24 aprilie 2024
Actualitate,,Beat the Dealer’’, o carte vândută în peste 1 milion de exemplare

,,Beat the Dealer’’, o carte vândută în peste 1 milion de exemplare

 Născut pe 14 august 1932, matematicianul Edward Oakley Thorp este cunoscut în întreaga lume pentru cartea ,,Beat the Dealer’’ (Învinge Dealerul), publicată în anul 1966, prima carte în care sunt descrise pe larg metodele strategiei de bază și a numărării cărților la jocul de blackjack, în așa fel încât jucătorii să obțină un avantaj împotriva casei.

 Thorp și-a luat doctoratul în matematică la Universitatea din California, Los Angeles în anul 1958, lucrând apoi la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) în perioada 1959-1961. Ulterior, acesta a predat matematica la Universitatea de Stat din New Mexico (1961-1965) și apoi la Universitatea din California (1965-1977), acolo unde a fost și profesor de finanțe până în 1982.

 Folosindu-se de un calculator performant la acea vreme, IBM 704, și de diverse teorii din matematică, Thorpe a reușit să pună la punct o strategie de joc prin care a demonstrat că jucătorii care au capacitatea de a număra (reține) cărțile ieșite din joc, mărind valoarea pariurilor în momentul în care în pachetul de joc rămân multe cărți mai mari de zece (și ași), vor avea în cele din urmă un avantaj asupra dealerului.



 Potrivit unui material publicat pe pokernews.com, în 1961 Thorpe a prezentat sistemul de joc bazat pe ,,card counting’’ la o conferință de matematică, însă reacțiile obținute nu au fost cele scontate, cazinourile numindu-l idiot iar cei de la Washington Post au scris că sistemul sau este o păcăleală. În mod firesc, Thorpe a decis să pună în practică sistemul sau de joc, acumulând câteva zeci de mii de dolari în Las Vegas, fapt ce a dus în cele din urmă la interzicerea sa în toate cazinourile amplasate în Nevada.

 Cum știrile de acest gen circulă repede în lumea jocurilor de noroc, Thorp a devenit ,,peste noapte’’ o celebritate în rândul amatorilor de blackjack, astfel că matematicianul a decis să detalieze sistemul de joc în cartea ,,Beat the Dealer’’. Publicată în 1966, cartea a contribuit din plin la creșterea spectaculoasă a popularității jocului de blackjack, tot mai mulți gambleri dorind să pună în practică metoda număratului cărților.

 Între timp lucrurile s-au schimbat, pe mesele de blackjack, fie ele amplasate într-un cazino din Vegas, Macau, Atlantic City etc sau într-un cazino online live precum acesta https://www.vladcazino.ro/livecasino/live-black-jack-1.15561, numărul pachetelor de cărți puse în joc fiind în cele mai multe cazuri cuprins între 4 și 6, spre deosebire de anii 60’-70’, perioadă în care se juca cu un singur pachet de cărți.

 Într-o altă carte publicată de Thorpe, ’’A Man for All Markets’’, acesta a ținut să precizeze faptul că motivul care l-a determinat să găsească o strategie prin care să învingă jocul de blackjack a fost nevoia de a demonstra ceva ce era considerat imposibil.

 “Toată viață am fost un gânditor independent. Când cineva îmi spune că un joc de cazino nu poate fi bătut, eu întreb de ce. De fapt, unele jocuri, în unele circumstanțe, pot fi bătute”.

 La câțiva ani după isteria declanșată de sistemul ,,card counting’’, Thorp a reușit să își folosească talentul și pe Wall Street, deschizând în 1969 un fond de investiții ce s-a dovedit a fi foarte rentabil.

 

 

 

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri