30 aprilie 2024
Top StoryVIDEO: Primarul Stavarache, arestat pentru 30 de zile

VIDEO: Primarul Stavarache, arestat pentru 30 de zile

Curtea de Apel Bacau a decis marti arestarea preventiva pentru 30 de zile a primarului Romeo Stavarache, acuzat de luare de mita. In acelasi dosar, au mai fost arestati Liviu Goian si Liviu Cenusa, acuzati de complicitate la luare de mita.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au cerut arestarea celor trei pe motiv ca ar fi incalcat termenii eliberarii conditionate. Antoniu Obancia, avocatul lui Romeo Stavarache spune ca nu se justifica masura arestarii preventive, in conditiile in care a fost vorba de o confuzie la mijloc si nu de rea intentie.

“A fost judecata cererea DNA de inlocuire a masurii controlului judiciar cu masura arestarii preventive, fiind invocata de catre DNA o incalcare a conditiilor controlului judicar, aceea de a nu se apropia unul de altul. A fost un moment de confuzie imediat dupa punerea in libertate de joi seara, au fost eliberati la poarta unitatii de detinere, intr-o situatie de euforie amestecata cu confuzie, au plecat impreuna. In niciun caz nu au fost intrunite conditiile relei credinte pentru a se putea dispune aceasta masura. Am declarat contestatie si se va solutiona la Inalta Curte de Casatie si Justitie”, Antoniu Obancia, avocatul lui Romeo Stavarache.



Cercetat pentru luare de mita

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2008 – 2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalti doi inculpati, a pretins si primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani. Astfel, la inceputul anului 2008, primarul a pretins de la administratorul unor societati comerciale sa ii fie remis 50% din valoarea decontata de Primaria Bacau aferenta fiecarui stâlp de iluminat public la care firma administrata de acesta efectua lucrari in baza contractului incheiat cu aceasta institutie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

In baza acestei solicitari, in perioada martie 2008 – octombrie 2011, Romeo Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societati comerciale si asociatii sportive, suma totala de 810.670 lei. In luna ianuarie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societatii comerciale administrate de acesta sa ii fie atribuit un contract privind executarea de lucrari tehnico-edilitare.

13.04. Primarul Stavarache se indreapta spre Curtea de Apel pentru a primi sentinta.
Ora 13.04. Primarul Stavarache se indreapta spre Curtea de Apel pentru a primi sentinta.
Ora 13.09. Primarul Stavarache iese grabit dinsala de judecata dupa ce a aflat ca va fi arestat preventiv
Ora 13.09. Primarul Stavarache iese grabit dinsala de judecata dupa ce a aflat ca va fi arestat preventiv
Ora 13.10: Masina in care se afla primarul Bacaului demareaza in tromba din fata Curtii de Apel.
Ora 13.10: Masina in care se afla primarul Bacaului demareaza in tromba din fata Curtii de Apel.

Banii au fost primiti in doua transe, prin intermediul unei asociatii sportive. In luna aprilie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la acelasi om de afaceri, 10% din valoarea unui contract de antrepriza generala incheiat intre aceasta societate si Agentia Nationala pentru Locuinte Bucuresti, având ca obiect constructia unui bloc cu 45 de locuinte in Bacau, lucrare in valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA. In baza acestei solicitari, in perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societati comerciale si asociatii sportive, suma totala de 1.259.789,03 lei.

In luna martie 2010, Romeo Stavarache i-a solicitat administratorului unei societati comerciale sa incheie contracte de publicitate cu o anumita firma, pentru ca primaria sa isi execute in mod corespunzator obligatiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacau incheiat cu aceasta societate. In baza acestei solicitari, au fost incheiate doua contracte in lunile martie 2010 si aprilie 2011, in baza carora omul de afaceri a platit sumele de 40.000 lei si, respectiv, 30.000 lei. In perioada martie – aprilie 2009, impreuna cu o alta persoana, Romeo Stavarache i-a solicitat unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociatii sportive, in schimbul eliberarii unui certificat de urbanism, bani care au fost primiti in data de 24 aprilie 2009. In dosar se desfasoara cercetari si cu privire la alte persoane.

