21 iunie 2024
ActualitateVechimea în muncă poate fi cumpărată și anul viitor

Vechimea în muncă poate fi cumpărată și anul viitor

În ultima sa ședință, care a avut loc joi, 31 august, Guvernul României a adoptat ordonanța de prelungire a termenului până la care o persoană își poate cumpăra vechimea în muncă, în vederea pensionării pentru limită de vârstă.

Astfel, noul act normativ prevede că persoanele interesate vor putea încheia un contract de asigurare cu Casa Județeană de Pensii (CJP), pentru perioade anterioare, până la data de 31 decembrie 2024. Prin vechile reglementări această posibilitate era acordată până la 31 august 2023. Celelalte prevederi privind condițiile și venitul pentru care cei interesați se pot asigura au rămas neschimbate.Așadar, cumpărarea vechimii în muncă le este permisă cetățenilor români din țară sau străinătate care nu sunt pensionari și care nu au avut obligația să se asigure în sistemul public de pensii, deci nu au realizat stagiu de cotizare, în perioada pentru care încheie contractul. Vechimea va fi cumpărată pentru cel mult 6 ani anteriori datei la care se încheie contractul.

De reținut și că această formă de asigurare se adresează persoanelor care vor să-și completeze stagiul de cotizare, în vederea pensionării pentru limită de vârstă. Plata contribuției se va face într-o singură tranșă ori lunar, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024. Venitul pentru care solicitanții se vor putea asigura nu va fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară, care, în momentul de față, este de 3.000 lei.

Cum cota de contribuție la sistemul public de pensii este de 25 la sută, la salariul minim asigurat se vor achita 750 lei pentru fiecare lună de vechime cumpărată. Contractul de asigurare se încheie la CJP Bacău (str.I.S.Sturza, nr.63, telefon +40234511366, interior 131), compartimentul Evidență Contribuabili, ghișeul nr.1, parter. Programul cu publicul este de luni până joi între orele 8.30 și 14.00, iar vinerea, între 8.30 și 13.00.

 spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img