18 aprilie 2024
Actualitate„VENITI CU NOI”. Efortul mai are priza

„VENITI CU NOI”. Efortul mai are priza

Cam asa se exprima un alpinist când isi propune sa faca si altceva in afara de escalada. Clubul „Veniti cu noi” a implementat o idee, devenita traditie. O intâlnire anuala cu membrii, voluntarii si simpatizantii la Valea Budului.
Prilej de aduceri aminte si de facut strategii. Prilej de a scoate pentru doua zile copiii din casa, din fata calculatorului, telefoanelor si tabletelor, in mijlocul naturii, intr-o zona fara semnal. Anul trecut intâlnirea n-a avut loc. Remus Lupu, cel care focalizeaza energiile, ba a fost nas, ba a avut de rezolvat alte probleme.

Ce inseamna omul potrivit la locul potrivit, si cât ii simti lipsa, când constati ca ce face el nu pot face altii. Acum ne-a mobilizat iar, pentru un sfârsit de saptamâna, de prin toate colturile tarii. Chitarele au facut sa vibreze carcasa MIG-ului ruginit, focul de tabara sa iradieze in noapte, aruncând spre cerul innorat puzderie de scântei. Si toti cei adunati in jurul lui, parca din ce in ce mai putini, de la câtiva anisori pâna in pragul senectutii, ne-am bucurat. Ca este pace, ca putem ajuta, demn si discret, contribuind fiecare dupa putere, pentru prieteni aflati la nevoie.

Ea este floarea mea de colt



Pe o banca, doi tineri imbratisati cauta stele. A plouat dar nu simt umezeala. Alt cuplu, aflat la vârsta maturitatii, le imita gestul. Diana si Daniel Zarnescu. Daniel este membru activ la club de saptesprezece ani.

„N-ai cum sa nu vii la aceste intâlniri! E dragostea de munte, club, oamenii care ti-au devenit in timp prieteni. E drept ca suntem mai putini. Lipsesc din cei care au pus bazele clubului. Sa-i amintesc numai pe Ciprian Muntele, Dan Mitrut, Victor Smochina… Sincer, nici eu nu credeam ca ajung. Problemele, timpul. Ma bucur ca l-am revazut pe Puiu Cazan, care a venit din celalalt capat de tara.” Ultima lor drumetie a fost in muntii Ciucului. „Acolo mergem mai des. Dar in Ceahlau ne simtim ca la noi acasa. E locul unde ne-am cunoscut. Stii ca era un cântec pe care il fredonam când mergeam la concursuri… Si-am pornit sa recladim Diana/ Un refugiu ars si prapadit/ Si-am lasat spritul si damigeana/ Si din Plaiul Foii am pornit.

Si refrenul era: Mama unde esti?/ Bate-ma de vrei/ Dar lasa-ma cu ei! Chiar daca n-am gasit-o in august, Diana este floarea mea de colt. Si am vrut sa-i fac o surpriza, cerând-o de sotie.” Râd fericiti amândoi. „Surpriza mare a fost ca eu am spus DA!” Se simt compatibili si nu se iau dupa zodii. Ziua lui este pe unsprezece septembrie. „Când au cazut turnurile gemene eram la club. Sa dau un sprit. Ciprian Muntele facea chiar misto: «mai da’ ce artificii ai de ziua ta! Uite ce lumânari ti-au aprins astia!»”. Au impreuna multe amintiri frumoase. Urmatoarea iesire este planificata in Muntii Dolomiti, in Italia. „Eu am fost acolo in doua mii sapte, in proiectul turului cu bicicletele. Mi-au placut foarte mult acesti munti si vreau sa-i vada si ea.” Ea confirma ca va merge cu el si in Dolomiti si… pâna la capatul pamântului.

_DSC0625

Insigne pentru pioneri

Profesorul Aurel Stanciu a venit direct de la o expozitie, imbracat la costum si cravata. Iesit de câtiva ani la pensie, este chemat sa jurizeze creatii. Câtiva copii au in mâna bureti culesi din poenita. Vin sa-l intrebe daca sunt buni.

„Mai oameni buni! Voi ati cautat acul in carul cu fân. Maii!” Sunt aruncati la tomberon. Cine se pricepe, ii arata doi hribi si un castron cu pâinisoare, numai bune de pus pe gratar. Pictorul Stanciu, iubitor de peisaje, merge din studentie pe munte. Nu tine nici unditele in cui. A organizat multe tabere de creatie, mai ales in zona Bacaului, la Tescani, la Poiana Sarata. Este si un mare colectionar de insigne, brelocuri. Nu e duminica sa nu treaca prin talciocul de la Serbanesti, cautând noutati… vechi.

„E o nebunie acum. Sunt la moda insignele de pioneri si astea cu fotbal. De curând am avut ocazia sa pun mâna pe câteva dinainte de optzeci si noua. Cu F.C. Barcelona, cu Gica Hagi, cu Guardiola, Pele si toti ceilalti. Am facut doua panouri. Imi mai lipsesc multe, dar tot e ceva.” Priveste cum se inalta piramida focului de tabara. In jurul lui se aduna un grup. Discutiile se aprind. Subiectul la moda… fotbalul.

Sa administram… incepatorii

Ne ingramadim la un castron cu ciorba de fasole, facuta la ceaun, un darab de brânza, mamaliga si ceapa verde. In alti ani puneam si câte un godac la protap. Pe inserat s-a oprit ploaia. De un pom, in spatele meselor este atârnat un panou pentru proiectie. Dupa stingerea focului de tabara aveam sa vizionam mai multe filmulete, prezentate de Dan Gârleanu. Aplauze!

Pâna isi acordeaza baietii chitarele, il chem deoparte pe Dan, la o bere, transformata in sueta. „Noi, de doi ani, n-am mai avut o intâlnire in care sa prezentam activitatea clubului. Dar avem in fiecare an o activitate pe timp de iarna, adresata celor care sunt incepatori in ale mersului pe munte. Se numeste «Tura de initiere in Ceahlau, iarna». Primul filmulet a prezentat expeditia efectuata in urma cu doi ani pe doua vârfuri inalte din Europa. Urmatorul, bilantul pe anul trecut, cu turele de escalada, de schi de tura, alergare montana si mountain bike, de caiac, amenajari parcuri… Unul dedicat colegei noastre, Madalina Nistor, douazeci si patru de ani, mama unui copil de doi ani, care sufera de leucemie.

grup sus

Toate activitatile pe care le organizam in acest an incercam sa le canalizam pentru obtinerea de fonduri. Are nevoie de transplant de maduva cât mai urgent. Apoi, ultimul, o incursiune in mirifica lume ascunsa a pesterilor din Apuseni, activitate pe care o desfasuram toamna, in fiecare an.” Am mai vorbit si despre tehnicile de supravietuire pe care le invata tinerii veniti in club. Niciodata aceste notiuni nu pot dauna cuiva, mai ales in situatiile in care suntem pusi in fata unui caz, când putem acorda primul ajutor.

Dupa o noapte cu amintiri si cântece pâna in zori, somn pe furate – ardelenii au venit cu palinca si noi cu vinul – cei mai de departe isi strâng rucsacurile. Noi, bacauanii, o mai lungim oleaca, sa ne dregem mahmureala. Cum majoritatea conducem, la baza e nesul frecat si cafeaua. Doua mii saisprezece la intâlnirea ”Veniti cu noi”, intra in galeria amintirilor. Activitatea clubului, diversificata, continua. Sa avem ce povesti si la anul.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri