Situatie cel putin ciudata. Desi a semnat adresa prin care informeaza populatia despre potabilitatea anumitor surse de apa din municipiu, Directia de Sanatate Publica Bacau n-a facut analizele in laboratorul propriu. Motivul: nu avea apa, ca tot orasul, in saptamâna 16-20 august, când au fost doua avarii majore.

In materialul publicat ieri, cu privire la testarea apei de la izvoarele si pompele din muncipiu, in timpul avariilor la aductiunea de la Valea Uzului, ridicam niste semne de intrebare legate de Directia de Sanatate Publica (DSP) si rolul acestei institutii in realizarea testelor.

Prima intrebare era de ce nu a facut DSP insasi probele si le-a inaintat Companiei de Apa Bacau (CRAB)? Iata si raspunsul. „DSP, ca intreg orasul, nu avea apa in acele zile.

PUBLICITATE

Rezervele noastre de apa le-am folosit pentru probele aduse cu o zi inainte. Un laborator nu poate lucra probele cu orice fel de apa. CRAB are singurul laborator autorizat de Ministerul Sanatatii in judet si am apelat la ei pentru a face analizele. Alternativa era sa ducem probele in alt judet”, a explicat dr. Antoaneta Dobreanu, de la Compartimentul Evidenta factorilor de mediu.

A doua intrebare pe care i-am adresat-o era de ce s-au testat doar 12 surse din 52 de pompe câte sunt in municipiul Bacau? „Pentru ca acestea erau sursele pe care le stiam noi. DSP a solicitat tuturor primariilor din judet sa transmita, la inceputul anului, o lista cu sursele publice de apa, puturi, pompe, fântâni, pentru a le avea in evidenta.

Primaria Bacau nu s-a numarat printre primariile care sa trimita lista”, a clarificat dr. Dobreanu. Dar, nici acum nu este târziu. Primaria poate face contract cu DSP si cere testarea tuturor surselor publice. Dar, in acelasi timp, trebuie sa fie constienta ca va trebui sa asigure un perimteru de restrictie si o dezinfectare permanenta la aceste pompe sau izvoare.

In fine, ultima intrebare era daca izvorul de pe strada Chimiei are apa buna de baut sau nu? Potrivit analizelor CRAB, are nitrati, dar este curata bacteriologic. Asta este o veste proasta.

„Ca sa fie clar, aceasta apa care are nitrati este INTERZISA copiilor cu vârste intre 0 si 3 ani. Mai mult, prin fierbere, nitratul creste, deci nu se poate vorbi ca se elimina, ca in cazul bacteriei E.coli, de exemplu”, a mai spus medicul specialist. Cu privire la neconcordanta dintre cele doua declaratii ale aceleiasi institutii, dr. Dobreanu a precizat: „vorbim despre probe care se iau si se analizeaza la acel moment. Nitratul in apa ramâne, poate germenii apar si dispar. Pentru ca nu se cunoaste sursa, din ce pânza freatica vine apa, nu se stie sigur nici cât este de buna la un moment dat.”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

 1. ,,Ca la prosti,, e corect spus. Numai in spurcata si indobitocita zona a Moldovei se pot intampla astfel de fapte. Cei mai corupti si nesimtiti politicieni isi bat joc in iacest judet mafiotizat, numit Bacau. Inclusiv jurnalisti se afla in cardasie cu aceste specimene din institutiile corupte ale statului. Bine ca ne vor pune la punct strainii, care ne-au facut sclavi in propria noastra tara. Cat va mai dura rabdarea romanilor nici Dumnezeu nu mai stie, probabil.

 2. Da Ca prostii . Meseria DSP Bacau se termina repede cand e vorba de o treaba serioasa. Cand isi scoate ciraci la belit agentii, primariile, gradinitele ,spitalele si multe altele sunt viteji DAAAR ! Stiati ca DSP Bacau este acreditata sa analizeze doar flegmele si cacarezele ?
  Sigurul organism care elibereaza acreditarile laboratoarelor de analiza din Romania, indiferent de domeniul de activitate este RENAR – organism recunoscut in toata lumea, si nicidecum Ministerul Sanatatii, care nu are nici capacitatea si nici rolul de a se ocupa de aceste acreditari.
  De remarcat ca DSP Bacau emite buletine de analize cu sigla proprie ! DNA-ule se aude ? Asta e fals, abuz, si ce dracu mai vreti sa va autosesizati ?

  ATENTIE: ANEXA 1 la CERTIFICATUL DE ACREDITARE nr LI 555 din 02.09.2015
  apartinand DSP Bacau

  Incercari efectuate in localuri permanente (sediu)
  1. Determinarea anticorpilor si antigenelor ….
  2. Determinari serologice/aglutinari ….
  3. Exudate naso-faringiene …
  4. Coprocultura…..
  5. Antibiogrqama- metoda ….

  Si asta e toata acreditarea . O puteti vizualiza pe pagina RENAR cu acreditari

  Trageti concluziile dragii mei daca sunt corupti, incapabili, dusi cu capul, rau intentionati, muscati de filoxera, hoti la drumul mare, sau cum mai vreti sau credeti .

LĂSAȚI UN MESAJ