13 septembrie 2024
CulturăA apărut o lucrare monumentală despre un regiment băcăuan care și-a câștigat...

A apărut o lucrare monumentală despre un regiment băcăuan care și-a câștigat dreptul la eternitate

La Editura Magic Print din Onești a văzut lumina tiparului o nouă lucrare monumentală, documentată și scrisă de cunoscutul și apreciatul istoric băcăuan Corneliu Stoica: „Sub flamura eternității – Regimentul 27 Infanterie Bacău (1880-1946). Editorul (și tipograful lucrării) o apreciază ca fiind „cea mai amplă și documentată carte scrisă vreodată despre evoluția structurilor militare din județul Bacău din ultimele secole”.

Autorul face o reconstituire spectaculoasă a istoriei unui faimos regiment de infanterie băcăuan, implicat în patru războaie și care a străbătut peste 15.000 km – în diferite etape până aproape de Sofia, de Stalingrad și de Praga, în bătălii care s-a hotărât soarta României. Lucrarea va fi lansată și prezentată în cel puțin patru întâlniri cu cititorii – cea mai importantă reuniune va fi în Bacău, pe 12 septembrie, la Simpozionul de aniversare a 105 ani de la înființarea Asociației Naționale Cultul Eroilor, dar și la Târgu Ocna (pe 16 august), la Dărmănești (pe 24 august) și la Slănic Moldova (pe 7 septembrie). 



Cartea – spune însuși autorul – „propune cititorilor o călătorie în timp, altfel decât cele obișnuite. Este, de asemenea, o invitație și o provocare de a cunoaște povestea celui mai vechi regiment de infanterie băcăuan, de a urmări de-a lungul a aproape șapte decenii de existență (1880-1946) itinerariile de luptă pe care miile de ofițeri, subofițeri și soldați le-au purtat aproape de casă sau la mii de kilometri distanță de țară. Desființat în 1946, prin politica de sovietizare a Armatei Române, regimentul a rămas în conștiința generațiilor care au urmat prin faptele sale de arme nepieritoare. Miilor de eroi, cunoscuți și necunoscuți, pentru curajul, bravura și spiritul de sacrificiu cu care au luptat sub flamura Regimentului 27 Infanterie Bacău câștigându-și dreptul la eternitate, le închin această carte”.

Regimentul a și fost decorat, în Primul Război Mondial, cu Ordinul Militar „Mihai Viteazul” clasa a III-a, pentru curajul și sacrificiul în luptele de la Pralea și de la Cireșoaia, din 1917.

 

Lucrarea este impresionantă întâi prin ținuta grafică, specifică producțiilor Tipografiei Magic Print, apoi prin volum – 480 de pagini color, 500 de ilustrații și 50 de hărți, dar mai ales prin conținutul studiului întreprins de profesorul și istoricul Corneliu Stoica și prin așezarea în pagini de carte a informațiilor inedite, în cuprinsul a opt capitole. În lucrare sunt tratate aspecte privind organizarea regimentului și structura sa ierarhică, dar și campaniile militare și bătăliile, precum și eroii și faptele lor nemuritoare – considerați de autor (în Capitolul 7) „Eroi pentru Eternitate”. Sunt prezentate și monumentele și însemnele memoriale ridicate pentru a se cinsti de-a pururi memoria acestor eroi.

 

La loc de cinste se află alături de această lucrare și grupul celor care au contribuit la apariția ei din toate punctele de vedere. Îl amintim, aici, în primul rând pe semnatarul substanțialei prefețe „Pentru Patrie și Onoare”, generalul dr. Vasile Jenică Apostol, el însuși un reputat istoric. Apoi și pe coordonatoarea procesului de editare, Maria Dohotaru, și pe colaboratorul cu ochi de vultur asupra unor asemenea lucrări – Mihai Ceucă. Au fost aproape și profesorii Vilică Munteanu și Bogdan-Florin Romandaș, dar și istoricul militar Sorin Grumuș, colonelul (rtr) Stelian Petru Cojocaru și profesorul Alin Radu. Iar pentru că lucrarea este și un veritabil album de ilustrații și hărți, se cuvine să-i amintim, la acest capitol, pe colecționarul Mihai Ceucă, pe Stelian Petru Cojocaru, pe părintele Cătălin Ilie și pe jurnalistul militar Lucian Irimia, dar și pe Daniel Necula, pe generalul Florinel I. Papuc, pe Sergiu Adrian Păun, pe Alin Radu și pe George Găman – pentru cartografie.

Conținutul lucrării este unul dens, dar poate fi parcurs lejer și mai ales susținut, pagină de pagină, întregit, pe manșete, de extrem de multe alte informații despre figuri istorice, fapte de arme și locuri care au intrat ele însele în eternitatea veacurilor.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img