Contracte atribuite preferential

Din ordonantele de retinere intocmite de procurori reiese ca, in perioada 2008-2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalti doi inculpati, a pretins si primit mai multe sume de la patru oameni de afaceri. Pe 26 iunie 2014, Romeo Stavarache a fost retinut pentru 24 de ore, iar magistratii au respins solicitarea de arestare preventiva, punându-l sub control judiciar. Dupa eliberarea din arestul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau, Romeo Stavarache ar fi plecat impreuna cu Liviu Goian si Liviu Cenusa, cu aceeasi masina, lucru interzis expres prin controlul judiciar. Procurorii au motivat cererea de arestare preventiva prin faptul ca o intâlnire intre cei trei suspecti poate influenta, inculpatii putând sa isi puna de comun acord declaratiile.

Cine sunt Cenusa si Goian?

Liviu Cenusa si-a facut deja bagajele pentru arest

Liviu Goian si Liviu Cenusa, persoanele anchetate alaturi de Romeo Stavarache, sunt patroni de presa locala. Liviu Goian este directorul postului de televiziune 1TV, iar Liviu Cenusa este patronul “Ziarului de Bacau”. firmei care editeaza “Ziarul de Bacau”. Goian este in prezent presedintele divizionarei B de fotbal Sport Club Bacau, finantata de Consiliul Local Bacau. Sub administrarea sa, firma Segama a obtinut contracte de lucrari in Bacau. Liviu Cenusa, varul primarului Romeo Stavarache, a devenit in anul 2007 actionar al firmei care edita “Ziarul de Bacau”, publicatie alaturata imaginii Primariei.

Liviu Goian a aflat ca va sta dupa gratii 30 de zile

Interceptari telefonice

Conform Agerpres, DNA a constatat in urma verificarilor ca cei trei inculpati au incalcat cu rea-credinta obligatia de a nu se apropia si de a nu comunica cu ceilalti coinculpati.

