Aproape 2.000 de persoane din judet au fost inregistrate oficial ca au lucrat ocazional in luna iunie si este de asteptat ca in iulie numarul lor sa creasca. Dar cei care muncesc ocazional, in continuare, sunt expusi unor riscuri, pentru ca legislatia, in primul rând, nu-i protejeaza, ei neavând contract individual de munca incheiat cu angajatorul.

Asadar, daca se accidenteaza in timpul lucrului, nu beneficiaza de niciunul din drepturile prevazute pentru angajatii cu contract. Dar in cazul lor nu sunt aplicabile nici normele de sanatate si securitate in munca.

La sfârsitul lunii mai, totusi, Ministerul Muncii a afisat pe site-ul sau un proiect de modificare a Legii 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional, desfasurate de zilieri, prin care ii obliga pe beneficiarii muncii acestora sa le asigure conditiile necesare pentru a nu le fi puse in pericol sanatatea si securitatea.

PUBLICITATE

In plus, cel care se foloseste de zilieri va trebui sa consemneze intr-un document pericolele la care pot fi expusi acestia si masurile de prevenire si protectie. Totodata, vor trebui sa asigure instruirea cu privire la acestea a zilierilor inainte de inceperea lucrului sau la schimbarea locului de munca. Nu in ultimul rând, cel care utilizeaza zilieri va fi obligat sa le acorde acestora echipament de lucru si de protectie adecvat.

In cazul unui accident petrecut in timpul lucrului va trebui sa anunte imediat ITM Bacau si sa inregistreze evenimentul intr-un proces verbal de cercetare. Mai mult decât atât, cel care beneficiaza de activitatea unui zilier va trebui sa suporte toate cheltuielile cu ingrijirea medicala, daca acesta s-a accidentat in timpul lucrului.

In cazul in care toate modificari vor primi unda verde de la parlamentari, pentru munca prestata zilierii vor fi retribuiti cu cel putin tariful orar din salariul minim brut pe tara ( 4,74 lei, din iulie) si maximum 10 lei/ora. In prezent, plata zilierilor este de minimum 2 lei si maximum 10 lei/ora.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