Un amplu proiect, care a fost demarat in primavara acestui an, a blocat inceperea anului scolar in Podu Turcului. Decizia de suspendare temporara a cursurilor a fost luata de administratia locala, impreuna cu parintii elevilor si consiliul de administratie al unitatii scolare, iar derogarea a fost aprobata si de Inspectoratul Scolar. Aici, se construieste un campus scolar, cel mai moden din tara si singurul din judet, iar pentru a crea conditiile unei bune desfasurarii a orelor de curs s-a hotarât ca portile unitatii de invatamânt din centrul comunei sa fie deschise abia pe 1 octombrie.

In Podu Turcului, circa 900 de elevi se bucura in continuare de o vacanta prelungita. In centrul comunei se finalizeaza in aceste zile un amplu proiect ce vizeaza construirea unui campus scolar si pentru ca lucrarile nu au fost inca finalizate s-a decis, de comun acord – primar, director de scoala, parinti, consiliu de administratie – ca noul an de invatamânt sa inceapa abia pe 1 octombrie. „Am primit aprobare si de Inspectoratul Scolar Judetean Bacau. Practic am cerut suspendarea inceperii cursurilor, pâna la inceputul lunii viitoare. Avem deja program stabilit de recuperare a orelor, iar in functie de orarul de la fiecare clasa, aceste cursuri se vor recupera in general in zilele de sâmbata sau in timpul saptamânii. Vorbim in total de circa 900 de elevi, din care 160 din invatamântul primar, 240 de gimnaziu si restul de invatamânt liceal si profesional.

Copiii se bucura ca au vacanta mai mare, iar parintii au inteles ca s-a luat aceasta decizie pentru a se crea cele mai bune conditii de desfasurare a orelor de scoala”, ne-a declarat prof. Mirela Balan, directorul unitati de invatamânt din Podu Turcului, unitate cu personalitate juridica ce mai are in structura alte scoli primare si gradinite. Practic, doar elevii din centrul comunei nu au inceput scoala. Restul, respectiv inca 300 de prescolari si elevi din invatamântul primar din satele Sârbi, Cabesti, Plopu si Lehancea invata deja in gradinitele si scolile comunei, de pe 14 septembrie, de când a sunat clopotelul in noul an scolar.

Istoria unui campus scolar

Inca din 2008, in Podu Turcului circa 300 de copii de scoala generala nu au mai avut unde sa invete. Singura institutie in care se invata in centrul comunei (in afara de scolile primare si gradinitele din celelalte sate) era Liceul „Alexandru Vlahuta”. Totul a inceput in momentul in care autoritatile locale de atunci, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, au demarat acest amplu proiect: campus scolar Podu Turcului. S-au cheltuit miliarde de lei pe hârtii si avize, s-a desemnat si o firma care sa se ocupe de constructia cladirilor, insa proiectul a murit atunci din fasa. Totul a fost evaluat la circa 216 miliarde de lei vechi, dar ulterior s-a depistat ca suma este exagerata.

Cu toate acestea, s-a inchis scoala generala din centrul comunei si sala de sport. S-au scos geamurile, dusumelele, s-a raschetat tencuiala, iar elevii au fost mutati sa invete in liceu si internat. Acolo au invatat pâna in anul scolar trecut, inghesuiti, in doua schimburi, pâna seara la 20.00, cu ore si pauze reduse, iar laboratoarele au fost si ele transformate in sali de clasa. Când Gelu Ciorava, actualul primar, a preluat frâiele comunei, in 2012, s-a trezit ca are de achitat 13 miliarde pe acest proiect, ce atârna ca o ghilotina de gâtul administratiei locale. Nu s-a putut face nimic imediat, iar copiii au fost in continuare chinuiti.

podu turcului - gelu ciorava (3)

„Am facut demersuri, am refacut documentatia ca proiectul sa primeasca finantare europeana. Si a primit, dar abia in primavara acestui an, 2015. Iar de atunci se lucreaza la foc continuu, zi si noapte, cu 150 de muncitori, pentru a fi finalizat. Practic pâna pe 1 octombrie vom termina. Interioarele sunt gata, mai lucram la trotuare, alei, in exterior. De aceea am si luat decizia de a nu incepe inca scoala in acest campus, pentru siguranta elevilor. Nu am vrut ca ei sa invete prin moloz, tractoare si pavele. Mai mult, nici nu se va mai invata in doua schimburi.”
Gelu Ciorava, primarul comunei Podu Turcului

[wonderplugin_gallery id=”348″]

Proiect de 7 milioane de euro

Campusul scolar din Podu Turcului este singurul de acest gen din judetul Bacau si printre putinele din tara. In total, proiectul se ridica la 7 milioane de euro. 80 % sunt bani europeni, 18 %, fonduri de la Guvernul României, iar restul de 2 %, alocari din bugetul local al comunei.

Campusul se intinde pe 3 hectare, are 12 cladiri din care liceu, scoala gimnaziala, camin, cantina, ateliere de lucru, locuinte pentru cadre didactice, vestiare. Tot aici au fost amenajate patru terenuri de sport (de handbal, volei, baschet si fotbal), sali de clasa moderne, cu toalete in interiorul cladirii, alei si garduri. Practic aici s-a construit o scoala noua, s-au renovat scoala veche si liceul, iar restul au fost ridicate de la zero.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. Si in Bacau, la 4 zile de la deschiderea anului scolar, gradinita Lizuca acorda o mica vacanta copiilor, fiind inchisa astazi 18 sep. De ce ? Se va face dezinsectie……………. Ce au facut toata vara, au stat la umbra, s-au odihnit. Si nu e prima data cand apar aceste pauze, curios doar VINEREA. De condamnat este modul in care se face comunicarea – un anunt sec aruncat pe usile pline de tabele si anunturi, fara ca cineva din conducere sa dea explicatii. Nu pot sta peste program sa vorbeasca cu parintii, la ora 16,30 isi fac somnul de frumusete. Probabil asta e procedura impusa de primarie – sefii lor. Bravooooooooooooo ! Sper sa auzim de masuri luate impotriva celor care au stat la odihna in perioada in care trebuiau sa pregateasca anul scolar si poate se va acorda putin respect din partea conducerii gradinitei copiilor si parintilor.

  2. LA PODU TURCULUI SUNT INTERESE MARI. SCOALA NU A PUTUT FI TERMINATA LA TIMP,DAR A DOUA VILA (PALAT) AL PRIMARULUI,IN VALOARE DE APROXIMATIV 3OO.OOO DE EURO,A FOST TERMINATA IN 4 LUNI SI DATA LA CHEIE.

LĂSAȚI UN MESAJ