Interceptarile telefonice arata ca in timp ce se afla inca in sediul politiei, pe 26 iunie 2014, ora 22.49, Romeo Stavarache l-a contactat telefonic pe Claudiu Robert Goian, fiul lui Liviu Goian, intre cei doi fiind purtata urmatoarea convorbire:
Claudiu Robert Goian: Alo!
Romeo Stavarache: Alo! CLAUDIU!
Claudiu Robert Goian: Da, sefu’!
Romeo Stavarache: Vino sa-l iei pe taica-tu la Politia…
Romeo Stavarache: In fata acolo!
Claudiu Robert Goian: Da! Stiu! Da, da, da! Da’…plec…si de acolo va ia si pe dumneavoastra, da?
Romeo Stavarache: Nu! Acuma problema-i asa: Aa…o sa dau telefon sa vina! Nu! Eu vin…ies …ei ies pe-acolo, sa nu-i vada nimenea, eu tre’ sa dau declaratie la presa, ca n-am cum! Stii? Da? Ma…ma duc si dau la…la Municipiu! Ma duc la Municipiu si sa…vad cine vine sa ma ia de acolo. Da!
Claudiu Robert Goian: Sefu’! BOBY e cu mine Si cu baiatu’ lu’…lu’ Liviu. Da’…o singura chestie! Pe aicea-i o gramada de presa!
Claudiu Robert Goian: Da, de asta tot noi incercam sa va scoatem din …declaratii. Mai bine iesiti si dumneavoastra acolo si-i dati mâine, frumos, la costum, in Primarie si…
Romeo Stavarache: Da! Corect! Haide sa iesim…
Claudiu Robert Goian: Ok?
Claudiu Robert Goian: Sefu’! Sefu’!
Romeo Stavarache: Da! Zi-i !
Claudiu Robert Goian: Vin…Vin doar…aa…imi dati beep când sunteti gata? Veniti, v-am luat si-am plecat! Nu mai stam! Da?
Romeo Stavarache: La Municipiu! La Municipiu!
Claudiu Robert Goian: Sefu’! Da’ când sunteti toti trei, ca sa va iau pe toti!
Romeo Stavarache: Perfect!
Claudiu Robert Goian: Va iau doar eu si…Da? Ok!
Romeo Stavarache: Aa! Tu vii la Judet! La Judet vii!
Claudiu Robert Goian: La Judet! Corect, corect, corect!
Romeo Stavarache: Da!
Claudiu Robert Goian: Imi dati beep când…
Romeo Stavarache: Ei, da’ ce? Da! La Judet! Tu unde esti? Unde esti acuma?
Claudiu Robert Goian: La Municipiu!
Romeo Stavarache: Esti la Municipiu, da? Aa…Stai un pic! Nu! …Eu sunt gata, ma! Dar…aa…iesim sa vedem! Daca ne da voie sa iesim pe-acolo!
Claudiu Robert Goian: Pai vorbi…. Rugati-i sa …sa iesiti pe-acolo, da? Si…si când sunteti gata, eu am venit, v-ati urcat in masina si-am plecat!
Romeo Stavarache: Da! Acuma! Ok! Vii la Judet! Vii la Judet! In fata la Judet, da?
Claudiu Robert Goian: Da, da! Sa iesiti repede !
Romeo Stavarache: Da, da! Imediat! Da’ sunt si-aicea? Sunt si-aicea?
Claudiu Robert Goian: Acolo nu sunt! Acolo nu sunt!
Romeo Stavarache: Da, da! Hai! Pa! Acuma! Hai! Hai c-acuma iesim! Bine! Pa! Pa!

***

La ora 22.52, aflându-se la iesirea din sediul IPJ Bacau, Romeo Stavarache l-a contactat din nou pe Claudiu Goian cu care a purtat urmatorul dialog:
Claudiu Robert Goian: Da, sefu’! Is in fata! Haideti!
Romeo Stavarache: Hai! Gata! Hai!

***

Camera de supraveghere situata la iesirea din sediul IPJ Bacau, cei trei inculpati au parasit in acelasi timp sediul institutiei si s-au urcat toti trei in masina condusa de Claudiu Goian, care ii astepta in fata portii de acces. In timp ce se aflau in masina, Liviu Cenusa, folosind telefonul lui Romeo Stavarache, a apelat-o pe sotia sa, Carmen Gabriela Cenusa, având urmatoarea discutie:
Carmen Gabriela Cenusa: Da?
Liviu Cenusa: Buna, iubita!
Carmen Gabriela Cenusa: Buna, iubitule! Unde esti?
Liviu Cenusa: Uite, ma plimb prin oras …(râde — n.n.)…cu primaru’ si cu Liviu! …(râde — n.n.)…

***

Agerpres arata ca din coroborarea continutului convorbirilor telefonice cu imaginile inregistrate de camera de luat vederi de la sediul IPJ Bacau si inscrisurile inaintate de Centrul de Retinere si Arestare Preventiva rezulta ca Romeo Stavarache, Liviu Cenusa si Liviu Goian au parasit impreuna sediul IPJ Bacau, s-au urcat in aceeasi masina si s-au deplasat la domiciliul celui dintâi. Aici se aflau si sotiile primarului Romeo Stavarache si a lui Liviu Cenusa, Anca Stavarache, respectiv, Carmen Gabriela Cenusa. Romeo Stavarache si Liviu Cenusa au coborât impreuna din autoturism si au ramas la domiciliul celui dintâi. „Din continutul convorbirilor telefonice rezulta si reaua-credinta a celor trei inculpati. Astfel, toti inculpatii au avut posibilitatea efectiva de a parasi separat sediul Politiei municipiului Bacau, fiind asteptati fiecare de câte un autoturism condus de sofer (pentru inculpatul Stavarache Romeo) sau membrii familiei (pentru inculpatii Cenusa Liviu Vasile si Goian Liviu). Pe de alta parte, inculpatii au realizat ca incalca obligatia stabilita de judecator, fiind ironici cu privire la acest aspect: „Am voie sa …?”, „Uite, ma plimb prin oras…cu primaru’ si cu Liviu!”.

