Legea 221/2018 aduce avantaje pentru anumiți pensionari și salariați care au lucrat în grupa I și condiții speciale * Se reduce vârsta standard de pensionare și crește pensia * Recalcularea pensiei se face din oficiu

Peste 1.500 de persoane din județul Bacău vor beneficia de recalcularea pensiei în virtutea Legii 221/2018. Acest act normativ, prin care se modifică Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se referă, în primul rând, la anumite categorii de pensionari cu drepturi aflate în plată. Lor li se vor recalcula aceste drepturi prin utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare mai mic decât cel folosit inițial, respectiv atunci când li s-a stabilit cuantumul pensiei pe care o au, în prezent.

Prin urmare, vor avea o pensie mai mare. Prevederile Legii 221/2018 li se vor aplica și anumitor categorii de persoane (salariați etc.) care vor solicita ieșirea la pensie începând cu 2 august 2018, data intrării în vigoare a noului act normativ. Dispozițiile legii care vizează persoanele respective au în vedere atât reducerea vârstei standard de pensionare, cât și stagiul complet de cotizare care se utilizează la determinarea punctajului mediu anual.

Concret, beneficiare ale noilor reglementări vor fi persoanele care au lucrat un anumit număr de ani în grupa I de muncă înainte de 1.04.2001, pentru ele (cele care se vor pensiona după data de 1 august 2018) urmând ca vârsta standard de pensionare să se diminueze cu 1 până la 12 ani, în funcție de vechimea pe care au acumulat-o în condițiile de lucru amintite. Dar ele trebuie să fi realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de Legea 263/2010. Aceeași lege le are în vedere și pe anumite categorii socio-profesionale care sunt încadrate în condiții speciale de muncă și care vor beneficia de o reducere mai mare de 12 ani a vârstei standard de pensionare, precum și de un cuantum majorat al pensiei. Aceasta ca urmare a faptului că la determinarea punctajului mediu anual, în cazul lor, se va lua în calcul un stagiu complet de cotizare mai mic decât cel general. Dar și ele trebuie să fi lucrat în condiții speciale un anumit număr de ani.

Alături de categoriile amintite, vor fi și pensionarii care au beneficiat de majorarea prevăzută la art.169^1 și care, până la data de 31.12.2015, au avut o pensie stabilită prin utilizarea unui stagiu de cotizare mai mic decât cel general, în virtutea unor reglementări cu caracter special sau a dispozițiilor unor hotărâri judecătorești. Totodată, de Legea 221/2018 vor beneficia și pensionarii care s-au pensionat în perioada 1 ianuarie 2011-2 august 2018, care au muncit un anumit număr de ani în condițiile speciale prevăzute la art.30, al.1, lit.d, e și f, din Legea 263/2010. Beneficiari vor fi personalul navigant din aviația civilă, cei care au lucrat în exploatațiile forestiere, la foraj sonde țiței și gaze, ca mecanici sau ajutori de mecanici de locomotivă și alții.

Sunt și excepții

Dar nu toți cei care au lucrat în condiții foarte grele vor beneficia de noua lege. Aceasta nu se referă la cei pensionați anterior datei de 1 ianuarie 2011 și au beneficiat de majorarea punctajului mediu anual, în baza OUG 100/2008, OUG 209/2008, Legii 218/2009 și a art.169 din Legea 263/2010. Nu intră în calcul nici cei pensionați după 1 ianuarie 2011 și au făcut obiectul Legii 155/2016 (minerii din subteran, personalul din zonele I și II de radiații) și nici persoanele care au ieșit la pensie tot după 1 ianuarie 2011 și au muncit în condiții speciale, altele decât cele prevăzute la art.30, alin.1, lit. d, e și f, din Legea 263/2010.
Nu se depune cerere
Recalcularea pensiilor celor care au deja statut de pensionar (au ieșit la pensie până în data de 1 august 2018, inclusiv) și se încadrează în prevederile Legii 221/2018 va fi de durată. Se va realiza în perioada 1 octombrie 2018-30 septembrie 2019. De reținut că pensionarii vizați de lege nu trebuie să se prezinte la Casa Județeană de Pensii (CJP) Bacău pentru a solicita recalcularea. Referitor la aceasta, Alina Iftode, directorul CJP Bacău, ne-a declarat: ”Recalcularea se face din oficiu. Selecția celor care trebuie să beneficieze de recalculare se va realiza automat.

De la Casa Națională de Pensii, noi primim listate toate persoanele vizate de lege. Vom scoate dosarul de pensie al fiecăreia de pe listă și îl vom lucra. Nu are sens ca pensionarii la care se referă legea să vină la instituția noastră și să aglomereze ghișeele, pentru că nu se primesc cereri. Să aibă încredere că, dacă se impune prezența lor, noi îi vom anunța. Dar nu este cazul”. Așadar, CJP Bacău are la dispoziție un an pentru a finaliza recalcularea, care le va aduce bani mai mulți pensionarilor ce se încadrează în noua lege. Aceasta mai prevede că drepturile recalculate li se cuvin și li se vor acorda de la data de 1 octombrie 2018, indiferent de momentul emiterii și comunicării deciziei.

Alte articole