2 decembrie 2023
Top StoryVIDEO: Se pregatesc exproprierile pe Soseaua de Centura

VIDEO: Se pregatesc exproprierile pe Soseaua de Centura

Mai e putin pâna când firma de constructii care a câstigat licitatia pentru executia variantei ocolitoare a Bacaului se va apuca de lucru. Ca sa demareze, insa, organizarea de santier, sa curate zona si sa se apuce efectiv de construit trebuie ca terenurile sa fie libere de sarcina. Cu alte cuvinte, sa fie expropriati toti cei care au terenuri agricole sau gospodarii pe traseul viitoarei sosele de centura.

Comunele traversate de varianta ocolitoare a Bacaului sunt Nicolae Balcescu, Letea Veche, Saucesti, Hemeius, Itesti, Sarata si Luizi Calugara. Dupa câstigarea licitatiei de catre firma Eko Insaat Ve Tic As, primariile au fost notificate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR).

Aceasta a cerut autoritatilor sa faca publica lista persoanelor care urmeaza sa fie expropriate si sa ajute identificarea celor necunoscuti. “Noi am afisat tabelul si la sediul primariei, si pe site, a declarat Valentin Manea, primarul comunei Saucesti. Oamenii vor veni, il vor consulta si vor vedea care este suma cu care vor fi despagubiti.”Un leu de metru patrat la Metro

Valentin Manea crede ca nu vor fi probleme in privinta exproprierii deoarece oamenii vor intelege ca varianta ocolitoare este un obiectiv de interes public “asa cum au inteles si atunci când a fost construit digul.”

De altfel, exista un singur caz in care va trebui demolata o anexa. Dificultati ar putea aparea cu dezbaterea succesorala, absolut necesara deoarece pot fi despagubiti doar cei care dovedesc cu acte ca sunt proprietari.

“Exproprierile vor incepe dupa ce o comisiei formata din reprezentantii CNADR, OCPI si ai primariei vor identifica la fata locului terenurile”, afirma Petru Dochiei, primarul din Letea Veche.

Probleme vor fi nu cu exproprierea propriu-zisa, ci cu valoarea despagubirilor, arata Anton Siler, primarul comunei Nicolae Balcescu, primul pe lista CNADNR. El va primi 2.483,56 lei pentru 2.183 mp, adica 1,13 lei/mp.

“Sumele alocate par o bataie de joc. Pentru terenurile situate lânga Metro, zona comerciala si industriala, pretul e cu totul altul. Un teren de la Metro se vinde cu cel putin 10 euro/mp. Nici la Fundu Racaciuni nu costa un leu metrul patrat. Oamenii inteleg ca e un obiectiv de interes national, dar nu accepta sa le fie incalcate drepturile. Vor fi, cu siguranta, multe procese!”

“Saucesti a fost comuna virgina din punct de vedere investitional. Eu sper ca acum va deveni interesanta pentru oamenii de afaceri si va inflori economic, mai ales ca vom beneficia si de un nod la Bogdan Voda, pe DN 2.”
Valentin Manea, primarul comunei Saucesti

“Stiu ca nu va fi usor sa rezolvam aceasta aceasta problema, deja au aparut nemultumiri in Rusi Ciutea, dar merita efortul pentru ca e vorba de un obiectiv de importanta majora.”
Petru Dochiei, primarul comunei Letea Veche

Soseaua de centura a Bacaului va avea circa 30 de kilometri. Valoarea totala a investitiei (inclusiv TVA) este de 1.160.937.000 lei, finantarea fiind asigurata din Fondul European de Dezvoltare Regionala si de la bugetul de stat. Pentru despagubirea proprietarilor, Guvernul a alocat 7,5 miloane de lei.
[HIDEPOST]
Un proprietar va primi 14 miliarde de lei vechi

Cele mai multe proprietati afectate de construirea variantei ocolitoare sunt pe teritoriul comunei Letea Veche: 525. Urmeaza Saucesti (440), Nicolae Balcescu (248), Luizi Calugara (230), Hemeius (59), Sarata (44) si Itesti (17). Tot in Letea Veche vor fi cele mai mari despagubiri. Astfel, pentru 36.663 mp in intravilan, un cetaten din L. Veche va primi 1.402.125 lei, adica 14 miliarde de lei vechi. Este cea mai mare suma alocata ca despagubire. Urmatoarele vor fi achitate unei firme (653.009 lei), Primariei Letea Veche (367.706 lei) si unei persoane (316.771 lei). Abia dupa acestea, vine o despagubire alocata unui ins din Hemeius: 171.680 lei pentru 3.342 mp. Cea mai mica despagubire este de 1,97 lei pentru un petec de 3 mp.

[/HIDEPOST]

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri