22 mai 2024
ActualitateZeci de angajatori, ținta reclamațiilor salariaților

Zeci de angajatori, ținta reclamațiilor salariaților

Statistica privind sesizările depuse în iulie la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău arată că și luna trecută un număr destul de mare de angajatori au fost acuzați oficial de către salariați de-ai lor că le-au încălcat drepturi esențiale. Mai exact, în iulie, la ITM Bacău au fost înregistrate 53 de reclamații, fiecare semnată de către una sau mai multe persoane.

Cum era de așteptat, majoritatea reclamațiilor, respectiv 41, au avut ca obiect, neplata unor drepturi bănești esențiale, precum salariile, sporurile cu caracter permanent sau sumele cuvenite pentru concediul de  odihnă ori cel medical. Alături de acești semnatari ai sesizărilor, alții i s-au plâns ITM-ului că angajatorul lor nu le-a încheiat în formă scrisă contractul individual de muncă, i-a concediat abuziv ori i-a disponibilizat fără să le acorde preavizul legal.

Dar au fost și cazuri în care semnatarii reclamațiilor au sesizat un accident de muncă ori că angajatorul lor nu le-a plătit orele suplimentare efectuate sau le-a refuzat eliberarea adeverinței cu privire la activitatea pe care au desfășurat-o la el. Pe parcursul lunii iulie inspectorii ITM-ului au reușit să rezolve toate cele 53 de sesizări. Dar și de această dată rezoluția emisă de ITM este în favoarea a mai puțin de jumătate dintre semnatarii sesizărilor. Celelalte peste o jumătate din plângeri nu au putut fi probate, deoarece inspectorii ITM-ului nu au găsit, la angajatorii incriminați, dovezile care să ateste cele sesizate.Așadar, în toate aceste cazuri soluția dată nu le este favorabilă reclamanților. Lor nu le rămâne decât să apeleze la instanță, care judecă în regim de urgență spețele legate de aplicarea legislației muncii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri