Luna august 2016 debuteaza pentru Asociatia Lumina, Bacau, cu o noua reusita in eforturile pe care echipa de lucratori ai acesteia le intreprind de ani in cresterea gradului de acces la ingrijirilie paliative pentru persoanele diagnosticate cu boli limitatoare de viata, in special copii, din judetul Bacau si imprejurimi.

Astfel, in perioada 8-12 august, o delegatie din cadrul „Lumina” formata din directorul executiv al asociatiei, Mihaela Dumitrache si Mara Matei, specialist in relatii publice, se va afla, in premiera in Norvegia, intr-un schimb de experienta in domeniul ingrijirilor paliative pentru copii.

„Vom vizita, practic, un ONG similar din Norvegia, Foreningen for Barnepalliasjon, in scopul de a aduce din experienta norvegiana in domeniul ingrijirilor paliative in Romania, dar si de a initia ulterior noi proiecte in parteneriat cu organizatia norvegiana. Credem ca acest lucru va duce la cresterea gradului de acces la ingrijirea paliativa pentru copiii cu boli incrabile in ambele tari”, a spus Mara Matei, reprezentant Asociatia Lumina.

Vizita va fi „intoarsa” la inceputul lunii octombrie 2016, atunci cand o delegatie din partea ONG-ului partener norvegian, din care va face parte si presedinta acestuia, Natasha Pedersen, va veni in Bacau pentru a cunoaste modul in care se ofera aici servicii de ingrijiri paliative.

Totul se petrece in cadrul proiectului intitulat „Next Step in Palliative Care” („Urmatorul pas in ingrijirile paliative”, n.r.), cu finantare norvegiana, grant obtinut ca urmare a succesului implementarii de catre Asociatia Lumina in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau, a proiectului „Ingrijiri paliative – masuri integrate pentru incluziune sociala” (aprilie 2015 – noiembrie 2016), derulat cu sprijinul financiar al Programului R010-CORAI, finantat de Granturile SEE 2009-2014 si administrat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala.

Prin programul CORAI a fost lansat Apelul Bilateral pentru Suportul Promotorilor de Proiect in vederea identificarii si dezvoltarii de parteneriate cu entitati similare din Statele donatoare, Islanda, Norvegia si Liechenstein, in urma caruia Asociatia Lumina din Bacau a obtinut un grant de 5.000 euro.

Pana in prezent, prin „Ingrijiri paliative – masuri integrate pentru incluziune sociala” au fost formati in ingrijirile paliative 420 de specialisti din tara, au fost informati pe tema 500 de studenti – viitori lucratori sociali si a fost elaborata „Metodologia de lucru in ingrijirea paliativa, in institutii”, instrument trimis spre testare in 13 DGASPC-uri din tara.PUBLICITATE