Sunt cinci la numar, cu vârste intre 11 si 15 ani, iar pentru ca pasiunea pentru muzica rock – una incurajata si frumos intretinuta, vom vedea, de insisi parintii lor – arde in ei, s-au unit si au format, in toamna lui 2015, trupa CandleLight. In vara lui 2016, tânara trupa se bucura deja de câteva aparitii scenice si chiar de un important premiu la un concurs cu specific: locul I, sectiunea Trupe Rock Junior, la Festivalul de muzica Best Pop Rock, Editia I (12 iunie 2016), Piatra Neamt, organizat de Asociatia DoMiDance.

Cei cinci, in ordinea vârstei, sunt Andrei Bostan (11 ani, tobe), Amalia Boca (13 ani, chitara), Stefan Ghiorghiu (14 ani, chitara), Ilinca Turta (14 ani, chitara bass) si Mara Trefas (15 ani, voce), iar povestea lor ca trupa rock a inceput cu „joaca pe instrumente in sala de repetitii” a Amaliei, a lui Stefan si a Ilincai in toamna lui 2015, ulterior fiind cooptati mezinul trupei, Andrei, la tobe si Mara, „seniorul” trupei, la voce.

Ideea in sine pentru formarea pe piata muzicii locale rock a unei trupe foarte tinere apartine insa, nu atât copiilor, cât profesorului de chitara al acestora, Adi Nastasa, fost membru al trupelor rock Post Mortem si Strident (in anii 90), in prezent basist si chitarist in trupele Driftwood si AcousticSky. „CandleLight este, de fapt, continuarea visului meu de a trai mereu prin muzica. Ideea trupei a aparut de la sine, lucrând cu copiii, individual, la chitara. Formula s-a intregit si conturat odata cu sosirea lui Andrei, ca tobosar. Copiii sunt cei care au ales numele trupei, iar prima lor iesire pe scena, cu cinci piese cover, s-a petrecut rapid, la doar câteva luni de la repetitii, respectiv in Valhalla, in luna aprilile 2016”, a spus Adi Nastasa.

CL Colaj

Dupa „prima iesire in lume” ca trupa tânara de ritmuri rock CandleLight a fost invitata sa participe si la alte evenimente precum spectacolul organizat de Ziua Copilului, de Clubul Oblio din Bacau – prestatie sustinuta la Arena Mall -, sau ceremonia de absolvire a claselor a VIII-a de la Colegiul National de Arta „George Apostu”. Curajosi din fire, ambitiosi si puternic sustinuti de „tatal trupei” precum si de parintii fiecarui membru in parte, cei cinci rockeri s-au inscris apoi, si la concursul de la Piatra Neamt de unde, pe 12 iunie anul acesta, s-au intors cu primul lor premiu: Premiul I la sectiunea trupe rock, Junior.
 
Investitii „rock” de timpuriu

Ceea ce se intrevede a fi un succes – de grup, in formula CandleLight sau individual – pentru cei cinci copii bacauani are la baza nu doar niste talente ale fiecaruia in parte, ci identificarea corect, de catre parinti, apoi profesori, a acestor talente si, desigur, investitia in dezvoltarea lor prin sustinere morala si multa munca. Bunaoara, Amalia, Stefan si Ilinca (elevi la Colegiul National „Gh. Vranceanu” Bacau), de mai bine de doi ani se pregatesc la chitara cu „proful” Adi Nastasa, Mara (Colegiul Naaional de Arta „George Apostu”) a luat de timpuriu lectii de canto si se pregateste si individual, iar Andrei (Scoala „Spiru Haret”) se pregateste de jumatate de an, de asemenea, la chitara cu Adi Nastasa si de curând, la tobe, cu Sergiu Dimidof (Ursu), tobosar la trupele Driftwood si MaskedToys, pregatirea la tobe incepând-o insa de mic, cu chiar tatal sau, fost tobosar si ulterior vocal la trupa Totem, in anii 90.

„M-am apucat de tobe pe la 4 ani – spune Andrei Bostan (11 ani), mezinul CandleLight -, am vazut betele de tobe ale lui tata, sus, pe biblioteca. M-am catarat dupa ele si mi-am creat o noua joaca de care nu m-am mai lasat: bateam cu sete in canapeaua din sufragerie. Mama a inteles ca sunt de neoprit, iar tata a descoperit ca am talent si a lucrat cu mine. Parintii mei asculta rock, iar eu ascult de pe la cinci ani. Parintii ma sustin in pasiunea mea, traditia merge mai departe. Despre trupa… suntem ca o mica familie rock!”, marturiseste Andrei, tobosarul CandleLight. Trupele lui favorite sunt Metallica, Megadeth, W.A.S.P. si Motörhead, iar ca „model” de tobosar il are pe Mike Portnoy.

festival Piatra Neamt

Amalia Boca (13 ani), chitara CandleLight, studiaza singura si la clape, iar prietenia cu rock-ul, ne spune, s-a legat in urma cu vreo doi ani cand, la un concert in Cluj, a avut sansa sa o cunoasca personal pe Meagan Grandall (voce, chitara) de la trupa Lemolo (Seattle). „Faptul ca am cunoscut-o pe Meagan mi-a dat si mai mare incredere sa cânt, admir tot ce face ea pe scena”, zice Amalia cu entuziasm. Trupele rock favorite ale Amaliei sunt Alternosfera si Three Days Grace.

Pentru Ilinca Turta (14 ani), chitara bass are un sunet aparte care o atrage mult, de aceea studiul ei se axeaza pe asta de mai bine de un an. Muzica rock a descoperit-o odata ce i-a auzit pe cei de la AC/DC. „Am stiut de atunci ca vreau sa devin ca ei si mi-am dorit sa cât la chitara. Dar am vrut sa fie ceva mai deosebit si am ales sa invat sa cânt la bass”, spune ea. Exercitiile la chitara bass au devenit astfel, marturiseste Ilinca, un refugiu, „o lume numai a mea”.

„CandleLight e un proiect genial, prin care ne putem dezvolta in mai multe directii, cunoastem oameni noi si traim experiente inedite. Ne-am gândit seri intregi la un nume pentru trupa noastra. Ideea aceasta mi s-a parut foarte buna si cred ca ni se potriveste acum”, spune Ilinca. Basistul ei preferat este Flea de la Red Hot Chilly Peppers si asculta deopotriva, cu aceeasi pasiune, si Nirvana, Metallica si desigur, AC/DC.

Preferintele pentru muzica rock ale parintilor si-au spus „ritmurile” si in cazul lui Stefan Ghiorghiu (14 ani), chitarist, de asemenea, la CandleLight. „La noi acasa se asculta folk si rock. Asa am inceput sa ascult Led Zeppelin, Deep Purple si The Doors. La chitara cânt din pasiune, imi plac solo-urile si acordurile. Despre numele trupei? Cineva a venit cu ideea, cu totii am afost de acord si l-am adoptat rapid”, este marturisire lui Stefan. Trupe rock favorite: System of a Down, Disturbed, Pantera si Metallica.

Valhalla

Povestea Marei Trefas (15 ani), vocea CandleLight, este mai aparte in legatura cu intrarea ei in trupa. Bunaoara, ea spune ca „trupa CandleLight a aparut din intâmplare in viata mea. Anul trecut, am primit un telefon cu propunerea de a face parte ca vocal dintr-o trupa rock, iar raspunsul meu, spontan, a fost favorabil pentru ca mereu mi-am dorit sa cânt acompaniata de instrumente. Ma bucur mult ca prin intermediul CandleLight am reusit sa gust si sa inteleg mai mult muzica rock”.

Desi studiaza desenul, Mara e pasionata si de muzica astfel ca de aproape trei ani cânta, dupa ce a luat, timp de un an, lectii de canto, acum pregatindu-se si individual. Dintre trupele rock, cel mai mult ii plac Nirvana, Arctic Monkeys, Guns N’Roses si Metallica, iar ca voce il admira cel mai mult pe Kurt Kobain…
Parintii celor cinci CandleLight sunt nelipsiti de la evenimentele la care trupa este invitata, iar „parintele trupei”, Adi Nastasa, are grija ca de fiecare data, cântarea discipolilor sa fie din ce in ce mai buna. „Sunt mândru de pustii mei si sunt sigur ca au un drum frumos de parcurs, pe acorduri rock”, spune, cu incredere, Adi Nastasa.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