29 aprilie 2024
ActualitateZiua Poliției Române marcată în Bacău

Ziua Poliției Române marcată în Bacău

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău a marcat, luni, 25 martie, sărbătorirea Zilei Poliției Române, la 202 ani de când domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiță Filipescu (șeful poliției din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Acesta a fost primul steag al Marii Agii, pe care era simbolul creștin al Bunei Vestiri, sărbătorită în fiecare an pe 25 martie, simbol preluat și pe actualul drapel al Poliției Române. Alături de siglă se află o ghirlandă de aur, în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire). În anul 2002, data de 25 martie a fost desemnată ca Ziua Poliției Române.

 

În sala de festivități a Poliției Municipiului Bacău a avut loc o reuniune, la care alături de polițiști activi sau în rezervă au venit și reprezentanți ai autorităților județene, ai Inspectoratului General al Poliției Române, ai Bazei Aeriene 95, ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău și ai Grupării de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean și ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență. Au fost prezenți, de asemenea, președintele și secretarul Filialei Județene Cultul Eroilor și ai Filialei Bacău a Asociației Rezerviștilor din MAI.



Reuniunea a fost deschisă de șeful Inspectoratului de Poliție Județean, comisar șef de poliție Silviu Ciobotici, care a dat citire mesajului transmis de inspectorul general al Poliției Române, chestorul Benone-Matei Marian. A urmat, apoi avansări în grad ale unor lucrători ai Poliției băcăuane și înmânarea unor diplome de apreciere.

La semnificația sărbătoririi Zilei Poliției Române și la importanța activității polițiștilor au făcut referire dr. Nicolae-Cristian Ursulescu – procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, Valentin Ivancea – președintele Consiliului Județean și Lucian Bogdănel – prefectul județului.

Sărbătoarea Zilei Poliției Române a fost precedată de acțiuni în care polițiștii au fost prezenți în mijlocul comunităților din Moinești, Onești și Bacău, unde au prezentat cetățenilor mijloacele de intervenție ale polițiștilor și mijloacele auto din dotare. A fost organizată și o miniexpoziție cu tehnică din dotarea polițiștilor și au fost prezentate standuri cu elemente din activitatea Serviciilor Rutier, Criminalistic și Acțiuni Speciale. De asemenea, copiii au avut surprize din partea polițiștilor de prevenire, siguranță școlară și pentru protecția animalelor. 

Poliția bicentenară 

În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiță Filipescu (șeful poliției din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. În anul 1831, prin Regulamentele Organice, agia a devenit poliție și s-a creat Poliția din Capitală, atribuțiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza orașului în timpul nopții și păstrarea liniștii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau în oraș).

Data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliției Române prin articolul 50 din legea nr. 218 din 23.04.2002. Alegerea este legată de simbolul creștin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol care a fost preluat și pe actualul drapel al Poliției Române.

Denumirea „poliție” a fost folosită pentru prima oară în anul 1806 și s-a referit la grupul de menținere a ordinii publice în București.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri