18 aprilie 2024
ActualitateGeneralul Dimitrie Lecca a fost comemorat la 127 de ani de la...

Generalul Dimitrie Lecca a fost comemorat la 127 de ani de la trecerea in eternitate

La 127 de ani de la trecerea in eternitate a politicianului si generalului Dimitrie Lecca (2 decembrie 1832, Tecuci – 4 iulie 1888, Radomiresti – Bacau), Asociatia Culturala „Familia Lecca” a readus in memoria bacauanilor personalitatea acestuia printr-o masa rotunda organizata la Centrul de Cultura si Arte „G. Apostu”.

La eveniment au participat, alaturi de utimii descendenti ai familiei Lecca, intre care profesorul Dumitru Lecca, oameni politici bacauani – senatorul Dragos Luchian, deputattii Viorica Marcu, Ionel Palar si Lucian Ciubotaru, consilierul Ionel Bârzu, generalul (rez.) Vasile Apostol si generalul in retragere Nicolae Petrescu, profesorul Ioan Mitrea, primari din comunele in care au avut proprietati si au trait membrii familiei Lecca, reprezentanti ai Comenduirii Garnizoanei Bacau si ai Filialei Bacau a Asociatiei „Cultul Eroilor” si ziaristi.

„Familia Lecca – a spus moderatorul dezbaterilor, Vilica Munteanu, directorul Arhivelor Statului Bacau – isi are origini cunoscute inca de acum doua milenii. Iar de la Mihai Viteazu pâna aproape in zilele noastre a avut reprezentanti in mai multe puncte cheie in societatea româneasca”. Generalul Dimitrie Lecca a fost, poate, personalitatea reprezentativa a familiei sale. „A fost un reper pentru noi – a spus Dumitru Lecca. A fost una dintre cele mai importante personalitati politice si militare ale Bacaului. A avut merite deosebite pe câmpul de lupta, considerat un erou pentru unul dintre ele. A ajuns si la cel mai important grad din armata, de general, dar si pe cea mai importanta functie din domeniu, ministru de Razboi, in cel mai performant guvern al României contemporante, Guvernul Bratianu. A fost senator si deputat de Bacau si chiar presedinte al Camerei Deputatilor când România a devenit regat. A fost si vicepresedinte al PNL”.



Dezbaterile au subliniat personalitatea generalului Dimitrie Lecca, iar vorbitorii au folosit prilejul pentru a arata din nou importanta cunoasterii istoriei patriei si a educarii noilor generatii in acest spirit. Un rol important – au spus vorbitorii – il au aici autoritatile locale, care prin atribuirea numelor unor astfel de personalitati unor strazi sau institutii pot tine treaza atentia contemporanilor asupra istoriei patriei. Numele generalului Lecca a fost, de altfel, purtat de una dintre strazile Bacaului, iar acum s-a cerut din nou sa se faca toate demersurilor pentru a se reveni la un asemenea gest. Trecatoarea dintre Piata Revolutiei si strada 9 Mai ar putea deveni lesne viitoarea strada Lecca. De asemenea, s-a sugerat ca si numele fostei comune bacauane Lecca (actualmente Ungureni) sa fie redat localitatii. Un exemplu poate fi hotarârea adoptata de Consiliul Local Traian, care a dat numele unui membru al acestei familii unei strazi din localitate, in anul 2010.

Familia Lecca, prin descendentii de astazi, face, de ani buni, eforturi deosebite pentru ca numele ei sa fie recunoscut mai ales in judetul Bacau, unde reprezentantii ei au trait si au administrat conace si mosii, unde au ctitorit lacasuri de cult si nu numai.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri