns joi dupa-amiaza in stare foarte grava la Spitalul Judetean Bacau, fiind diagnosticat cu botulism dupa examenul clinic. El prezenta toate simptomele acestei afectiuni si a fost internat la Terapie Intensiva pâna ce avea sa se gaseasca serul antibotulinic, singurul tratament in astfel de cazuri.

„In toata aceasta perioada, pâna când spitalul va reusi sa gaseasca doze de ser antibotulinic, pacientul va urma tratamentul simptomatic standard pentru aceasta afectiune”, a declarat Mirela Romanet, purtator de cuvânt la SJU Bacau, la câteva ore de la internarea bolnavului. Vineri dimineata, conducerea spitalului a anuntat ca a gasit serul si ca un furnizor de medicamente il va aduce in cursul dupa-amiezii, lucru care s-a si intâmplat. Pacientului i s-a administrat serul, a ramas sub supraveghere medicala si se simtea mai bine.

I s-a facut rau in cursul zilei de marti

Familia pacientului afirma ca barbatul a inceput sa se simta rau inca de marti, dar ca a mers la medicul de familie abia joi dimineata când starea de sanatate s-a inrautatit. „Miercuri a venit la noi sa-i dam pastile ca se simte rau. Spunea ca nu poate sa inghita, iar joi nu mai avea putere, era molesit. S-a dus la dispensar si a chemat salvarea. Speram sa ajunga serul la timp si sa-l salveze”, spunea Florin Maftei, fratele pacientului. Intrebat ce a mâncat, bolnavul ar fi spus ca ar fi consumat una din conservele primite de la Uniunea Europeana, drept pentru care au fost sesizate autoritatile sanitare.

„Din anamneza pacientului s-a aflat ca acesta ar fi consumat in urma cu trei zile o conserva de carne de porc, iar la 7-8 ore de la consum, acesta a inceput sa se simta rau, cu cefalee si vertij, dar nu s-a prezentat la spital decât in data de 7 mai”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la Directia de Sanatate Publica Bacau. Pentru a afla sursa toxinei, o echipa de la Directia Sanitar Veterinara Bacau a mers vineri la locuinta barbatului.

„Referitor la suspiciunea de botulism, o echipa din cadrul DSVSA Bacau s-a deplasat la domiciliul acestuia, a recoltat probe din alimentele incriminate urmând a fi efectuate analize de laborator si in functie de rezultate vor fi stabilite masurile ulterioare”, a declarat dr. Gheorghita Vlad, medic veterinar in cadrul DSVSA Bacau. Medicii au ridicat atât conserve cât si probe din mâncarea preparata de barbat, pentru ca nu se stie cu exactitate ce l-a imbolnavit. Doctorii s-au oprit si la primarie unde au solicitat actele pentru alimentele impartite localnicilor. „Noi le-am pus la dispozitie toate documentele. Chiar ne-a surprins ce s-a intâmplat pentru ca nu au fost alte probleme in comuna. Aceste pachete de la Uniunea Europeana vin sigilate si nu poate umbla nimeni la ele”, a explicat Gheorghe Baban, primarul comunei Oncesti. Potrivit actelor, alimentele aveau termen de valabilitate pâna in anul 2017. In total, 700 de persoane din comuna au primit, la inceputul acestui an, astfel de ajutoare.

Botulismul este o afectiune rara, dar de o gravitate foarte mare, fiind produsa de bacteria numita Clostridum botulinum, si care poate fi fatala. Toxina ajunge de cele mai multe ori in organism prin alimentele conservate dar se pare ca si din alte alimente. Simptomele includ voma, ameteli, dificultate de vorbire, de inghitire si paralizia muschilor.

Scandal dupa livrarea serului

Oficialii SJU Bacau au afirmat ca serul antibotulinic pentru salvarea barbatului din Oncesti va costa unitatea medicala circa 10.000 de euro, insa la câteva ore de la livrare, conducerea furnizorului, respectiv Compania Nationala Unifarm, aflata sub autoritatea Ministerului Sanatatii (MS), conform site-ului MS, a replicat dur printr-un comunicat de presa ca serul a fost donat, asa cum s-a intâmplat si in alte situatii, si ca spitalul bacauan nu va cheltui niciun ban. Compania Unifarm a fost contactata de unitatea medicala vineri dimineata, la ora 10, si a solicitat un kit de ser.

„La ora 10.45 un reprezentant al C.N. Unifarm S.A. a pornit de urgenta catre Bacau, ducând cu el un kit de ser antibotulinic. Kitul a fost donat de catre C.N. Unifarm S.A., care a detinut o rezerva strategica de ser pentru cazurile extreme. Mentionam ca serul antibotulinic a ajuns la S.J.U. Bacau in jurul orelor 15.30 unde reprezentantul Unifarm a predat kitul donat (…) direct dnei. dr. Ciobanu. C.N. Unifarm SA a lansat deja o comanda catre un alt producator de ser antibotulinic”, se arata intr-un comunicat de presa remis de CN Unifarm SA.

Oficialii companiei mai spun ca tot ei au donat kituri de ser antibotulinic si catre spitalele din Satu Mare, Oradea, Cluj-Napoca, Bistrita si Suceava, cheltuielile fiind suportate din bugetul propriu. Apare insa intrebarea cine ar fi trebuit sa stie ca Unifarm dispunea de o rezerva de ser pentru cazurile extreme, astfel incât sa nu se piarda timp pretios iar serul sa nu ajunga la bolnav abia dupa 20 de ore de la prezentarea la spital?


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

12 COMENTARII

  • Adevarat d.nu Valy. Au primit si parintii mei acele conserve. Eu cat le-am gustat si am renuntat la ele. Mie frica sa le dau la un necajit, il mai ai am pe constiinta dupa aia.
   Parerea e ca daca tot sau cheltuit o gramada de bani pe ele, ar fi trebuit sa dea mai putine conserve dar sa fie de calitate. Dar la noi ca la nimeni, probabil unii au castigat bani frumosi de pe urma acestor ajutoare. Se subintelege cam cine….

 1. Le place sa se laude ca ce au realizat ei pentru acest bolnav si va dati seama cat pot face pentru toti bolnavii. Nu a luat nimeni banii ca trebuie sa ai o factura sa o bagi in contabilitate. Eu cred ca a fost o neintelegere sau exces de zel

 2. COMUNICAT DE PRESA
  Referitor la cazul de botulism de la S.J.U. Bacau

  In legatura cu situatia bolnavului de 66 de ani care se afla internat la Spitalul Judetean de Urgenta din Bacau si care a fost diagnosticat cu botulism, C.N. UNIFARM S.A. face urmatoarele precizari, in virtutea dreptului la replica:
  Vineri, 8.05.2015, la ora 10,00, personalul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau a luat legatura telefonic cu reprezentantii C.N. UNIFARM S.A. anuntand ca in cadrul unitatii sanitare exista o suspciciune de botulism. 15 minute mai tarziu reprezentantii farmaciei cu circuit inchis al SJU Bacau au revenit la telefon si au anuntat C.N. UNIFARM S.A. ca barbatului de 66 de ani i s-a confirmat diagonsticul de botulism si au solicitat un kit de ser antibotulinic.
  La ora 10,45 un reprezentant al C.N. UNIFARM S.A. a pornit de urgenta catre Bacau, ducand cu el un kit de ser antibotulinic. Kitul a fost DONAT de catre C.N. UNIFARM S.A., care a detinut o rezerva strategica de ser pentru cazurile extreme.
  Conducerea C.N. UNIFARM S.A. respinge ferm declaratiile tendentioase si lipsite de adevar ale purtatorului de cuvant al S.J.U. Bacau Mirela Romanet. Intr-o declaratie facuta Agentiei de Presa MEDIAFAX, dna. Romanet a indus in eroare opinia publica afirmand ca ”Pentru achiziţia acelei doze unice de ser antibotulinic s-a consumat aproximativ o treime din bugetul spitalului alocat pentru achiziţia de medicamente, ceea ce, evident este foarte mult. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu decontează decât 1.600 de lei pe cazul rezolvat, ceea ce înseamnă mai puţin de 400 de euro, în condiţiile în care noi am cheltuit 10.000 de euro doar pentru acel ser”
  Mentionam ca serul antibotulinic a ajuns la S.J.U. Bacau in jurul orelor 15,30 unde reprezentantul UNIFARM a predat kitul DONAT de catre C.N. UNIFARM S.A. direct dnei. Dr. Ciobanu.
  C.N. UNIFARM S.A. a lansat deja o comanda catre un alt producator de ser antibotulinic.
  Din dorinta de a veni in ajutorul pacientilor aflati in situatii critice, conducerea C.N. UNIFARM S.A. a apelat la o varianta de urgenta prin procurarea de ser intr-o cantitate mica pentru situatiile extreme.
  Facem precizarea ca C.N. UNIFARM S.A. a donat kituri de ser antibotulinic catre unitati spitalicesti din reteaua Ministerului Sanatatii din Satu Mare, Oradea, Cluj-Napoca, Bistrita si Suceava. Toate kiturile detinute de catre C.N. UNIFARM S.A. au fost DONATE catre spitale din Romania pentru cazuri urgente. Toate cheltuielile legate de furnizarea kiturilor cu ser antibotulinic au fost suportate de C.N. UNIFARM S.A. din bugetul propriu.
  C.N. UNIFARM S.A. respinge cu vehementa orice incercare de denigrare a activitatii sale, precum si a Ministerului Sanatatii, sub autoritatea caruia actioneaza. De aceea, facem precizarea ca C.N. UNIFARM S.A. este o companie formata exclusiv din profesionisti, iar echipa UNIFARM slujeste exclusiv nevoile cetatenilor Romaniei, avand ca scop asigurarea retelei sanitare cu medicamente, seruri si vaccinuri care prezinta risc de discontinuitate.
  Solicitam atat reprezentantilor de presa din cadrul spitalelor, cat si corespondentilor de presa, sa-si verifice sursele si sa comunice lucruri care sa reflecte adevarul, oricare ar fi acesta.

  Conducerea Companiei Nationale Unifarm

  • Cinste, dvs. d-le ADRIAN IONEL si societatii UNIFARM…….MIRELA ROMANET, LA PUSCARIEEEEEEEEE………uite asa se fura din banii CNAS, mana in mana cu managerii de spitale si sefii casei de asiguari judetene si nationale………ACOLO SUNT BANII NOSTRI………mana in mana si cu SRI ul…….ca altfel NU ar avea atata tupeu !

 3. E usor de dedus de ce se minte, pentru o impresie buna, doar director este economistul Popa Adrian. Daca e manager de ce permite asemenea minciuni?

 4. Inainte ca aceste conserve sa fie distribuite populatiei de ce nu s-a facut o verificare a calitatii. Va spun ca,cunoscator ca sunt deplorabile nu indeplinesc nici un fel de standarde din cele mentionate in certificatele de atestare.Nu stiu citi din cei ce acum fac verificari au avut aceasta curiozitate.Cine lupta in naceasta tara sa ne distruga ca natie punind asemenea produse pe piata pentru a fi consumate de populatia acestei tari GUVERNANTI DESTEPTAREA

 5. ,,Marea jurnalista” Mirela Romanet este o mare mincinoasa, pentru un salar lunar la spital spune la presa doar ce i se dicteaza de sefii spitalului.RUSINE!!!

LĂSAȚI UN MESAJ