Motivarea masurii arestarii preventive

Din probatoriul administrat rezulta ca Stavarache a solicitatat in mod direct de la denuntatori sume de bani pentru derularea unor contracte incheiate intre firmele acestora si municipalitate sau pentru atribuirea unor contracte de achizitie ori pentru emiterea unui certificat urbanistic, a stabilit sumele ce urmau a fi remise cu exceptia mitei solicitate de unul dintre martori când inculpatul nu a individualizat duma, urmând ca unul din inculpati sa cuantifice aceasta suma.

In acelasi document se arata ca Romeo Stavarache a fost cel care a stabilit destinatia banilor solicitati cu titlu de mita, stabilind in concret societatile comerciale si asociatia sportiva implicate. Pentru a disimula suma de provenienta, titlul cu care a primit banii si pentru a inlatura suspiciunile referitoare la tranzactiile cu aceste sume de bani, intermediarii inculpatului au incheiat contracte de imprumut, de consultanta, de prestari servicii si publicitate, fictive.

Fictivitatea contractelor de publicitate rezulta atât din declaratiile martorilor denuntatori, cât si din celelalte mijloace de proba administrate, respectiv, inscrisuri si continutul convorbirilor telefonice inregistrate ambiental. Contrar sustinerilor inculpatului Romeo Stavarache, care a acreditat ideea ca luarea de mita nu poate subzista decât in conditiile in care ar fi primit banii personal si direct de la denuntatori, a apreciat ca faptele retinute prin referat vizeaza elementele materiale ale infractiunii de luare de mita, chiar daca inculpatul nu a primit direct sumele de bani mentionate.

Sub un prim aspect, a solicitat sa se retina ca este indoielnic ca actiunea de pretindere a avut loc in mod direct, ca scopul cu care banii au fost solicitati a fost acela ca – prin prisma atributiilor de primar – sa asigure denuntatorilor derularea unor contracte, efectuarea unor plati, acordarea unor contracte de achizitie sau obtinerea unui certificat de urbanism, ca probatoriul administrat in cauza dovedeste ca toate sumele de bani pretinse au fost date catre unitatile indicate de primar, ca a dispus ceea ce se retine in mod direct si este lipsit de relevanta ca nu le-a primit personal, atât timp cât au fost date in cuantumul si conform indicatiilor sale, ca Stavarache s-a comportat cu aceste sume de bani ca un adevarat proprietar, denuntatorii indeplinind doar rolul de executanti, transferând banii din conturile societatilor sau asociatiei nominalizate de primar.

Sub un alt aspect, a aratat ca probatoriul administrat pune in lumina conditionarea satisfacerii intereselor economice ale denuntatorilor, de remitere a unor sume de bani din dispozitia si la cererea primarului.

Probele ii incrimineaza pe inculpati

Din probele administrate in cauza rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatii au savârsit infractiunile retinute in sarcina lor. Aceste infractiuni sunt grave, atât prin prisma pedepselor prevazute de lege, al continutului lor concret cât si al modalitatii concrete de savârsire. Inculpatul Romeo Stavarache este primar al municipiului Bacau, calitate in care, atât datorita atributiilor legale cât si relatiilor personale create, a conceput si pus in practica un circuit infractional care sa asigure posibila primire a banilor pretinsi cât si disimularea adevaratei naturi a acestora.

Conform anchetatorilor, pentru a comite aceste fapte, inculpatul si-a creat un cerc de persoane, format din prieteni apropiati si rude, care l-au sprijinit de-a lungul timpului. Folosindu-se de prerogrativele functiei de primar si cu ajutorul acestor persoane, inculpatul si-a desfasurat activitatea infractionala o perioada lunga de timp, faptele cercetate in aceasta cauza fiind savârsite intre anii 2008 – 2011, imprejurare ce demonstreaza persistenta infractionala a celor trei inculpati.

In ceea ce-i priveste pe Cenusa si Goian, se presupune rezonabil ca au acordat un ajutor indispensabil pentru disimularea sumelor pretinse cu titlu de mita, prin crearea conditiilor incheierii unor contracte fictive si au actionat in mod constant in numele inculpatului.

Pericolul concret pentru ordinea publica se apreciaza atât in raport de datele referitoare la persoana inculpatului cât si de datele referitoare la fapte, adica natura si gravitatea infractiunii comise si rezonanta sociala negativa propudusa in comunitate ca urmare a savârsirii acesteia. Desi faptele retinute in sarcina inculpatilor sunt comise in perioada 2009 – 2011, desi au existat mai multe denunturi precum si sesizari din oficiu, incepând cu anul 2011, pâna la debutul anului 2014 urmarirea penala nu a fost inceputa, nu au fost administrate probe cu exceptia interceptarilor efectuate autorizat in baza autorizatiilor emise de Tribunalul Bacau. (R.I.)

Atunci când un primar este retinut pentru 30 de zile, asa cum s-a intâmplat cu Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau, acesta este suspendat din functie, atributiile sale fiind preluate de viceprimari. La ora asta, Bacaul are un singur viceprimar, pe Vasile Tescaru, Mihai Sustac, celalalt viceprimar, renuntând la mandat. Vasile Tescaru se afla in concediu de odihna saptamâna trecuta, dar luni s-a intors la serviciu si a participat la sedinta Consiliului Local (CL) Bacau.

Parerile bacauanilor

Vestea retinerii primarului Romeo Stavarache a strabatut intreg orasul, iar discutiile pe acest subiect nu mai contenesc. Va prezentam câteva opinii culese de la cetateni, care au raspuns la intrebarea „Cum a infuentat primarul, prin activitatea sa, viata publica a orasului si cum credeti ca vor decurge lucrurile de acum incolo, din punct de vedere administrativ?”

Mihail Urita – „Se vede ca in oras s-au facut multe imbunatatiri. Cred ca in aceasta intreaga poveste exista si amestecul politicului, dar ramâne de vazut”.

Irina Maties – „Am auzit de arestare, dar prea multe amanunte despre acest caz nu stiu. Cred ca in oras va fi haos de acum”.

Ilie Florea – „Primarul s-a inconjurat de oameni profitori, care i-au zadarnicit bunele intentii, daca le-a avut. Un exemplu este si cel al cumnatului sau, fost sef la CET, care e tot la inchisoare. Afacerile primarului si ale celorlalti complici incepusera sa fie prea vizibile ca sa nu atraga atentia. Sunt curios cum s-au cheltuit atât de multi bani pe o echipa de fotbal care nu are nici un rezultat notabil”.

Viorel Enache – „Ca primar a facut multe lucruri bune in oras. Ca simplu cetatean nu am cum sa ma pronunt asupra masurii arestarii, fiindca nu am toate elementele cazului. Doar Justitia va spune care este adevarul in aceasta poveste”.

Elena Scortea – „Am senzatia ca nu te poti bucura de nici un lucru bun care s-a facut in orasul acesta, stiind ca la fiecare s-au dat spagi din banii publici, care au ajuns in buzunarele unor capuse lipite de Primarie. Sper ca procurorii sa isi faca munca pâna la capat, fiindca mai sunt si alti indivizi care s-au infruptat din banii publici. Si nu numai in Primarie”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri