19 aprilie 2024
EconomieSalariatii de la Rafo nu mai cred in promisiunile patronilor. Protestele continua

Salariatii de la Rafo nu mai cred in promisiunile patronilor. Protestele continua

– angajatii au protestat, astazi, fata de neachitarea drepturilor salariale si se gândesc la actiuonarea intreprinderii in instanta

Salariatii societatii Rafo Onesti au declansat, marti, 29 martie, „conflictul de drepturi salariale”, solutie la care au recurs dupa ce, de la inceputul anului, drepturile lor salariale au inceput sa nu mai fie achitate. Marti dimineata, 230 dintre cei 395 de salariati nu au mai intrat la locurile lor de munca si au protestat timp de trei ore in fata pavilionului administrativ al intreprinderii.

Protestul rafinorilor este primul de acest fel dupa circa zece ani de la ultimele actiuni revendicative, când salariatii fiind in numar mult mai mare (circa 3.000) au recurs de mai multe ori la blocarea drumului national si a caii ferate care trec prin Onesti. Acum, oamenii au inceput pasnic protestul lor. La sosirea in rafinarie a unuia dintre membrii Consiliului de administratie, Igor Rohlin, au vociferat slab, iar din fata pavilionului administrativ oamenii au cerut liderului sindical si altor doi solariati sa intre la directori si sa-i invite sa stea de vorba cu ei, sa le explice daca mai sunt sperante pentru Rafo si pentru angajati.



Delegatii protestatarilor s-au intors, insa, fara niciun raspuns concret. Ei au aflat doar de ce directorul general, Miroslav Dermendjiev lipsea tocmai in ziua protestului din rafinarie, iar Igor Rohlin le-a transmis ca nu are pentru salariati nicio noutate. „Am aflat – le-a transmis liderul Sindicatului Rafinorul, Ion Marian, protestatarilor – ca domnul Dermendjiev nu a venit in rafinarie tocmai pentru ca ar fi in negocieri cu un posibil partener, care ar putea finanta Rafo”. Salariatii au aratat clar, la aflarea acestei vesti, ca nu mai cred spusele administratorilor si au luat in râs raspunsul dat.

Sechestrul ANAF a adus disperarea la Rafo

Din ianuarie 2015, in Rafo au aparut mai multe probleme de natura salariala. Sindicatul a facut 14 interventii la actionarul majoritar, prin care a solicitat, uneori chiar vehement, rezolvarea acestor probleme. Pe parcursul anului ele au fost achitate, dar de la 1 ianuarie 2016, pe motiv ca ANAF a pus sechestru asigurator pe activele Rafo, in contul problemelor juridice cu Ovidiu Tender (care detine sub 3% din capitalul social al rafinariei), actionarul majoritar, Iacov Goldovskiy, a anuntat ca nu va mai finanta rafinaria.

„Noi am continuat discutiile cu administratia, ne-am intâlnit si cu salariatii pe aceasta tema, dar nu a rezultat nimic – ne-a declarat Ion Marian. Am facut o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), care a hotarât sa se achite drepturile salariale pâna pe 25 martie, dar nu s-a intâmplat nimic. Noi credem, deja, ca salariile restante nu vor fi platite decât daca proprietarii au banii necesari, daca se va ridica sechestrul asigurator, pentru a se mai vinde ceva active din rafinaria veche, ori numai daca ar aparea un partener de afaceri dispus sa investeasca in Rafo sau daca rafinaria ar fi cumparata de altcineva”.

Sub semnul fatidic al viitoarei AGA

Situatia la Rafo este grea, pentru ca oamenii nu si-au primit banii, pentru ca locurile de munca nu mai sunt sigure si pentru ca patronul a anuntat ca exista sansa reala a declansarii procedurii falimentului. La viitoarea AGA nu se afla pe ordinea de zi falimentul, dar acest punct poate fi inserat acolo, iar falimentul ar anula orice speranta a salariatilor. „Avem perspectiva de a ne adresa instantei de judecata, unde sigur salariatii vor câstiga, dar nu stim cine va achita drepturile salariale pâna la urma. Eu cred, insa, ca trebuie sa stam in continuare la program, pentru a nu ni se deface contractele de munca pe motive disciplinare, situatie care nu ne va ajuta in instanta. Sa asteptam sa vedem si ce va fi la AGA viitoare.” – a precizat Ion Marian.

Salariatii cer in continuare sa se intâlneasca cu Miroslav Dermendjiev, sa li se plateasca restantele salariale si sa fie concediati numai conform Contractului Colectiv de Munca daca Rafo nu mai are bani. Actiunea de protest va continua si miercuri, 30 martie.

[wonderplugin_gallery id=”483″]

„Lucrez in Rafo de vreo zece ani, unde am venit sa muncesc si sa-mi intretin familia. Acum, de mai multi ani, traim sub stresul ca nu mai stim ce va fi in ziua de mâine. S-au facut promisiuni de mai bine in fiecare zi, dar nu s-a intâmplat nimic bun. Doar vorbe desarte.”
Calin, asa cum s-a recomandat, salariat la Rafo

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri