3 mai 2024
ContrasensVortexul geopolitic din Orientul Mijlociu

Vortexul geopolitic din Orientul Mijlociu

Conflictul din Ucraina, tensiunile din Caucaz, încordarea mușchilor din Marea Chinei de Sud Est sau amenințarea unui război în Taiwan sunt o joacă de copii pe lângă ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu. Conflictele latente sunt pe cale să reizbucnească și să se transforme într-un coșmar mondial pe măsură ce lumea arabă începe să se sature de politica neocolinialistă practicata pe față de Occident. Iar când spunem “lumea arabă” ne referim exact la populație și nu la liderii care, de prea multe ori, au fost corupți de Vest.

Problema, în acest punct al lumii, este că liderii politici știu că există un punct dincolo de care nu vor mai putea controla mulțimile și că, dacă vor să supraviețuiască politic, vor trebui să le accepte cererile.

Expertul în geopolitică Alastair Crooke dezvăluie o panoramă intricate a evoluțiilor recente din Orientul Mijlociu și a tensiunilor care amenință să răstoarne echilibrul regiunii.

Crooke începe prin a trage atenția asupra escaladării tensiunilor dintre SUA și Forțele de Mobilizare Populară din Irak, subliniind asasinarea recentă a unui comandant înalt din cadrul organizației Kataeb Hezbollah.

Acest eveniment, care a avut loc în ciuda suspendării operațiunilor militare împotriva SUA, la cererea Guvernului irakian, este perceput de autor ca un potențial catalizator pentru un răspuns amplu și furios din partea populației irakiene.

O altă dimensiune importantă a analizei se concentrează pe evoluțiile semnificative din Yemen, unde Ansarallah a reușit să blocheze navele israeliene în strâmtoarea Bab el-Mandeb. Crooke subliniază importanța acestui eveniment, considerând Ansarallah un simbol puternic al rezistenței în apărarea palestinienilor. Analistul observă că această schimbare a generat dezertări masive în rândul milițiilor yemenite, cu implicații politice și militare profunde pentru regiune.

Crooke subliniază complexitatea interconexiunilor din regiune, inclusiv blocada Ansarallahului la Marea Roșie, atacurile asupra bazelor americane și problema Palestinei. Autorul menționează și asasinarea recentă, sugerând că aceasta ar putea servi drept un “sacrificiu” pentru a calma apetitul de război din jurul Casei Albe.

Analiza continuă cu privire la preocupările globale legate de revoltele sociale și teama liderilor privind amplificarea nemulțumirilor pe rețelele sociale. Crooke susține că deciziile politice ale SUA, în special în relație cu Israelul și Iranul, au adâncit conflictele și au deteriorat imaginea Occidentului în regiune.

“Să fim clari: aceast amalgam de politici cad ca niște piese de domino. Prăbușirea lor se datorează unui singur lucru: decizia inițială a americanilor de a sprijini utilizarea de către Israel a violenței copleșitoare în societatea civilă din Gaza, cu pretextul fals și ipocrit de a învinge Hamas, totul rezultând într-un genocid înfricoșător. Acest lucru a întors regiunea și o mare parte din lume împotriva SUA, a Europei și a Israelului”, spune autorul.

Pozițiile eșuate ale SUA au contribuit paradoxal la înclinarea Israelului către dreapta, o tendință susținută și de rezultatele recente ale sondajelor. Consecințele absenței unei abordări coerente din partea administrației Biden sunt evidente în lipsa unei înțelegeri privind ostaticii și a unui acord cu saudiții, precum și în lipsa unor măsuri concrete pentru a oferi o cale credibilă către stabilirea unui stat palestinian. Această absență de direcționare coerentă deschide ușa pentru Guvernul Netanyahu să urmărească un rezultat maximalist, vizând o “mare victorie” împotriva rezistenței palestiniene, inclusiv Hamas, Hezbullah și chiar Iran.

Însă, remarcă autorul, niciunul dintre aceste obiective nu poate fi atins fără sprijinul SUA. În acest context, se ridică întrebări legate de limitele angajamentului președintelui Biden față de Israel într-un eventual conflict cu Hezbollah sau chiar cu Iranul. Se pune în discuție cât de departe ar merge Biden în sprijinirea militară a Israelului și unde se situează limitele acestui sprijin în fața unor situații geopolitice complexe. Astfel, este crucial să se evalueze și să se înțeleagă clar implicațiile strategice ale deciziilor SUA în această regiune extrem de tensionată.

Vortexul geopolitic în care se afundă regiunea pare să fie alimentat de decizii politice disputate și de tensiuni crescânde, subliniind necesitatea unei abordări strategice și a unui dialog constructiv pentru stabilizarea situației.

Articolul “Vortexul în care se afundă întreaga lume” a fost publicat pe 12 februarie 2024 în Strategic Culture Foundation (traducere de Călin Tudose).

spot_img

Alte titluri

spot_img

Ultimele știri