16 mai 2024
ActualitateZiua Independenței și Ziua Regalității marcate și la Centrul de zi al...

Ziua Independenței și Ziua Regalității marcate și la Centrul de zi al FSC

Președintele Filialei Bacău „General Eremia Grigorescu” a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, gr. flt. aer. (rtr) dr. Vasile Florea și Victoria Leonov – văduva generalului Alexandru Leonov, au fost, luni, 10 mai, oaspeții Centrului de zi „Dr. Ștefan Ciobanu” al Fundației de Sprijin Comunitar (FSC) din Bacău. La întâlnirea cu 25 dintre beneficiarii Centrului a fost prezentă și președinta FSC, Gabriela Achihăi.

„Am avut plăcerea să facem această vizită – ne-a declarat gr. Vasile Florea – la invitația coordonatoarei Centrului de zi, Raluca Bălteanu. A fost chiar în ziua de 10 Mai, în care în România sunt marcate nu mai puțin de trei mari evenimente. Pe 10 mai 1866 a început domnia Regelui Carol I, tot pe 10 mai, dar în 1877, a fost consfințită în Senat Proclamația de Independență a României, iar pe 10 mai 1881 România a devenit din principat regat și Carol I a fost încoronat primul rege al țării. Le-am vorbit beneficiarilor Centrului de zi despre aceste evenimente”.

Generalul Vasile Florea a început cu prezentarea veteranilor de război din județul Bacău care au fost sărbătoriți, recent, pentru împlinirea a 102 și 103 ani de viață. Vorbitorul a continuat cu informații despre Independenta României, dar și despre rolul poetului Vasile Alecsandri în diplomația și politica vremii, primul român căruia i s-a decernat un premiu internațional pentru „Ginta Latină”. Apoi a vorbit despre familia regală a României – despre Regele Carol I, Regele Ferdinand, Regina Maria și Regele Mihai. A continuat cu rolul Reginei Maria – personalitate marcantă a României, mesagerul românilor în Europa, iar rolul Regelui Mihai, prea tânăr pentru acele vremuri și pentru situația politică specifică lor, a ocupat un loc aparte în prezentare.



La rândul ei, Victoria Leonov a vorbit despre Regina Elisabeta și despre Regina Maria, despre activitatea lor artistică și culturală, și a recitat cu multă dăruire compoziția proprie „Mi-e Dor”. Și seniorii prezenți au citit câteva poezii adecvate momentului istoric evocat. Iar profesorul și muzicianul Iuliu Iurașcu a vorbit despre primul imn de stat al României, „Te slăvim Românie, pământ strămoșesc”, imn compus de George Enescu.

 

Tot cu acest prilej, gr. Vasile Florea le-a prezentat participanților cea mai recentă lucrare a sa, intitulată sugestiv „Glasul inimii și glasul mamei”, scrisă la vârsta de 70 de ani.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri