Un grup de basarabeni a aprins, sambata seara, lumanari in Piata Tricoloruilui din Bacau pentru a marca implinirea a 74 de ani de la ultimatumul acordat de Uniunea Sovietica Romaniei.

La 28 iunie 1940, Moscova a cerut Guvernului roman ca, in trei zile sa evacueze Basarabia si Bucovina, pe care le considera teritorii ce apartin Uniunii Sovietice. In caz contrar, URSS ameninta cu invadarea Romaniei.

Parasita de aliatii traditionali si sfatuita de Germania si Italia sa accepte ultimatumul, Romania a fost nevoita sa-si retraga administratia si Armata din cele doua provincii.

PUBLICITATE

FOTO: Tancurile rusesti intra in Basarabia – iunie 1940.

Guvernul roman nu a stiut, insa, ca URSS hotarase sa ocupe si tinutul Herta, unde au avut loc schimburi de focuri cu trupele sovietice. Primul militar roman ucis a fost capitanul Ioan Boros, comandantul Bateriei 5 de tunuri din cadrul Regimentului 16 Artilerie Bacău, dislocat in Herta. In acelasi incident sunt ucisi soldatul Iancu Solomon si sublocotenentul Alexandru Dragomir.

Basarabenii din Bacau au dorit sa comemoreze evenimentele din iunie 1940, pentru ca, spun ei, nu trebuie sa fie uitate. Cum nu trebuie sa fie uitat nici faptul ca Romania nu este intreaga fara Basarabia.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. O mică rectificare – la acţiune au participat români şi din stânga Prutului dar şi din drepata acestuia. Organizarea a aparţinut Acţiunii 2012 – filiala Bacău

LĂSAȚI UN MESAJ