luni, 8 decembrie 2025

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân 1-7 August 2025

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân este celebrată în fiecare an în prima săptămână a lunii august, în peste 120 de ţări, dintr-un motiv foarte simplu, alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a oferi copiilor de pretutindeni cel mai bun început în viață. Este un moment pentru a recunoaște alăptarea ca fiind primul pas pentru sănătate, dezvoltare și echitate pe tot parcursul vieții. 

              OMS și UNICEF recomandă mamelor să înceapă alaptarea în decurs de o oră de la naștere și exclusiv în primele șase luni de viață ale bebelușului – adică să nu se administreze alte alimente sau lichide, nici măcar apă. Sugarii ar trebui să fie alăptați la cerere, adică de câte ori are nevoie copilul, zi sau noapte. Este recomandat să nu se utilizeze biberoane, tetine sau suzete. De la vârsta de șase luni, copiii ar trebui să înceapă să consume alimente complementare sigure și adecvate, în timp ce continuă să fie alăptați până la vârsta de doi ani sau mai mult. 

Se estimează că, anual 2,7 milioane de decese la copii, sunt atribuite subnutriției, acestea reprezentând 45% dintre toate decesele copiilor. Hrănirea corectă și adecvată a sugarilor și a copiilor mici este esențială pentru îmbunătățirea supraviețuirii lor și pentru promovarea creșterii și dezvoltării sănătoase a acestora. Primii 2 ani de viață ai unui copil sunt deosebit de importanți deoarece alimentația optimă în această perioadă va reduce rata morbidității, a mortalității, precum și riscul de boli cronice contribuind astfel la o mai bună dezvoltare generală a copilului. Alăptarea este unul dintre primii factori de protecție durabilă a sănătății copilului. Aceasta este recomandată până când copilul împlinește 6 luni, dar continuarea alăptării este benefică atât pentru sănătatea copilului cât și a mamei. Într-adevăr, laptele matern este un aliment unic, gratuit, de calitate, și de neînlocuit, iar caracteristicile sale nu pot fi găsite în produsele de lapte comerciale. 



Prin alăptare:

Se stabilește o legătură puternică între mamă și nou născut;

Bebelușul recunoaște mirosul mamei sale și pe cel al laptelui ei, la fel ca și mama care știe să distingă mirosul bebelușului ei, atașamentul fiind realizat în jurul mirosului recunoscut;

Se întărește încrederea reciprocă,

Laptele matern oferă bebelușului tot ce are nevoie să crească: anticorpi, vitamine, săruri minerale, oligoelemente, zaharuri, grăsimi, proteine, etc. toate în cantitățile potrivite;

Laptele matern favorizează o bună digestie, nu obosește rinichii, nici ficatul și limitează gazele;

Se oferă protecție împotriva alergiilor: laptele matern ajută la reducerea riscului de alergii la copiii care sunt predispuși ereditar;

Se previne obezitatea: bebelușii alăptați par mai puțin expuși riscului de obezitate în copilărie și adolescență;

Se oferă protecție împotriva unor boli: bebelușii alăptați au risc mai mic de a dezvolta astm și diabet de tip 1;

Se reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer la mamă, cum ar fi cele de sân și ovar;

Se reduce riscul de hipertensiune arterială și diabet la mamă;

Se oferă protecție împotriva germenilor datorită anticorpilor mamei: copilul neavând încă un sistem imunitar bine dezvoltat;

 

Informarea și educarea mamelor și a familiilor acestora, de catre specialisti, cu privire la beneficiile alăptării, pot determina o schimbare de atitudine în rândul acestora.



spot_img