28 martie 2024
Top StoryZeci de femei bătute au ajuns, împreună cu copiii, în grija statului

• alcoolul, sărăcia, dar și drogurile sunt printre factorii declanșatori ai acestui fenomen

Zeci de femei bătute au ajuns, împreună cu copiii, în grija statului

Violența în familie este un flagel de care, din păcate, societatea românească nu a reușit să scape. În schimb, instituțiile statului încearcă să reducă impactul acestui fenomen, implicându-se în diverse activități de prevenire a violenței în familie.

Astfel, în 2019, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a gestionat nu mai puțin de 64 de cazuri de violență în familie ale căror victime au fost femeile.

Din păcate, în urma acestor evenimente, 169 de copii au devenit victime colaterale. Partea bună este că DGASPC a reușit să ofere servicii de specialitate unui număr de 31 victime ale violenței domestice (femei) și copiilor acestora (65), în cadrul Modulului Artemis. Mamele și copiii acestora au primit găzduire, acompaniere, asistență de specialitate, precum și consiliere psihologică, socială și juridică.



Dintre beneficiarii Protecției Copilului Bacău, 35 au avut nevoie de consiliere psihologică, alți 58 fiind consiliați juridic, 62 au primit consiliere socială, 33 mediere etc., doar un singur caz fiind reprezentat în instanță.

Alcoolul, sărăcia și…drogurile

Toate aceste nenorociri au avut loc pe fondul consumului excesiv de alcool – 64 de cazuri, asociate cu condițiile precare de viață – 56 cazuri și, mai grav, a consumului de droguri – 2 cazuri și a bolilor neuropsihice – 2 cazuri.

Cea mai mare parte a cazurilor de violență în familie – 38 – au fost finalizate cu plângere la poliție (în 9 fiind nevoie de emiterea unui certificat medico-legal), 18 dintre femei decizând să-și retragă reclamația.

Dintre acestea, 24 de cazuri au ajuns pe birourile procurorilor, în vreme ce 10 s-au finalizat cu ordin de protecție. Din păcate, în 7 cazuri a fost nevoie de încredințarea minorului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri