29 martie 2024
ActualitateMedic dentist băcăuan: ”Un control de evaluare la 6 luni poate descoperi...

Medic dentist băcăuan: ”Un control de evaluare la 6 luni poate descoperi de la carii interdentare mici până la un cancer oral în stadiu incipient”

La un simplu sondaj printre băcăuani (și nu numai), majoritatea va răspunde că știe că a preveni e mult mai eficient decât a combate, iar regula se aplică și în cazul controalelor medicale periodice în general și, în cazul de față, în cazul controalelor de evaluare periodică în cabinetele dentare.

Din păcate, aceeași majoritate nu și acționează în direcția prevenirii, cei mai mulți dintre noi, prezentându-ne (și) la cabinetul dentar doar atunci când problema, de care știam de fapt, devine una ”urgent” de rezolvat.

”Din pacienții care se prezintă la cabinet, doar 30% vin periodic, pentru control de evaluare”, ne-a spus dr. Raluca Mihaela Secăreanu, medic dentist cu competență în implantologie, din Bacău.



Aceasta ne-a vorbit despre avantajele controlului medical periodic, inclusiv despre costurile pe care astfel de controale le implică. Bunăoară, e mult mai ieftin să mergi o dată la șase luni la o evaluare, decât să te prezinți doar atunci când problema devine gravă.

”Tuturor ne e frică de dentist și de cele mai multe ori evităm ușile cabinetelor dentare până când durerile devin insuportabile, nopțile nedormite și farmaciile goale de antalgice și antiinflamatoare. Și dacă v-aș spune că multe din chinurile îndurate pe scaunul dentar sau acasă în nopți nedormite ar putea fi evitate printr-un simplu control la 6 luni? De ce? Pentru că întotdeauna e mai bine să previi decât să tratezi. Și e și mai economic, pentru că, de cele mai multe ori, controlul medical e gratuit la 6 luni și e de la sine înțeles că o obturație sau o plombă, în limbaj popular, este cu mult mai ieftină decât o lucrare protetică, chirurgicală sau implantară”, ne-a spus medicul dentist băcăuan.

Cel mai important este că un astfel de control de evaluare poate descoperi de la carii interdentare mici, până la un cancer oral în stadiu incipient, iar a interveni în astfel de situații poate însemna salvarea unei vieți.

”Din proprie experiență, cam 80 %din pacienții care își fac controale periodice reușesc să evite cronicizarea cariilor și pulpectomiile. Același lucru se întâmplă și datorită igienizării orale, a periajului și detartrajului periodic. De fapt,ceea ce încerc să spun este că aceste manevre dentare nu sunt dureroase și nu necesită nici un cost mare din partea pacientului. De aceea, recomand ca măcar o dată la 6 luni să vă vizitați medicul dentist. S-ar putea să descoperiți că nu suntem așa înspăimântători și că va putem reda un zâmbet strălucitor fără dureri și chinuri”, a mai spus dr. Raluca Mihaela Secăreanu.

Ceea ce este, totuși, îmbucurător este că, deși procentul pacienților băcăuani care se prezintă periodic la evaluări este încă foarte mic, vârsta de la care ei vin este tot mai fragedă. Bunăoară, din cei 30% care se prezintă periodic la cabinetul medicului care a acceptat să stea de vorbă cu noi, cei mai mulți sunt adolescenți și tineri sub 30 de ani.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri