Radu Comanescu, din copilarie spre adolescenta, pe un drum presarat cu ritmuri rock, folk si multe premii

In primele zile ale lunii mai, aflam de pe retelele de socializare, despre un frumos eveniment la care ne-ar fi placut sa fim prezenti de dragul lui, pur si simplu, chiar daca el avea sa aiba loc in alta parte decât comunitatea bacauana. Este vorba despre a III-a editie a Festivalului Concurs „Mai cu Folk”, eveniment petrecut pe 15 mai, la Vaslui. A doua zi dupa Festival regretul neprezentei noastre in calitate de public s-a tranformat insa intr-o reala bucurie odata cu aflarea vestii ca, de fapt, am fost prezenti…

Prezenti ca si comunitate. Mai mult decât atât, ne-am intors de la Festival cu numeroase premii si chiar cu Marele Trofeu. Comunitatea bacauana a fost reprezentata „cu folk” de o mâna de adolescenti moinesteni pasionati si talentati care s-au intors, cu multe premii, acasa: Radu Comanescu – Trofeul Festivalului, Andreea Hujanu – premiul I la sectiunea Individual 16 – 20 ani si trupa HB – premiul I la sectiunea Grupuri 16-20 ani. O reusita frumoasa, cu atât mai mult cu cât numarul participantilor a fost mare (peste 80) si foarte speciala totodata pentru ca, zicem noi, a cânta la varsta de 16 ani pe aceeasi scena cu artisti precum Emeric Imre sau Jimi El Laco (trupa Nightlosers), invitatii speciali ai Festivalului, nu e de ici de colo…

PUBLICITATE

De 1 Iunie, nu fara legatura cu cele de mai sus, am gasit ca-i potrivit sa va spunem câte ceva din povestea drumului dinspre copilarie spre adolescenta, cu pasi in ritm de folk si rock, a câstigatorului Trofeului Festivalului „Mai cu Folk” 2016, Radu Comanescu.

Copilarie cu note muzicale

Pentru Radu Comanescu, un adolescent din Moinesti, in vârsta de 16 ani, pasiunea pentru muzica, dar si investitia prin munca si studiu in aceasta pasiune reprezinta cheia trecerii peste bariere care, uneori, pot parea de netrecut pentru cei din aceeasi generatie. Radu, elev la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Moinesti, se bucura si ne bucura pe noi, ca si comunitate, de un palmares bogat in domeniul muzical, participari la evenimente importante de profil si numeroase premii. Se poate spune fara a gresi prea mult ca… Radu iubeste cu adevarat muzica si muzica il iubeste pe el. Despre cum s-au gasit unul pe celalalt, adolescentul nu ezita sa povesteasca celor care vor sa-l si asculte.
„Cochetez cu muzica de când aveam 9-10 ani. Muzica m-a ajutat sa cunosc in persoana mari artisti ai scenei românesti, cum ar fi Maria Gheorghiu, Mircea Vintila sau Emeric Imre”, ne spune Radu pentru inceput pentru ca imediat sa recunoasca faptul ca fara sustinerea si grija familiei lui, poate n-ar fi ajuns aici.

raducomanescu2

„Mama mea a fost cea care m-a sprijinit foarte mult si m-a indrumat spre muzica – marturiseste adolescentul -, urechea muzicala si digitatia le mostenesc de la bunicul meu, iar gusturile muzicale de la tatal meu”, isi arata recunostinta Radu. In legatura cu „gusturile muzicale”, ele sunt deja evidente: rock si folk, asta neinsemnând ca celelalte genuri nu sunt apreciate. aDimpotriva, spune Radu, „dupa parerea mea, este foarte important sa asculti si sa cânti o gama larga de genuri muzicale”.
Odata ce si-a gasit in muzica o pasiune, tânarul moinestean nu s-a rezumat doar la a o asculta. S-a apucat de studiu si la scurt timp a indraznit sa iasa in lume, cu chitara si vocea lui, participând la festivaluri. De unde n-a plecat doar cu o cântare ci, de cele mai multe ori, cu premii.

Palmares de adolescenta si-un drum de continuat

Dupa câtiva ani de studiu in copilarie, Radu a pasit la vârsta de 14 ani, in adolescenta, respectiv in anul 2014, cu nu mai putin de doua premii valoroase: premiul I la Festivalul National de Muzica Usoara si Folk „Coloana Infinitului” de la Targu Jiu si premiul al II-lea, la Festivalul National „Toamna Baladelor” de la Bucuresti. „Anul trecut (2015, n.r.) am câstigat premiul I la sectiunea folk si premiul I – chitara solo la Festivalul National Muzritm de la Vatra Dornei – ne spune Radu -, si tot in 2015, la Festivalul National Toamna Baladelor din Bucuresti am obtinut marele trofeu”. In 2016 nu lipsesc premiile lui Radu si suntem abia la jumatatea anului: marele trofeu la Concursul „Elevii au talent” si marele trofeu la Festivalul Concurs „Mai cu Folk” editia a III-a, Vaslui. „Tot anul acesta, alaturi de colegul Bogdan Botezatu am obtinut si locul I la Festivalul Coloana Infinitului de la Târgu Jiu”, se mândreste – pe buna dreptate! – Radu.

raducomanescu4

Radu Comanescu pare insa de neoprit. Lupta pentru visurile lui ca doar având visuri si luptând pentru ele, crede adolescentul, ele se pot implini. Astfel ca Radu cânta si intr-o trupa rock. Este chitarist la TC3, trupa de adolescenti din care fac parte si prietenii lui, Dragos Benedic (tobe), Bogdan Botezatu (voce), Razvan Halasanu (chitara bass) si George Motei (chitara ritmica).

„Cu trupa am obtinut premiul I la festivalul Muzritm Vatra Dornei, 2015 si premiul I la Festivalul National Impreuna formatii pentru viitor, Intorsura Buzaului, 2015”, spune Radu, fara a pune insa, punct acestui an si celor care vor veni: „Urmeaza sa mai participam si la alte concursuri si festivaluri!”.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